Ompele lämmin torkkupeitto käytöstä poistuneista villa-kankaisista bleisereistä, hameista ja housuista.

Valmiin peiton koko:
140 cm x 160 cm (7 x 8 ruutua)

Tarvikkeet:
l  vanhoja villakankaisia bleisereitä, hameita, housuja ja miesten pukuja
l  taustakankaaksi 142 x 162 cm puuvillakangasta
l  ompelulankaa ja nimikointiin helmilankaa tai muliinilankaa

Tee näin: 

 1. Pese vaatteet koneessa villapesu­ohjelmalla. Näin ne mahdollisesti kutistuvat ja ehkä huopuvatkin ennen leikkaamista, peitossa se ei haittaa. Valmista pahvista 22 x 22 cm:n kokoinen neliö, piirrä merkkauskynällä neliön ääriviivat kankaille ja leikkaa. Neliön kaikilla sivuilla on 1 cm:n saumanvarat, jolloin valmiin ruudun koko on 20 x 20 cm.
 2. Leikkaa 22 x 22 cm pahvimallin avulla 56 neliötä. Ei haittaa, vaikka tilkussa olisi sauma, kunhan tilkun reunat ovat suorat.
 3. Sommittele neliöt lattialla 7 x 8 neliön peitoksi niin, että vierekkäin ei tule kahta samanlaista tilkkua. Jätä sommitelma lattialle ja aloita ompelu.
 4. Ompele ensimmäinen neliörivi ensin 7 neliön kaitaleeksi. Aseta ensimmäinen ja toinen pala oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen suoralla koneompeleella 1 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki jokaisen ommellun palan jälkeen. Ota pala kerrallaan lattialta, niin sommitelma pysyy hallussa. Ompele 3. pala kiinni toisen palan sivulle ja silitä taas saumanvarat auki. Jatka näin kunnes 7 palaa on yhdistetty kaitaleeksi. Jätä kaitale lattialle ja ompele toinen rivi neliöitä samalla tavalla kaitaleeksi. Jatka näin kunnes sinulla on 8 kaitaletta, joissa jokaisessa on siis 7 palaa. Anna kaitaleiden olla lattialla, jolloin voit koko ajan tarkistaa, että peitto koostuu sommitelman mukaan.
 5. Ompele sitten ensimmäinen kaitale kiinni toiseen kaitaleeseen ja silitä sauma auki.
 6. Ompele kolmas kaitale toiseen kaitaleeseen ja jatka näin, kunnes kaikki 8 kaitaletta on yhdistetty.
 7. Silitä peitto nurjalta.
 8. Leikkaa peiton kokoinen taustakangas. Neulaa peitto ja taustakangas oikeat puolet vastakkain yhteen nuppineuloilla.
 9. Ompele peiton puoliskot yhteen reunoistaan, mutta jätä yhdelle sivulle noin 50 cm:n pituinen aukko kääntämistä varten.
 10. Käännä peitto oikeinpäin.
 11. Jos nimikoit peiton kulman, niin merkitse kankaalle nimikirjaimesi ja vuosiluku. Tulosta vaikka tietokoneella kirjaimet ja numerot ja pistele terävällä lyijykynällä tiheät pisteet paperin läpi peittoon kirjaimia ja numeroita seuraten. Voit myös piirtää vapaalla kädellä tai käyttää askartelukaupoissa myytäviä sabluunoita apuna.
 12. Ompele kirjaimet ja numerot pienin tihein ketjupistoin helmilangalla kynänjälkeä seuraten. Voit myös käyttää varsipistoja. Päätä langanpäät nurjalle.
 13. Silitä kirjottu kohta kostean liina läpi ja ompele täyttöaukko kiinni käsin.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla