
Setsuuri, tuo hapanimelä sekaleipä, maistuu muillekin kuin varsinaissuomalaisille.
2 leipää
Juuri
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 2 dl ohrajauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
Taikinaan
- 1 dl tummaa siirappia
- 1 rkl fenkolinsiemeniä
- 1 rkl pomeranssia
- ½ rkl inkiväärijauhetta
- 2 tl suolaa
- 5–6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
- 50 g voita sulatettuna tai ½ dl öljyä
Voiteluun
- ½ dl vettä
- ½ dl tummaa siirappia
Valmista ensin juuri. Mittaa kulhoon kädenlämpöistä vettä ja murenna siihen hiiva. Vatkaa joukkoon ohra- ja vehnäjauhot. Anna taikinajuuren nousta lämpimässä paikassa, kunnes se alkaa kuplia voimakkaasti.
Lisää juureen muut ainekset ja vaivaa taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoista irtoavaksi. Anna taikinan kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.
Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla kaksi soikeaa limppua. Anna niiden kohota hyvin pellillä, liinan alla, noin 30 minuuttia.
Pistele leivät tai tee pintaan viiltoja terävällä veitsellä. Voitele setsuurit siirappivedellä ja nosta 200-asteiseen uuniin. Paista 30–40 minuuttia.
Voitele juuri uunista otetut leivät vielä siirappivedellä ja jäähdytä ritilällä.