Kuvituskuva Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Kuvituskuva Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Karpaloa, vadelmaa, päärynää, luumua ja rommia - niistä on jouluaterioiden jälkiruoat tehty.

Karpalobebeet

Pohjat:
0,5 dl sokeria
100 g margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Kiisseli:
2 dl maitoa
1 keltuainen
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 vaniljatanko
100 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola)
2 rkl pehmeätä voita
(1–2 liivatelehteä)

Kiille:
1 dl karpaloita
1,5 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Tee ensin leivospohjat. Sekoita rasva ja sokeri. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Jaa taikina voideltuihin leivosmuotteihin. Aseta päälle pieni pala leivinpaperia tai foliota ja täytä syvennys kuivatuilla herneillä, jotta taikina ei pääse kohoamaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Poista herneet ja kumoa leivospohjat jäähtyneinä.
  2. Valmista maitokiisseli paksupohjaisessa kattilassa. Mittaa kattilaan maito, keltuainen, sokeri, perunajauhot ja vaniljatanko. Kuumenna sekoittaen, kunnes saostuu. Anna jäähtyä. Poista vaniljatanko. Lisää tuorejuusto ja voi. Täytä leivospohjat kiisselillä ja siirrä ne jääkaappiin.
  3. Keitä karpaloista ja vedestä mehu ja siivilöi se. Kiehauta mehu uudelleen, lisää hyytelösokeri. Levitä jäähtyneenä leivosten pinnalle. Koristele kokonaisilla karpaloilla tai puolukoilla.
     

Vinkki: Jos käytät vaniljatangon sijasta vaniljasokeria, lisää se vasta jäähtyneeseen maitokiisseliin. Jos kiisseli tuntuu liian löysältä, sakeuta liivatteilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Glögipäärynät

4 päärynää
1 l glögiä
1 dl sokeria
kanelitanko,
1 tl inkivääriä

  1. Kuori päärynät. Jätä kannat.
  2. Kiehauta valmista glögiä. Lisää sokeria, kanelia ja inkivääriä. Sekoita. Pane päärynät kiehumaan. Anna niiden hautua kypsiksi eli noin 15 minuuttia.
  3. Siirrä kattila kylmään, vaikkapa ulos, ja anna hedelmien maustua liemessä seuraavaan päivään.
  4. Tarjoa kermavaahdon kanssa.

Kevyt Viktoria

1 l kypsää riisipuuroa
3–4 dl vaniljajogurttia
3–4 dl pakastemansikoita, -vadelmia, -herukoita, -puolukoita tai -mustikoita
3–5 rkl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria

  1. Sekoita kylmään puuroon juuri ennen tarjoilua pehmennykseksi jogurttia, mieleisiä marjoja sekä sokereita tai keinotekoista makeutusainetta. Jaa annosmaljoihin, koristele marjoilla ja tuo tarjolle. Voit myös lusikoida valmiin seoksen vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan. Pane vuoka jääkaappiin hyytymään.
  2. Kumoa varoen tarjolle – kylmä puuro on tiivistä. Pakastaminenkin onnistuu, ota ruoka jääkaappiin jo puoli vuorokautta ennen tarjoilua.

Luumu-kermahyytelö

1 pussi kivettömiä luumuja
2–3 dl vettä + puolen sitruunan mehu
2–3 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa tai vatkattavaa vaniljakastiketta
3 liivatelehteä

  1. Anna luumujen pehmetä yön yli sitruunalla maustetussa vedessä.
  2. Keitä ne liotusvedessä pehmeiksi, soseuta ja makeuta sokerilla.
  3. Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä. Liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan.
  4. Vaahdota kerma tai vaniljakastike. Lisää luumusose ja haalea liivateseos. Sekoita ja maistele.
  5. Huuhtele kakkuvuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  6. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille. Koristele luumuilla ja tomusokerilla.

Marja-kermahyytelö

2 dl kuohukermaa
puoli tlk maitorahkaa
2–3 dl pakastemarjoja
sokeria
(5 liivatelehteä)

  1. Jos teet ruoan tunti pari ennen tarjoilua, ei liivatetta tarvita. Vaahdota kerma. Lisää maitorahka, juuri sulaneita marjoja ja maun mukaan sokeria. Jaa annosmaljoihin ja pane jääkaappiin. Koristele marjoilla ja sitruunamelissalla.
  2. Jos teet ruoan jo edellisenä päivänä, käytä liivatetta: Pehmennä ne kylmässä vedessä. Puserra vesi pois ja liuota lehdet tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita haalea liivateseos muuten valmiiseen marjaseokseen. Jaa maljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa. Koristele.

Vadelmasorbetti

2 dl vettä
2 dl sokeria
1 l vadelmia
(2 rkl vadelmalikööriä)
2 valkuaista

  1. Keitä vettä ja sokeria noin 5 minuuttia. Sekoittele välillä.
  2. Soseuta vadelmat puristamalla siivilän läpi. Sekoita sokeriliemi soseeseen ja mausta seos halutessasi liköörillä.
  3. Vaahdota valkuaiset kevyesti ja sekoita soseeseen. Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista koneen ohjeen mukaan sorbetiksi. Jos et tarjoa sorbettia heti, kauho se pakastusrasiaan.
  4. Jos et omista jäätelökonetta, kaada seos pyöreäpohjaiseen kannelliseen kulhoon ja laita se pakastimeen noin puoleksi tunniksi. Ota kulho pakastimesta ja vatkaa seosta voimakkaasti tukevalla vatkaimella. Pane takaisin pakastimeen. Toista vatkaaminen 3–4 kertaa ja jätä sitten sorbetti jäätymään.
  5. Kasta lusikka tai jäätelöpallokauha kuumaan veteen. Ota sorbetista palloja suoraan tarjoiluastioihin. Koristele tuoreilla yrteillä, esim. sitruunamelissalla tai mintulla. Lisäksi sopii myös kylmä vadelmakeitto tai kuuma kinuskikastike.

Rommikylpeneet luumut

1 dl vettä
1 dl sokeria
250 g kivettömiä luumuja
0,5 dl rommia

  1. Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää luumut ja anna niiden kuumeta. Ota kattila levyltä ja anna luumujen hieman jäähtyä. Sekoita rommi joukkoon.
  2. Anna maustua vuorokauden verran.

Vinkki: Rommiluumut maistuvat myös vaniljajäätelön tai vaahdoksi vatkatun vaniljakastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla