Herkullinen lihaperuna­laatikko tunnetaan kotimaassaan nimellä hachis parmentier. Se sopii mainiosti myös sunnuntain pyhäruokapöytään.

Valmistusaika: 30 + 20 minuuttia

1 kg keskikokoisia yleis­perunoita
600 g naudan jauhelihaa
3 rkl rypsiöljyä paistamiseen
4 valkosipulin kynttä
1 ½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
4 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
2 rkl jauhoja
2 kananmunan keltuaista
1 rkl voita vuuan voiteluun + 1 rkl muusiin
1 dl maitoa muusiin
1 ½ dl keitinlientä muusiin
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 tl suolaa muusiin
1 ½ dl juustoraastetta (esim. Emmental punaleima)
2 rkl korppujauhoa

  1. Kuori perunat. Keitä kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
  2. Perunoiden kypsyessä ruskista jauheliha öljyssä noin 10 minuuttia. Pannu saa olla kuuma, jotta jauheliha ruskistuu ja saa makua. ­Sekoita jauhelihaan murskattu valkosipuli, suola, pippuri ja yrttimauste. ­Kuumenna vielä hetki.
  3. Ripottele lopuksi jauhot jauhelihaan ja sekoita hyvin. Ota pannu pois liedeltä, anna jäähtyä hetki, lisää keltuaiset ja sekoita.
  4. Voitele syvä uunivuoka (noin 20 x 30 cm) voilla ja kaada jauheliha vuokaan.
  5. Ota perunoiden keitinliemi talteen. Muhenna kypsät perunat, mutta jätä rakenne hieman rouheaksi. Lisää muhennokseen perunoiden keitinlientä, maitoa, suolaa, voita ja persilja. Muhennos saa jäädä kiinteäksi.
  6. Lisää muhennokseen 1 dl juustoraastetta. Levitä muhennos jauhelihan päälle ja ripottele päälle korppu­jauhot ja loput juusto­raasteesta.
  7. Kypsennä 220 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander