Lämmin soijamaito sopii kahviinkin. Kermaisempi soijatuote myös vaahdottuu.
Lämmin soijamaito sopii kahviinkin. Kermaisempi soijatuote myös vaahdottuu.

Mantelimaito, soijamaito, riisimaito... Joko tunnet nämä kasvipohjaiset juomat?

Kasveista uutettuja tai liotettuja juomia kutsutaan yleisesti maidoiksi, vaikka EU:n mukaan maitoa saadaan vain lehmästä.

Kasvimaidot kuitenkin muistuttavat maitoa sekä väriltään että käytössä.

Moniin kasvimaitoihin on lisätty vitamiineja ja kalsiumia, yhtä paljon kuin lehmänmaidossa on. Ne ovat ­kolesterolittomia ja laktoosittomia, joten ne sopivat maitoallergiasta ­kärsiville. Makuja on monia.

Kasvimaitojen koostumus, maku ja soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin vaihtelevat raaka-aineesta riippuen. Kannattaa katsoa tuoteselosteesta, onko juoma makeutettu tai muuten maustettu.

Mihin kasvimaidot sopivat?

  • Soijamaito on monikäyttöinen, mutta kahvi­maitona se voi juoksettua. Lämmitä soijamaitoa ennen kuin lisäät sen kahviin ja käytä sitä hieman enemmän kuin tavallista maitoa.
  • Mantelimaito sopii parhaiten jälkiruokiin, puuron valmistukseen ja sellaisenaan esimerkiksi murojen joukkoon.
    Lue, miksi manteleita ja pähkinöitä kannattaa syödä – 7 syytä
  • Kauramaitoa voi käyttää ruuanvalmistuksessa lehmänmaidon tapaan.
  • Riisimaito sopii ruuanlaittoon, leivontaan, muroihin ja puuroihin. Ohuen koostumuksensa ansiosta se käy myös kahvimaidoksi.
  • Vaniljalla tai kaakaolla maustetut juomat sopivat herkutteluun.
  • Soijasta ja kaurasta valmistetaan myös ruuanlaittoon ja leivontaan sopivaa kermaa. Soijakermaa saa myös vispikermana.

    Tee itse ihana mantelimaito