
Iphonet ja muut älypuhelimet ovat osin korvanneet digikamerat. Jos olet kuitenkin ostamassa kameraa, selvitä muutama perusasia.
Akku vai patterit?
Osassa kameroista voi käyttää tavallisia sormiparistoja, joita voi ostaa kaikkialta maailmasta. Miinuspuoli on siinä, että pattereista tulee jätettä, ellei käytä ladattavia pattereita. Toisissa kameroissa on on oma erikoismuotoiltu akkunsa. Laturi pitää muistaa ottaa mukaan matkalle.
Muistikortti
Kuvat tallennetaan muistikortille. Se ei välttämättä tule kameran mukana, vaan on ostettava erikseen. Ostoksille joutuu myös silloin, jos haluaa varmistaa, ettei tallennustila lopu esimerkiksi lomamatkalla. Peruspokkarissa neljän gigatavun kortilla selviää jo pitkälle, muihin kannattaa ostaa kahdeksan gigatavun kortti.
Megapikseli
Megapikselit kertovat kameran kuvakennon koon. Nykykameroissa se on 8–12 megapikseliä, mikä riittää enemmän kuin hyvin tavalliselle käyttäjälle.
HD – Teräväpiirto
Lähes kaikilla digikameroilla voi kuvata videokuvaa. Osalla onnistuu kuvaaminen teräväpiirtotarkkuudella, jolloin kuva näyttää erinomaiselta taulutelevisiossa.
Zoomi
Zoomi tarkoittaa objektiivia, jolla kuva-alan rajausta voidaan muuttaa polttoväliä säätämällä. Kuvaan voi siis objektiivia säätämällä valita esimerkiksi koko maiseman tai rajata siitä jonkin yksityiskohdan.
Näyttö
Filmikameroissa kuvaaja katseli maailmaa kameran takalaidassa olleen etsimen läpi. Se löytyy yhä hieman kalliimmista kameroista, muissa sen on korvannut takalaidassa oleva näyttö. Sen avulla voi myös selata kameran säätöjä tai katsoa muistikortille tallennettuja kuvia.
Vanha vai uusi malli
Uusi malli on yleensä kehittyneempi kuin edeltäjänsä, mutta jos vanhemman mallin saa halvalla, se voi olla loisto-ostos.
Mallimerkinnöissä on usein oma logiikkansa, jonka perusteella voi yrittää päätellä, kuinka vanha malli on kyseessä.
Otsake on vähän vinoon kirjoitettu. Jos tykkää kuvaamisesta harrastepohjalta niin eihän se kannata. Tappiota tulee riippuen siintä kuinka paljon värkit maksaa.
Mutta moneen muuhunkin uhrataan euroja joten en moiti tätä kuvausharrastusta. Samalla voin lohduttautua hukkaamisteni tonnien menetyksien taakalta. Tosin pitkällä aikavälillä joten ei mitään paniikkia.
Ensin pieni halppis. Sitten isompi. Sen jälkeen tuli vaatimuksia että piti päästä yksittäiskuvilla elokuvaa rakentamaan. Toinen vaatimus oli kellotoiminto millä kamera nappasi esim. joka 15 minuutti kuvan. Tarvittaisi myös valotus onnistui useanmalle minuutille. ( Kyttäsin tähdenlentoja sekä salamoita pilkkopimeessä yössä)
Minulla on järkkäri johon olen tyytyväinen. Kuitenkin jos matkoilla kantaa painavaa mötikkää illasta aamuun niin sen paino alkaa tuntua jo puolenpäivän jälkeen. Olenkin suunnitellut hankkivani myös taskuun mahtuvan digipokkarin, niissäkin löytyy suoritustasoltaan aivan kelvollisia.
Jos vertaa vierekkäin puhelimella ja digillä otettuja kuvia niin laadussa useinkin se digi vielä voittaa.