Tiina Närvänen on viettänyt monta joulua Thunder Bayssä lapsiensa ja lastenlapsiensa kanssa. Tänä vuonna nuorimmaiset ovat Skype-yhteyden päässä.
Tiina Närvänen on viettänyt monta joulua Thunder Bayssä lapsiensa ja lastenlapsiensa kanssa. Tänä vuonna nuorimmaiset ovat Skype-yhteyden päässä.

Tiina Närvänen suunnitteli olevansa Kanadassa kaksi vuotta, kun hän saapui maahan miehensä Jarin ja kahden tyttärensä kanssa. Nyt tuosta on kulunut 27 vuotta ja he elävät yhä Kanadassa. Miten perheen joulutavat ovat muuttuneet vuosien varrella ja mitä lapsenlapset ovat oppineet suomalaisesta joulusta?

”Meillä on aina vietetty joulua suomalaiseen tapaan. Kun lapset olivat pieniä, ompelin itse joulupukin puvun ja palkkaisin naapurin pojan meille joulupukiksi.

Selitimme aluksi naapuruston lapsille, että koska oikea joulupukki on suomalainen, vierailee hän henkilökohtaisesti kaikkien suomalaisten luona jouluaattona ja sitten yön aikana kaikkien muiden luona.

Olen usein itse suolannut meille joulukinkun ja joskus ostan täkäläisen savustetun kinkun. Teen aina lanttu- ja porkkanalaatikon, imelletyn perunalaatikon sekä rosollin vaaleanpunaisen kermavaahdon kanssa, suolaan lohta ja ostan Ikeasta silliä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aaton lounas on aina riisipuuro ja sen joukkoon pitää kätkeä manteli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähtitortut, maustekakku ja piparkakut kuuluvat joulun kahvipöytäämme.

Tiina ja Jari Närvänen joulutunnelmissa tyttärentyttärensä kanssa.

”Koristeemme ovat ihanan eksoottisia”

Alkuvuosina oli hämmentävää huomata, että joulu ei ole täällä niin perhekeskeinen kuin Suomessa. Ystävät kuuluvat oleellisena osana kanadalaiseen jouluun.

Jouluaattona kutsumme usein paikallisia ystäviämme syömään kanssamme, ja olemme vastaavasti usein menneet itse ystävien luokse joulupäivänä syömään kalkkuna-ateriaa.

Jouluaika alkaa meillä joulukuun ensimmäisenä päivänä. Silloin vietämme pikkujoulua ja kaikki saavat yhden pienen lahjan sekä adventtikalenterin.

"Alkuvuosina oli hämmentävää
huomata, ettei joulu ole täällä
niin perhekeskeinen."

Joulukuusessa on yhä samoja koristeita, jotka toimme mukanamme Suomesta.

Kotonamme olevat punainen puinen kynttelikkö, olkipukit ja joululiinat ovat kanadalaisten mielestä ihanan eksoottisia.

Suomalaiset joululaulut soivat usein cd-soittimessa. Olemme opettaneet monille kanadalaisille miten "Tonttujen jouluyö" lauletaan ja leikitään.

Skypellä suoraan Suomi-jouluun

Monet joululaulut tuovat kyyneleen silmäkulmaani ja joulunaikana on koti-ikäväkin yleensä kovimmillaan. Olisi ihana vielä kerran viettää joulu Suomessa sukulaisten kanssa.

Vanhin tyttäremme muutti perheensä kanssaThunder Baystä  Suomeen viime kesänä, joten he saavat viettää ihan aidon suomalaisen joulun.  On mukava huomata, että hän on jatkanut monia meidän perheemme jouluperinteitä omien pienten tyttäriensä kanssa.
Nuorempi tyttäremme asuu Winnipegissä ja on töissä koko joulun.

"Tyttäreni on jatkanut monia
perheemme jouluperinteitä
omien lastensa kanssa."

Muutamme uuteen kotiin jouluksi täällä Calgaryssä. Poikamme ja ystäväpariskunta tulevat sinne jouluaterialle. Skypen välityksellä pääsemme onneksi myös mukaan Suomen jouluun.”

Suomalaisella jouluaterialla Kanadan Thunder Bayssä Tiina Närvänen, hänen vävypoikansa Justin, aviomies Jari ja lapsenlapsi Azelia sekä tytär Samira.

Sisältö jatkuu mainoksen alla