Kuva Piia Arnoud
Kuva Piia Arnoud
Kuva Piia Arnoud
Kuva Piia Arnoud

Karitsanpotka hautuu mureaksi matalassa lämmössä, sitruunaisen liemen seassa.

4 annosta

4 potkaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl juustokuminaa
2 sitruunaa
1 pieni ruukku salviaa
1 kokonainen valkosipuli
3 porkkanaa
3 dl valkoviiniä
paistamiseen öljyä tai voita
(4 pätkää puuvillanarua)

  • Laita uuni kuumenemaan 150-asteeseen.
  • Leikkaa potkien pinnalta ylimääräiset kalvot. Ruskista potkien pinnat paistinpannulla öljyssä tai voissa. Hiero suola, pippuri ja juustokumina lihan pintaan.
  • Pese ja halkaise sitruunat. Leikkaa puolikas viipaleiksi ja purista lopuista sitruunoista mehu. Asettele pippuroitujen potkien päälle reilusti tuoreita salvianlehtiä ja sitruunaviipaleet.
  • Kiedo potkat kiehautetulla puuvillanarulla, niin saat sitruunat pysymään paikoillaan. Nosta potkat uunivuokaan.
  • Kuori valkosipuli ja porkkanat ja paloittele ne reiluiksi paloiksi. Kaada kasvikset kuumalle paistinpannulle ja paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää kasvikset uunivuokaan. Lorauta joukkoon valkoviini ja sitruunamehu.
  • Hauduta potkia uunissa välillä lihaa valellen 2–3 tuntia.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.