Vanhoista froteepyyhkeistä saa jännittävät alustat ulkoroihuille.
Vanhoista froteepyyhkeistä saa jännittävät alustat ulkoroihuille.

Jos innostuit betonitöistä, älä unohda vanhoja tekstiilejä. Niistäkin saa mainioita muotteja.

 

 

Tee ensin betonimassa. Huomaa, että silloin kun käytät kuivattamismuottina tekstiiliä, massan pitää olla löysempää kuin perusohjeessa.

Betonimassan valmistus

Tarvikkeet

kuivabetonia (sementtilaasti S30)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

suojakäsineet ja hengityssuojain

Sisältö jatkuu mainoksen alla

muoviämpäri sekoitusastiaksi

kauha, lapio tai betonisekoitin

vettä

ruokaöljyä ja sivellin

muotteja

Valmistele ensin muotit ja töiden kuivumispaikat. Muotit voi sivellä kevyesti ruokaöljyllä irrottamisen helpottamiseksi.

Pue käsineet ja hengityssuojain. Kaada ämpäriin vähän vettä ja lisää kuivabetonia noin puoli ämpärillistä. Sekoita massaa huolellisesti kauhalla tai betonisekoittimella. Lisää vettä vähitellen. Massa on sopivaa, kun siitä voi muodostaa pallon kämmenelle, mutta pallo hajoaa kättä ravistaessa.

Lapioi tasainen massa muottiin, ei aivan muotin yläreunaan saakka, jotta irrottaminen on helpompaa. Painele ja ravistele märkää betonia muotissa ilmakuplien poistamiseksi.

Paina märkään betoniin kolo esimerkiksi tuikulle tai kukkapurkille pienemmällä sisämuotilla. Laita sisämuottiin painoksi kiviä.

Peitä työt muovilla, ettei kosteus haihdu liian nopeasti. Aseta työt kovettumaan varjoisaan ja viileään paikkaan. Irrota kovettuneet työt muoteista.

Muista huuhdella työvälineet vedellä. Äläkä koskaan kaada betonivettä viemäriin!

Tekstiilimateriaalin kovettaminen

Aseta työn kuivattamismuotti, esimerkiksi ylösalaisin oleva ämpäri, keppien tai putken päälle niin, että kuivatettava tekstiili roikkuu kuivuessaan sen päällä, irti maasta.

Tee paksuhkon kankaan tai pitsin kovettamiseksi löysähkö betonivelli käyttämällä massaan enemmän vettä kuin muottiin valettavaan massaan.

Kastele kovetettava tekstiili vedessä kosteaksi. Upota se betonivelliin ja pyörittele niin, että betonia on imeytynyt koko työhön. Voit jättää tekstiilin myös hetkeksi imemään betonia.

Aseta betonoitu työ kuivumismuotin päälle kuivumaan. Voit vahvistaa työtä seuraavana päivänä sivelemällä betonivelliä kuivuvan työn päälle.

Anna kovettua pari päivää ja irrota muotin päältä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla