
Herkullinen lihaperunalaatikko tunnetaan kotimaassaan nimellä hachis parmentier. Se sopii mainiosti myös sunnuntain pyhäruokapöytään.
Valmistusaika: 30 + 20 minuuttia
1 kg keskikokoisia yleisperunoita
600 g naudan jauhelihaa
3 rkl rypsiöljyä paistamiseen
4 valkosipulin kynttä
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
4 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
2 rkl jauhoja
2 kananmunan keltuaista
1 rkl voita vuuan voiteluun + 1 rkl muusiin
1 dl maitoa muusiin
1 ½ dl keitinlientä muusiin
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 tl suolaa muusiin
1 ½ dl juustoraastetta (esim. Emmental punaleima)
2 rkl korppujauhoa
- Kuori perunat. Keitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
- Perunoiden kypsyessä ruskista jauheliha öljyssä noin 10 minuuttia. Pannu saa olla kuuma, jotta jauheliha ruskistuu ja saa makua. Sekoita jauhelihaan murskattu valkosipuli, suola, pippuri ja yrttimauste. Kuumenna vielä hetki.
- Ripottele lopuksi jauhot jauhelihaan ja sekoita hyvin. Ota pannu pois liedeltä, anna jäähtyä hetki, lisää keltuaiset ja sekoita.
- Voitele syvä uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla ja kaada jauheliha vuokaan.
- Ota perunoiden keitinliemi talteen. Muhenna kypsät perunat, mutta jätä rakenne hieman rouheaksi. Lisää muhennokseen perunoiden keitinlientä, maitoa, suolaa, voita ja persilja. Muhennos saa jäädä kiinteäksi.
- Lisää muhennokseen 1 dl juustoraastetta. Levitä muhennos jauhelihan päälle ja ripottele päälle korppujauhot ja loput juustoraasteesta.
- Kypsennä 220 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.