Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Tämä keitto on pöydän ja mielen ilopilleri, joka on kaiken lisäksi terveellinen ja taivaallisen maukas.

4 annosta

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl (20 g) tuoretta inkivääriä raastettuna
400 g porkkanaa
150 g mukulaselleriä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl currya
½ tl kurkumaa
1 sipuli
2 dl appelsiinimehua
8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
5 dl mantelimaitoa
1 tl soijakastiketta
1 dl paahdettuja mantelilastuja
3–4 oksaa tuoretta rakuunaa tai persiljaa

Lisäksi:
1 dl mantelilastuja

 

Tee näin:

1. Kuutioi sipuli, hienonna valkosipulinkynsi ja raasta inkivääri. Kuori ja kuutioi porkkanat ja selleri.

2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kuutioitu sipuli, valkosipuli ja inkivääri, ja anna niiden pehmetä hieman. Lisää curry, kurkuma, porkkana ja selleri. Kuullota pari minuuttia. Lisää appelsiinimehu ja kiehauta. Lisää kana- tai kasvisliemi ja anna porista, kunnes porkkanat ovat kypsiä.

3. Anna keiton jäähtyä hieman. Soseuta sauvasekoittimella ja kaada keitto takaisin kattilaan. Lisää mantelimaito ja mausta soijakastikkeella. Anna kiehua vielä 5 minuuttia. Hienonna joukkoon lopuksi tuore rakuuna tai persilja.

4. Paahda mantelilastuja kuivassa, kuumassa pannussa niin, että ne saavat hieman väriä. Juuri ennen tarjoilua ripottele keiton päälle mantelilastut.

 

Muista myös nämä keitot

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.