Tarjoilija Hannele Hansson sai eräänä päivänä idean, mitä jos kaikki ravintolan asiakkaat kutoisivat yhden pienen tilkun, montako tilkkutäkkiä niistä syntyisi nuorten psykiatriselle osastolle?

Kun Hannele Hansson vie ruokalistoja pöytään, kulkevat kainalossa myös lankakerä, puikot ja ohjekirja.

– Neljättä kesää täällä kudotaan, Hannele Hansson kertoo.

Neljä vuotta sitten Hannele katseli televisiosta presidentti Sauli Niinistön puhetta. Presidentti kehotti kansalaisia auttamaan toisiaan ja olemaan toistensa tukena. Sanat jäivät soimaan Hannelen mieleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Lappajärveltä. Maaseudulla olin tottunut jo lapsuudessa siihen, että naapuria kytättiin mutta myös tarpeen tullen autettiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hannele halusi auttaa. hän mietti päänsä puhki erilaisia keinoja ja tuli siihen tulokseen, että huonoista käsityötaidoistaan huolimatta hänkin osaisi kutoa yhden tilkun. Siitä se sitten lähti. 

"Olin tottunut jo lapsuudessa siihen, että naapuria kytättiin mutta myös tarpeen tullen autettiin."

Aina Hannele ei ehdi selittää, mitä langalla ja puikoilla on tarkoitus tehdä, mutta ohjekirjoista löytyy selitys monella kielellä. Ja tilkkuja syntyy.

Yhteen peitteeseen menee tilkkuja kuutisenkymmentä kappaletta, neljän vuoden aikana tilkkutäkkejä on koottu jo kymmenkunta kappaletta. Tilkkuja kudotaan Hannelen työpaikalla Kokkolan Rossossa, kokkolalaisissa kodeissa, ympäri Suomea ja ulkomaillakin.

Postia tulee tiuhaan. Tilkkujen lisäksi Kokkolan Rossoon on lähetetty lapasia ja sukkia. Kaikki lahjoitetaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan, nuorten psykiatriselle osastolle.

– Nuoret tarvitsevat aikuisilta vähän rohkaisua. Lahjoituksella annamme osoituksen siitä, että me huomaamme heidät ja välitämme heistä.

Yhteistyökumppaniksi lähti Kokkolassa toimiva  Katariinan käsityöliike. Tänä vuonna kudotaan vain sinistä ja valkoista, 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Lähetä tilkkusi Hannelelle

Haluatko tilkkusi mukaan peittoon? Hannele kerää tilkkuja myös maailmalta.

– Jos tilkku on tehty 34 silmukkaan, se riittää. Saa kutoa oikein, nurin tai nurinniskoin, kunhan syntyy neliö, Hannele sanoo.

Paloja, sukkia ja lapasia, sinivalkoisia tai ei, voi lähettää Kokkolan Rossoon, osoitteeseen:

Rosson henkilökunta

Rosso Kokkola

Isokatu 4

67100 Kokkola

AnneVee

Tämä on sinun mielipiteesi ja toki sinulla on oikeus sanoa se ääneen. Jotkut muut ihmiset voivat kuitenkin olla hyvinkin eri mieltä. Eikö tärkeintä kuitenkin ole, että joku välittää niin paljon, että käynnistää tällaisen kampanjan, ja sitten taas jokainen, joka neuloo oman osuutensa, niin onhan hänkin kokenut asian niin tärkeäksi, että haluaa tehdä jotain sen hyväksi?

(Mutta sitä mä varsinaisesti tulin tänne kommentoimaan, että eikö olisi hyvä kuitenkin antaa jonkinlainen tavoitekoko näille palasille eikä sanoa vaan että 34 silmukan kokoinen - lankojen paksuus kuitenkin vaihtelee hurjasti.)

ärsyttää tämmönen jeesustelu

tämä on vaan kovin turhaa... nuorten osastolla työskentelevät voi näistä ilahtua mutta ei potilaat. ei sairaalaosastosta yhtään kotoisampaa saa tilkkutäkillä :( t. itsekin samalla osastolla ollut... mitä siellä olisi tarvinut olisi ollut suurempi keskusteluaika hoitajien kanssa sekä suuremmat vapaudet, tuntui että vankilassa olisi ollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla