Täytteenä kinuskia ja kermaa, päällä puolukoita. Niistä on syksyn herkullisin kakku tehty!

Pohja
3 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl ohrakasta tai perunajauhoja
1 ¼ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Täyte
4 liivatelehteä
1 tlk (250 g) rahkaa
1 tlk ( 2 dl) kinuskikastiketta
1 dl kiehuvaa omenamehua
3 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria

Kostutus
2–3 rkl omenamehua

Pinnalle
2 dl puolukkahilloa
2 dl puolukoita
1 dl hyytelösokeria
2 dl omenamehua  

  1. Asettele irtopohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 27 senttiä) pohjalle leivinpaperi. Leivitä reunat.
  2. Valmista taikina. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi yhdistetyt kuivat aineet kevyesti vaahtoon. Lusikoi taikina kakkuvuokaan.
  3. Paista kakkupohja 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25–30 minuuttia. Kumoa kakku jäähtymään.
  4. Valmista täyte. Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Yhdistä rahka ja kinuskikastike.
  5. Kuumenna mehu ja lisää hyvin puristetut liivatteet mehuun liukenemaan. Kaada vähän jäähtyneenä rahkaseokseen.
  6. Vatkaa kerma, makeuta sokerilla ja lisää täytteeseen.
  7. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Pyyhi irtopohjavuoasta leivitys. Asettele pohja kakkuvuokaan. Kostuta omename­hulla. Levitä rahkatäyte päälle ja paina kanneksi toinen kakkulevy. Peitä kelmulla. Anna kakun hyytyä viileässä seuraavaan päivään.
  8. Koristele kakku. Levitä kakun päälle puolukkahilloa ja puolukoita.
  9. Kuumenna mehu kattilassa kiehuvaksi. Lisää hillosokeri. Jäähdytä muutama minuutti. Levitä neste puolukoiden päälle.
  10. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti.

 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander