Herkullinen lihaperuna­laatikko tunnetaan kotimaassaan nimellä hachis parmentier. Se sopii mainiosti myös sunnuntain pyhäruokapöytään.

Valmistusaika: 30 + 20 minuuttia

1 kg keskikokoisia yleis­perunoita
600 g naudan jauhelihaa
3 rkl rypsiöljyä paistamiseen
4 valkosipulin kynttä
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
4 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
2 rkl jauhoja
2 kananmunan keltuaista
1 rkl voita vuuan voiteluun + 1 rkl muusiin
1 dl maitoa muusiin
1 ½ dl keitinlientä muusiin
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 tl suolaa muusiin
1 ½ dl juustoraastetta (esim. Emmental punaleima)
2 rkl korppujauhoa

  1. Kuori perunat. Keitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Perunoiden kypsyessä ruskista jauheliha öljyssä noin 10 minuuttia. Pannu saa olla kuuma, jotta jauheliha ruskistuu ja saa makua. ­Sekoita jauhelihaan murskattu valkosipuli, suola, pippuri ja yrttimauste. ­Kuumenna vielä hetki.
  3. Ripottele lopuksi jauhot jauhelihaan ja sekoita hyvin. Ota pannu pois liedeltä, anna jäähtyä hetki, lisää keltuaiset ja sekoita.
  4. Voitele syvä uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla ja kaada jauheliha vuokaan.
  5. Ota perunoiden keitinliemi talteen. Muhenna kypsät perunat, mutta jätä rakenne hieman rouheaksi. Lisää muhennokseen perunoiden keitinlientä, maitoa, suolaa, voita ja persilja. Muhennos saa jäädä kiinteäksi.
  6. Lisää muhennokseen 1 dl juustoraastetta. Levitä muhennos jauhelihan päälle ja ripottele päälle korppu­jauhot ja loput juusto­raasteesta.
  7. Kypsennä 220 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.