Karpaloa, vadelmaa, päärynää, luumua ja rommia - niistä on jouluaterioiden jälkiruoat tehty.

Karpalobebeet

Pohjat:
0,5 dl sokeria
100 g margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Kiisseli:
2 dl maitoa
1 keltuainen
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 vaniljatanko
100 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Viola)
2 rkl pehmeätä voita
(1–2 liivatelehteä)

Kiille:
1 dl karpaloita
1,5 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

  1. Tee ensin leivospohjat. Sekoita rasva ja sokeri. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Jaa taikina voideltuihin leivosmuotteihin. Aseta päälle pieni pala leivinpaperia tai foliota ja täytä syvennys kuivatuilla herneillä, jotta taikina ei pääse kohoamaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Poista herneet ja kumoa leivospohjat jäähtyneinä.
  2. Valmista maitokiisseli paksupohjaisessa kattilassa. Mittaa kattilaan maito, keltuainen, sokeri, perunajauhot ja vaniljatanko. Kuumenna sekoittaen, kunnes saostuu. Anna jäähtyä. Poista vaniljatanko. Lisää tuorejuusto ja voi. Täytä leivospohjat kiisselillä ja siirrä ne jääkaappiin.
  3. Keitä karpaloista ja vedestä mehu ja siivilöi se. Kiehauta mehu uudelleen, lisää hyytelösokeri. Levitä jäähtyneenä leivosten pinnalle. Koristele kokonaisilla karpaloilla tai puolukoilla.
     

Vinkki: Jos käytät vaniljatangon sijasta vaniljasokeria, lisää se vasta jäähtyneeseen maitokiisseliin. Jos kiisseli tuntuu liian löysältä, sakeuta liivatteilla.

Glögipäärynät

4 päärynää
1 l glögiä
1 dl sokeria
kanelitanko,
1 tl inkivääriä

  1. Kuori päärynät. Jätä kannat.
  2. Kiehauta valmista glögiä. Lisää sokeria, kanelia ja inkivääriä. Sekoita. Pane päärynät kiehumaan. Anna niiden hautua kypsiksi eli noin 15 minuuttia.
  3. Siirrä kattila kylmään, vaikkapa ulos, ja anna hedelmien maustua liemessä seuraavaan päivään.
  4. Tarjoa kermavaahdon kanssa.

Kevyt Viktoria

1 l kypsää riisipuuroa
3–4 dl vaniljajogurttia
3–4 dl pakastemansikoita, -vadelmia, -herukoita, -puolukoita tai -mustikoita
3–5 rkl sokeria
2–3 tl vaniljasokeria

  1. Sekoita kylmään puuroon juuri ennen tarjoilua pehmennykseksi jogurttia, mieleisiä marjoja sekä sokereita tai keinotekoista makeutusainetta. Jaa annosmaljoihin, koristele marjoilla ja tuo tarjolle. Voit myös lusikoida valmiin seoksen vedellä huuhdottuun kakkuvuokaan. Pane vuoka jääkaappiin hyytymään.
  2. Kumoa varoen tarjolle – kylmä puuro on tiivistä. Pakastaminenkin onnistuu, ota ruoka jääkaappiin jo puoli vuorokautta ennen tarjoilua.

Luumu-kermahyytelö

1 pussi kivettömiä luumuja
2–3 dl vettä + puolen sitruunan mehu
2–3 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa tai vatkattavaa vaniljakastiketta
3 liivatelehteä

  1. Anna luumujen pehmetä yön yli sitruunalla maustetussa vedessä.
  2. Keitä ne liotusvedessä pehmeiksi, soseuta ja makeuta sokerilla.
  3. Pehmennä liivatteet kylmässä vedessä. Liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan.
  4. Vaahdota kerma tai vaniljakastike. Lisää luumusose ja haalea liivateseos. Sekoita ja maistele.
  5. Huuhtele kakkuvuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  6. Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjoiluvadille. Koristele luumuilla ja tomusokerilla.

Marja-kermahyytelö

2 dl kuohukermaa
puoli tlk maitorahkaa
2–3 dl pakastemarjoja
sokeria
(5 liivatelehteä)

  1. Jos teet ruoan tunti pari ennen tarjoilua, ei liivatetta tarvita. Vaahdota kerma. Lisää maitorahka, juuri sulaneita marjoja ja maun mukaan sokeria. Jaa annosmaljoihin ja pane jääkaappiin. Koristele marjoilla ja sitruunamelissalla.
  2. Jos teet ruoan jo edellisenä päivänä, käytä liivatetta: Pehmennä ne kylmässä vedessä. Puserra vesi pois ja liuota lehdet tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita haalea liivateseos muuten valmiiseen marjaseokseen. Jaa maljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa. Koristele.

Vadelmasorbetti

2 dl vettä
2 dl sokeria
1 l vadelmia
(2 rkl vadelmalikööriä)
2 valkuaista

  1. Keitä vettä ja sokeria noin 5 minuuttia. Sekoittele välillä.
  2. Soseuta vadelmat puristamalla siivilän läpi. Sekoita sokeriliemi soseeseen ja mausta seos halutessasi liköörillä.
  3. Vaahdota valkuaiset kevyesti ja sekoita soseeseen. Kaada seos jäätelökoneeseen ja valmista koneen ohjeen mukaan sorbetiksi. Jos et tarjoa sorbettia heti, kauho se pakastusrasiaan.
  4. Jos et omista jäätelökonetta, kaada seos pyöreäpohjaiseen kannelliseen kulhoon ja laita se pakastimeen noin puoleksi tunniksi. Ota kulho pakastimesta ja vatkaa seosta voimakkaasti tukevalla vatkaimella. Pane takaisin pakastimeen. Toista vatkaaminen 3–4 kertaa ja jätä sitten sorbetti jäätymään.
  5. Kasta lusikka tai jäätelöpallokauha kuumaan veteen. Ota sorbetista palloja suoraan tarjoiluastioihin. Koristele tuoreilla yrteillä, esim. sitruunamelissalla tai mintulla. Lisäksi sopii myös kylmä vadelmakeitto tai kuuma kinuskikastike.

Rommikylpeneet luumut

1 dl vettä
1 dl sokeria
250 g kivettömiä luumuja
0,5 dl rommia

  1. Kiehauta vesi ja sokeri. Lisää luumut ja anna niiden kuumeta. Ota kattila levyltä ja anna luumujen hieman jäähtyä. Sekoita rommi joukkoon.
  2. Anna maustua vuorokauden verran.

Vinkki: Rommiluumut maistuvat myös vaniljajäätelön tai vaahdoksi vatkatun vaniljakastikkeen kanssa.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.