Satakunnan keskussairaalan tiimi sai tuplausta, kun sädehoito-osastolla työskentelevä Sabina Saari ryhtyi virkkamaan kollegoitaan.

Satakunnan keskussairaalan sädehoito-osastolla työskentelevä Sabina Saari virkkasi työkavereistaan näköispainokset. Reijan Räsymatto -blogissa Sabina, 44, kertoo, että idea lähti kaverilta saaduista jämälangoista.

- Tein nuken päätä käyttäen hiuksiin mustaa karvalankaa. 8-vuotias Paul-poikani tuli työhuoneeseeni, ja huudahti spontaanisti, että oletko äiti tekemässä itseäsi?

Kun Sabina teki oman nuken, se tarvitsi ystävän. Niinpä hän virkkasi työkaverinsa Sanjan, joka on hänen paras ystävänsä.

- Tykkään yllättää ja antaa lahjoja läheisilleni. Niinpä päätin tehdä osaston 10-vuotispäivien kunniaksi kaikille näköisnuket. Jaksoin pitää projektin salassa ystävänpäivän saakka, mutta sitten lähetin kavereille ystävänpäivätoivotukset ryhmäkuvan kanssa. Kaikki olivat innoissaan!

Virkkaaminen rentouttaa

Sabina on kotoisin Varsovasta ja muutti Suomeen 16 vuotta sitten miehensä Jyrkin perässä. He tapasivat Libanonissa, jossa molemmat olivat YK:n palveluksessa.

- Työpäiväni Satakunnan keskussairaalan sädehoito-osastolla ovat erittäin vaihtelevia. Annan sädehoitoa noin 25 potilaalle päivässä. Teen myös tietokonetomografiakuvauksia, joita käytetään sädehoidon suunnittelussa. Opettelen myös sädehoidon annossuunnittelua meidän osaston fyysikoiden silmien alla.

Sabina rakastaa työtään, mutta silloin tällöin tuntuu raskaalta kohdata sairaita ihmisiä. Näillä hetkillä virkkaaminen on hänelle erittäin hyvä palautuskeino saada ajatukset työstä muualle.

Niin hoitsunuket kuin Sabinan pojalleen virkkaamat monet unilelut on tehty pehmeästä akryylilangasta, jossa on upeat värit.

- Akryylilangasta tehdyt lelut saa pestä pesukoneessa ja kuivata kuivausrummussa, sillä ne ovat tarkoitettu kestämään halauksia ja leikkimistä. Täytteenä käytän vanhojen tyynyjen täytettä. Ensin omat ja kavereiden vanhat tyynyt, ja sitten ostan Ikean alle kaksi euroa maksavia tyynyjä.

Sabina etsii paljon virkkausohjeita kansainvälisestä sivustosta Etsystä (www.etsy.com). Hän kutsuu sitä pohjattomaksi aarrearkuksi, josta saa sekä ideoita että valmiita ohjeita. Palvelimeen täytyy kirjautua ja ohjeet ovat maksavat 5-15 euroa. Hoitsunuket on muokattu ”little stacy” -mallista.  

- On vaikeaa arvioida, kuinka paljon aikaa työkaverinuken virkkaamiseen menee. Riippuu mielialastani. Jos olen oikein stressaantunut, menen ”käsityöhuoneeseeni” kotona, laitan ovi kiinni ja virkkaan - ja nukkeja voi syntyä kuin sieniä sateella.

Toisaalta joululoman leppoisissa tunnelmissa yhden työkaverinuken tekemiseen meni pari kolme päivä. Mutta ei Sabina silti  haluaisi koko ajan olla ”tuottavan” stressaantunut...

- Monet ovat ihmetelleet kuinka sain nukkeihin ilmeet. Sanoisin, että kun on rakkaudella tehty niin niistä tuli itsestään oikean näköisiä. Tykkään lahjojen antamisesta ja minulle on tärkeä osoittaa tällä tavalla, että ajattelen työkaveriani ja haluan tehdä hänet iloiseksi. Työkaverinukkeprojekti on antanut minullekin valtavasti mielihyvää.

Taru ja näköispainos

- Sabinan tai Säpsyn, kuten me häntä töissä kutsumme, käsityöharrastus ihastuttaa ja ilostuttaa meitä työkavereita monin tavoin. Säpsy voi yllättää esimerkiksi vastoinkäymisiä kokeneen kollegan ihanilla huovutetuilla tossuilla tai pienellä söpöllä avaimenperällä. Onpa yksi kollega saanut virkatut bikinitkin, kertoo Taru Kallionkieli.

Säpsy antoi pienen esipaljastuksen nukeista työporukan WhatsApp- ryhmässä. Kaikki olivat aivan mykistyneitä ja viestit sinkoilivat villeinä.

- Kun Säpsy toi nuket työpaikalle, ei kukaan malttanut olla hypistelemättä &ihastelematta omaa miniversiotaan. Kaikki olivat NIIIN mallinsa näköisiä ja ihanan persoonallisia. Varsinkin minä! Hiusteni värikin oli aivan oikea. Kyyneleet lähes tirahtivat, kun näin nukkeversion itsestäni. Laitoin kuvan itsestäni työasussa nukke vieressäni  facebookiin ja siitä tuli minun FB-historiani tykätyin kuva muutamassa tunnissa,

Pekka on vanhanliiton mies

Pekka Kilpinen tuli eräänä maanantaina töihin ja ihmetteli, miksi kaikilla kollegoilla oli niin suut messingillä. Muut olivat saaneet tietää näköisnukestaan sosiaalisen median kautta, mutta Pekka ei vanhan liiton miehenä ole mokomassa some-touhussa mukana, joten asia oli hänelle mukava yllätys.

– Kaikkien mielestä juuri minun nukkeni oli kaikkein näköisin. Pakko oli myöntää, että nutipäistä ja pyöreärillistä heppua katsoessani tuntui, kuin olisi peiliin katsonut ja suupielet kääntyvät väkisin ylöspäin. Oikeastaan se näyttää paremmalta kuin mallinsa, nauraa Pekka Kilpinen.

Ennen kuin Sabina toi nuket konkreettisesti paikalle sädehoitoyksikköön,  hän teki niille vielä aidon näköiset dosimetrit eli säteilyannosmittarit. Niitä kun säteilyturvallisuuteen asianmukaisella hartaudella suhtautuvan röntgenhoitajan täytyy vaatteissaan kanniskella työtä tehdessään.

- Vaikka Säpsy on aikaisemminkin virkannut pehmoleluja, tossuja ja lapasia niin oli melkoinen yllätys nähdä koko röntgenhoitajaporukan päätyneen nukeiksi. Kaikki hämmästelivät sitä työmäärää, viitseliäisyyttä ja luovaa mielikuvitusta, jota projektin  on täytynyt vaatia, Pekka pohtii.

Päätyvätkö nuket jokaisen kotiin vai jääkö nukkeryhmä hoitohuone ykkösen oven pieleen toivottamaan potilaat tervetulleeksi, on vielä avoin kysymys.
Ehkäpä nukke täytyy tuoda töihin silloin, kun itse jää lomalle.... Näin porukka olisi aina kasassa.

Lisää kuvia ja jutun kokonaisuudessaan löydät Reijan räsymatto -blogista.

Tässä jutussa saat vinkkejä, kuinka koristelet oven kransseilla – jotka ovat kauniita vielä joulun jälkeenkin.

 

Pue kotiovi talvikuntoon persoonallisilla ovikoristeilla. Herkkiä värisävyjä jaksaa katsella joulun jälkeenkin.

Paperikranssi

Tarvikkeet:
sanomalehteä
valkoista kopio- tai silkkipaperia
puolalankaa eli ohutta metallilankaa
ohut metallihenkari eli ns. pesulahenkari
sivuleikkurit ja pihdit.

Tee näin
1. Valmista ensin kranssipohja. Avaa henkari pihtien avulla ja muotoile siitä
ympyrä. Kieputa päät napakasti yhteen pihtien avulla.
2. Revi sanomalehdestä ja kopiopaperista noin 10 x 10 cm kokoisia palasia.
Tarvitset niitä kymmenittäin käsialasta ja kranssipohjan koosta riippuen.
3. Katko puolalangasta 20 cm:n pituisia pätkiä. Rutista paperipalat keskeltä
suppuun kuin kukat. Kieputa metallilankaa muutama kerta (noin 5 cm) kukan kannan ympärille. Loput 15 cm jää kranssipohjaan sitomista varten.
4. Kiinnitä jokainen paperikukkanen erikseen metallilangan pätkällä kranssipohjaan. Laita kukat kiinni vuorotellen kranssin ulko- ja sisäsivuille sekä
päälle. Näin saat kauniin, puolipyöreän muodon. Uusi kukka peittää aina edellisen sidonnan. Viimeiset kiinnitykset tulevat ensimmäisten kukkien alle.
Näin kranssi sulkeutuu kauniisti.
5. Tee metallilangasta ripustuslenkki ja kiinnitä se kranssipohjaan.

Metallilankakranssi

Tarvikkeet:
puolalankaa eli ohutta metallilankaa
helmiä
muotiksi ämpäri tai kattila
sivuleikkurit ja pihdit

Tee näin
1. Kiedo puolalankaa noin 25 kierrosta ämpärin ympärille. Ota lankanippu pois ämpärin ympäriltä ja pidä siitä kiinni. Teippaa nippu muutamasta kohdasta maalarinteipillä. Näin se pysyy kasassa eikä leviä.
2. Kieputa nyt puolalankaa metallilankanipun ympäri noin 20 kertaa.
3. Tee samanlaisia kiinnityksiä tasaisin välein kuuteen kohtaan nippua. Vie lanka aina katkaisematta seuraavaan kohtaan.
4. Taivuta metallilankanippua kaarevaksi sidontojen väliltä. Ala sitten erotella lankoja pallomaiseen muotoon. Jatka kaikkien sidontojen väliltä koko kranssin matkalta.
5. Ota metrin pituinen pätkä metallilankaa kranssin helmikoristeluun.
6. Pujota metallilankaan haluamasi määrä helmiä. Taivuta lankaa pihdeillä
mutkille helmien väleissä ja kieputtele se kranssin ympärille.
7. Tee lopuksi ripustuslenkki.

Metallilankakranssi

Tarvikkeet:
puolalankaa eli ohutta metallilankaa
helmiä
muotiksi ämpäri tai kattila
sivuleikkurit ja pihdit

Tee näin

1. Kiedo puolalankaa noin 25 kierrosta ämpärin ympärille. Ota lankanippu pois ämpärin ympäriltä ja pidä siitä kiinni. Teippaa nippu muutamasta kohdasta maalarinteipillä. Näin se pysyy kasassa eikä leviä.
2. Kieputa nyt puolalankaa metallilankanipun ympäri noin 20 kertaa.
3. Tee samanlaisia kiinnityksiä tasaisin välein kuuteen kohtaan nippua. Vie lanka aina katkaisematta seuraavaan kohtaan.
4. Taivuta metallilankanippua kaarevaksi sidontojen väliltä. Ala sitten erotella lankoja pallomaiseen muotoon. Jatka kaikkien sidontojen väliltä koko kranssin matkalta.
5. Ota metrin pituinen pätkä metallilankaa kranssin helmikoristeluun.
6. Pujota metallilankaan haluamasi määrä helmiä. Taivuta lankaa pihdeillä
mutkille helmien väleissä ja kieputtele se kranssin ympärille.
7. Tee lopuksi ripustuslenkki.

Rovaniemeläiset Lembergit rakensivat vanhasta kaapista Otto-pojalleen söpön hellan.

Henna Lemberg, 32, on aina tykännyt tehdä käsillä kaikkea virkkaamisesta keramiikkatöihin.

– Nikkarointi on perheemme yhteisharrastus: suunnittelemme yhdessä ja mies usein työn. Halusimme tehdä pojalle leikkimökkiin hellan, joka syntyi lähes kokonaan jämämateriaaleista keltaista maalia ja paria saranaa lukuunottamatta.

Paras palaute hellasta on Hennan mukaan se, että Otto leikkii sillä mielellään. Hän keittelee vanhemmilleen usein leikkipuuroa, jota maistellaan yhdessä.

– Rohkeasti vain kokeilemaan hellan tekoa!

Tästä alla olevasta ohjeesta saat hyvän pohjan aloittaa.

Näin teet leikkilieden

Tarvitset:

 • vanha kaappi
 • vetimet, saranat ja magneetit luukkuihin
 • säätönupit (vaikka pilttipurkkien kannet löysästi kiinnitettynä)
 • kangasta säilytystilan verhoa varten
 • paksua kuminauhaa verhotangoksi
 • listaa säilytystilan reunojen viimeistelyyn
 • kulmarautoja, ruuveja, muttereita ja nauloja
 • maalia tai spraymaalia
 • dc-fix-sisustustarraa viimeistelyyn
 1. Lähtökohtana on 80-luvun keittiökaappi, jonka syvyys on 58 cm, leveys 40 cm ja korkeus 59cm. Sahaa kaapin ovi kolmeen osaan, uuniin, mikroon ja säätönuppien taustaksi. Päätä jokaisen osan koko itse. Hio halutessasi reunoja vähän.
 2. Kiinnitä uunin ovi saranoilla niin, että ovi aukeaa alaspäin. Kiinnitä leikkimikron ovi kulmaraudoilla sen yläpuolelle niin, että ovi aukeaa vaakasuoraan. Kiinnitä vanhan kaapin magneetit niin, että luukut pysyvät kiinni.
 3. Kiinnitä pienin pala säätönuppien taustaksi. Kiinnitä säätönupit löyhästi pitkillä ruuveilla ja nylock -muttereilla, jotta niitä pystyy pyörittämään.
 4. Sahaa alkuperäisen kaapin hylly niin, että se mahtuu pystyasentoon leikkikeittiön sisälle. Näin saadaan uunin ja säilytystilan jako. Kiinnitä väliseinä kulmaraudoilla.
 5. Sahaa kaapin toiseen pitkään seinään aukko, josta muodostuu säilytystila. Laita sen sisälle hylly. Viimeistele säilytystila kulmalistoilla.
 6. Kiinnitä säilytystilan eteen laitettiin verho paksulla kuminauhalla ja nauloilla.
 7. Maalaa leikkikeittö keltaiseksi. Tee mustalla Dc-fix-sisustustarralla viimeistelyjä, esimerkiksi hellan levyt, luukkujen ”lasit” sekä säätönuppien koristelu.
 8. Lisää hellan reunaan pieni naulakko.

Tästä kaapista lähdettiin liikkeelle!