Ideoi uutta vanhasta: trikookuteista hauskoja koreja, säkkikankaasta halkoliina ja korituoliin uudet tyynyt. Tässä kolme käsityötä, joita on hauska tehdä ja antaa!


HALKOLIINA

Koko: leveys 46 cm ja liinan valmis pituus 103 cm

Tarvikkeet

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • 115 cm säkkikangasta, leveys 140 cm
  • ompelulankaa ja 2 m
  • paksua köyttä

TAITA säkkikangas kolmin kerroin = 46 x 115 cm. Silitä ja tikkaa pitkä sivu kankaan reu­nasta. Taita kankaan päästä 2 x 3 cm:n päärme nurjalle, neulaa ja ompele päärmeen reunasta. Valmista toinen pääty samoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

JAA naru kahtia. Pujota naru liinan päähän nauhakujaan, jä­tä 30 cm kahvaksi ja solmi köy­si renkaaksi. Kiepauta loppu­

VIRKATTU KORI

Tarvikkeet

  • puuvillatrikookudetta noin 1,5 kg. Trikookudetta myyvät käsityöliikkeet. Voit myös leikata  t-paidoista noin 3 cm leveää  kudetta. Leikkaa pyörönä niin saat pitkiä kuteita, lyhyemmät  pätkät kannattaa ommella  valmiiksi nauhaksi.
  • virkkuukoukku nro 9

Iso kori, pyöreä pohja
Korkeus 25 cm

ALOITA pohjasta. Virkkaa 6 kjs ja yhdistä silmukat renkaaksi 1 ps:lla. Virkkaa 2 ks joka sil­mukkaan = 12 ks kerroksella.

JATKA spiraalimaisesti seu­raavalle kerrokselle ja virkkaa koko ajan ks edellisen krs:n sil­mukan takareunaan, vuorotel­len * 2 ks seuraavaan s:aan ja 1 ks seuraavaan s:aan *. Toista * – * koko ajan, kunnes poh­jassa on 7 kerrosta tai pohjan halkaisija on noin 30 cm. Pidä huoli, että pohja pysyy tasaise­na eikä kupruile. Voit virkata li­säyksiä (eli 2 ks samaan s:aan) harvemminkin, jos työhön tuntuu tulevan liikaa silmukoi­ta – tämä riippuu vähän kuteen paksuudesta.

VIRKKAA sitten lisäämättä 13 kerrosta. Jos haluat kahvat ko­riin, virkkaa seuraavalla kerrok­sella 10 ks:n tilalle 10 kjs, jatka korin toiselle sivulle ja virkkaa toisella sivulla samoin 10 kjs kahvaa varten, jatka krs lop­puun. Virkkaa vielä 1 krs ks ja nyt 10 ks ketjusilmukoihin. Jol­let halua kahvoja, virkkaa kori suoraan halutun korkuiseksi.

Pikku kori, soikea pohja
Korkeus 15 cm

ALOITA pohjasta. Virkkaa 11 kjs ja sitten aloitusketjuun 10 ks. Jatka nyt aloitusketjun toiselle sivulle: virkkaa vielä 2 ks sa­maan silmukkaan kuin edelli­nen ks (= kulma jossa siis 3 ks), virkkaa sitten 1 ks joka silmuk­kaan ja toiseen päätyyn vielä 2 ks viimeiseen silmukkaan (= 3 ks toisessakin päädyssä).

JATKA spiraalimaisesti, ja virk­kaa sivuilla 1 ks joka silmuk­kaan ja päädyissä 3 ks kulma­silmukkaan. Virkkaa vielä ker­ran samalla tavalla, pohjassa on nyt 3 kerrosta.

VIRKKAA sitten lisäämättä 7 krs. Virkkaa seuraavalla ker­roksella korin sivuille kahvoja varten 6 kjs 6 ks:n tilalle. Virk­kaa lopuksi 1 krs ks ja nyt 6 ks ketjusilmukoihin.

VINKKI! Samalla tavalla voit valmistaa erikokoisia koreja. Tee ensin pohja (pyöreä tai soi­kea) halutun kokoiseksi ja jat­ka sitten lisäämättä haluttuun korkeuteen.

TYYNYT KORITUOLIIN

Tarvikkeet

  • 1 m pellavakangasta, leveys 140 cm (riittää istuin- ja selkätyynyyn)
  •  vanhan istuimen vaahtomuovipala ja selkänojan sisätyyny
  • Marabu Textil -kangasväriä, väri 265 Oliivi
  • 20 pientä huopapalloa

Istuintyyny

SOVELLA ohjetta oman tuolisi tyynyihin. Tässä istuintyynyn koko on noin 43 x 45 cm ja sel­kätyynyn 25 x 47 cm.

KUTISTA pellavakangas ennen leikkaamista pesemällä kan­gas. Se voi ensipesussa kutis­tua reilusti.

LEIKKAA kankaasta kaitale, jo­ka kiertää istuintyynyn koko­naan niin, että kankaiden päät menevät noin 15 cm päällek­käin, sivuille tulee saumat. Jätä saumanvaroiksi 2 cm ylimää­räistä kummallekin sivulle.

OMPELE kankaan päätyihin 2 x 1 cm:n päärmeet. Kietaise kangas tyynyyn niin, että pääl­lekkäin menevä osa jää tyynyn takareunaan (= pujotusaukko) ja neulaa sivut yhteen nuppi­neuloilla. Irrota kangas varo­vasti tyynystä ja ompele sivu­saumat (ommel 1).

SILITÄ tyynypala ja ompele kaikkiin neljään kulmaan pie­net ompeleet kulman poikki (ommel 2). Ompeleen pituus on n. 3 cm tai tyynyn korkeus.

KÄÄNNÄ tyyny oikeinpäin ja pujota sisätyyny.

Selkätyyny

LEIKKAA kankaasta tyynyn kokoinen etukappale ja lisää kaikille sivuille 2 cm sauman­vara. Leikkaa takaosaa varten (pitkittäin) puolikas tyynykap­paleesta + 10 cm ylimääräistä varaa kappaleen pitkälle sivul­le. Leikkaa toinen samanlainen takakappale.

TAITA tyynyn takakappaleiden toisille pitkille sivuille 2 x 1 cm:npäärmeet, silitä ja ompele. Lai­ta takaosan tyynykappaleet etuosan päälle, leikatut ulko­reunat tasan, jolloin takaosan kappaleet ja päärmeet menevät keskeltä päällekkäin, ja neulaa sivut yhteen. Ompele kaikki sivut ja huolittele saumanvarat siksakilla. Käännä tyyny oi­keinpäin, silitä.

TEE LEHTIKUVIOT. Kokeile ku­vion tekoa ensin kangastilk­kuun. Töpötä pienellä vaahto­muovipalalla kangasväriä pe­largonin lehteen, käännä lehti tyynyä vasten ja paina tasaises­ti vaikka muovipurkin kannel­la ja nosta lehti varovasti pois. Tee samalla tavalla 2–3 kuviota. Anna värin kuivua ja silitä kui­vunutta kuviota (ensin silitys­liinan läpi) puuvillan lämmöllä pari minuuttia, niin väri kiin­nittyy pesunkestäväksi.

OMPELE lopuksi 10 pien­tä huopapalloa käsin tyynyn kumpaankin päähän. Ompele lopuksi pätkä nauhaa tyynyn takaosien keskelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla