Vanhat filmit, videot, mummon valokuvat... Kaikki katoavat, jollei niitä muuta digitiedostoiksi. Sen voi tehdä itsekin, mutta ammattilainen saa usein aikaan parempaa jälkeä.

Digitointi tarkoittaa sitä, että liikkuva kuva, valokuva tai äänitallenne muutetaan uuteen digitaaliseen muotoon.

Digitiedosto, josta on usein poistettu häiriötekijöitä, kuten kohinaa tai värimuutoksia, säilötään kovalevylle, muistitikulle, cd- tai dvd-levylle. Sitten tallenteita voi katsoa esimerkiksi tietokoneen näytöltä tai uusista televisioista.

Jos omistaa toimivia laitteita ja ymmärtää tietokoneiden ja restaurointiohjelmien päälle, digitointia voi tehdä itsekin. Se ei kuitenkaan ole kovin helppoa. Lopputulos on usein parempi, jos siirtotyön antaa sellaiseen erikoistuneen yrityksen tehtäväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Skannaa ja ota varmuuskopio

Vanhat valokuvat saa siirrettyä digitaalisiksi kuvatiedostoiksi skannerilla eli kuvanlukijalla. Noin 100 euron laite tekee hyvää jälkeä eikä työnkulku ole mutkikas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Skannauksesta on se hyöty, että kuvatiedostoja voi lähettää sähköpostissa ystäville ja sukulaisille. Jos haaleita tai kontrastiltaan eli sävykkyydeltään valjuja kuvia haluaa parantaa tietokoneella, sen voi tehdä monilla kuvankäsittelyohjelmilla lähes automaattisesti.

Paras kuvankäsittelyohjelma kotikäyttöön on englanninkielinen Adobe Photoshop Elements. Sen uusimman version saa Verkkokauppa.comista 100 eurolla. Siitä ei ole suomenkielistä versiota, ruotsinkielinen kyllä.

Monilla ilmaisillakin kuvankäsittelyohjelmilla pääsee alkuun. Gimp- ja Corel-ohjelmista on myös suomenkielinen versio. Jotkut ohjelmat on käännetty suomeksi kömpelösti tietokoneen käännösohjelman avulla.

Kuvankäsittelyn ammattilaiset pystyvät tekemään pahasti vioittuneista, taittuneista ja repeytyneistä paperikuvista uudenveroisia. Pienet kuvat voidaan suurentaa ja mustavalko-otokset jopa värjätä aikakauden värimaailman mukaiseksi.

Mikä olisikaan parempi lahjavinkki kuin lähes tuhoutuneen tärkeän valokuvan restaurointi ja kehystäminen? Yllätys on taattu! Mutta koska kuvankäsittely on hidasta työtä, korjauksen kustannukset kannattaa selvittää tarkasti ennen työn teettämistä.

Nykyisten digikameroiden kuvia ei pidä säilyttää kameran muistikortilla, sillä jos pieni kortti katoaa tai hajoaa, menettää kuvat samalla. Hyvä tapa on siirtää onnistuneet kuvat kovalevylle tai muistitikuille talteen, mutta siihen tarvitaan tietokonetta.

"Tee digitiedostoista aina varmuuskopio toiselle kovalevylle” on nyrkkisääntö, jota kannattaa noudattaa, sillä tietokoneet ja kovalevyt eivät ole ikuisia.

Muista nämä

  • Siirrä digitoidut videonauhat tai valokuvat muistitikuille tai kovalevyille. Cd- ja dvd-levyt poistuvat pikkuhiljaa käytöstä.
  • Digitointia tekeviä yrityksiä voi etsiä internetistä esimerkiksi hakusanoilla ”videonauhojen digitointi” tai ”valo­ku­vien restaurointi”.
  • Kirja opastaa: Katrin Eismann: Valokuvien korjailu & viimeistely. Docendo.
  • Joissakin kirjastoissa on työasemia, joissa voi käyttää skanneria, tietokoneen digitointiohjelmia tai laitetta, jolla voi siirtää vhs-nauhan sisällön dvd-levylle. Myös diakuvien digitointi onnistuu. Esimerkiksi Helsingistä löydät sopivan kirjaston osoitteesta https://varaus.lib.hel.fi/. Klikkaa tarkennettu haku, ruksaa diaskanneri ja hae.

Sisältö jatkuu mainoksen alla