Itse tehty makkara on elämys. Makkaramestari Kai Linnilä kertoo, miten makkaraa kannattaa valmistaa ja antaa parhaat reseptit.

Kai Linnilä raahaa sipulisäkkiä Oinasjärven koulun keittolassa ja myöntää, että häntä jännittää.

–Somerniemellä on uskaliasta pitää makkarakurssia, koska täällä on vahva vuosisatainen makkaraperinne, Linnilä kertoo.

Tarkoitus on tehdä päivän aikana 17 kiloa makkaraa eli kilo per kärsä: ryynimakkaraa, perunamakkaraa, riistamakkaraa ja käristemakkaraa. Linnilä aikoo näyttää, että makkaraa voi tehdä vaikka yksiössä.

Pian selviää, että olemme maailman vakavimman asian äärellä. Se on perunamakkara.

Somerniemellä ohje vaihtelee kylittäin.

– Kaskistolaisessa on paljon ohraryynejä, myllynkulmalaisessa peruna on ehdottomasti raakaa, Linnilä selventää.

– Ryynit ovat perua muinaisilta ajoilta, kun perunaa ei tunnettu; silloin valmistettiin perinteistä ryynimakkaraa. Myös sianlihan käytössä on eroja. Someron puolella käytetään taikinaan usein raakaa lihaa, kun somerniemeläiset keittävät pään ja niskan ennen makkarataikinan tekoa, Linnilä kertoo.

Gastronomin omassa sovelluksessa perunat ovat kypsiä, ja ne laitetaan taikinaan pieniksi palasteltuna – ei myllyssä jauhaen.

Linnilän perunamakkarataikinassa liha on raakaa ja otettu tavallisesti ”hyvistä ruhonosista”, kuten lavasta tai kyljistä.

Suolia saa hyvin varustetuista ruokakaupoista ja teurastamoilta.
Tänä päivänä käytettävät suolet ovat yleensä peräisin Kiinasta.

Makkaranteko on monivaiheinen prosessi. Jotta työhön päästäisiin heti käsiksi, osa raaka-aineista oli jo etukäteen valmistettu, esimerkiksi perunat on keitetty.

Makkarataikinaan laitettavien perunoiden tulee olla kylmiä, sillä raaka liha pilaantuu helposti, jos se on kuuman kanssa tekemisissä.

Ryynimakkara on ollut joskus varsinainen ongelmajätelaitos. Tänne
voi laittaa vaikka kaikki lakaisujätteet, hän lohkaisee.

– Joskus hädissäni olen laittanut porkkanoita tai lanttua. Tällä kertaa hän päätyy ylimääräiseen sipuliin, tattarihiutaleisiin ja perunajauhoihin.

Kun kaikki ainekset on sekoitettu, alkaa massan työntö suoleen. Se on ehkä makkaranteon vaikein vaihe.

Linnilän parhaat ohjeet

Perunamakkara

1 kg sian-, naudan- tai
hirvenlihaa
4 l keitettyjä perunoita
½ kg sipulia
½ kg silavaa
4 dl maitoa tai lihalientä
2–4 rkl suolaa (2 rkl jos
lihalientä)
4 tl rouhittua maustepippuria
Lisäksi puhdistettuja suolia

Jauha liha ja keitetyt perunat, kuutioi silava.
Sekoita liha, peruna ja silputtu sipuli tasaiseksi massaksi.
Lisää neste, suola ja pippuri.
Viimeistele silavalla.

Täytä suolet väljästi ja kiedo kummastakin päästä kiinni.
Keitä makkarat ennen paistamista 15–20 minuuttia tai paista sellaisenaan kypsiksi.

Käristemakkara

2 kg naudan- tai hirvenlihaa
1 kg sianlihaa, esim. lapaa
1 rkl maustepippuria
2 tl valkopippuria
2 tl juustokuminaa
1 tl neilikkaa
2–4 rkl suolaa
2 dl lihalientä
½ kg silavaa
Lisäksi puhdistettuja suolia

Jauha liha lihamyllyssä tasaiseksi massaksi.
Sekoita massaan mausteet ja lihaliemi.
Jauha silava ja sekoita massaan.

Täytä suolet väljästi ja solmi tiukasti kummastakin päästä.
Keitä makkaroita suolavedessä noin 20 minuuttia. Kuivaa.
Ruskista pinta ennen tarjoilua.

Makkarat voi kypsentää pannulla myös ilman esikeittämistä.

Tanskalaiset (joulu)makkarat

½ kg sianlihaa
5 dl lihalientä
1½–2 rkl suolaa
2 tl maustepippuria
½ tl muskottia
½ kg silavaa
5 rkl perunajauhoja
Lisäksi puhdistettuja suolia

Jauha sianliha hienoksi lihamyllyllä.
Sekoita massaan vähitellen neste. Lisää suola ja mausteet.
Sekoita kahdesti jauhettu silava ja perunajauho tasaiseksi ja
yhdistä makkaramassaan.

Täytä ohuehkot suolet väljästi.

Keitä kypsiksi laihassa lihaliemessä 15–20 minuuttia.

 

Joulun upeimmat lahjapaketin koristeet syntyvät yksinkertaisista asioista, esimerkiksi sanomalehdistä ja vanhoista tuikkukipoista.

Tuikkutähdet

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • puikko

1. Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinit. Leikkaa reunat kuuteen osaan. Paina kippo litteäksi. Leikkaa reunakappaleet kolmioiksi. Koristele tähti pakottamalla siihen kuvioita puikolla tai virkkuukoukulla painamalla. Pakotus tehdään tähden takapuolelta esim. sanomalehden päällä. Tähden sakaroita voi muotoilla kaareviksi käpertämällä niitä puikon avulla. Alumiinia voi myös maalata esimerkiksi spraymaaleilla. Tähden keskustaan voi kiinnittää myös kuvia.
2. Lahjapaketteihin ja kortteihin tähdet on kätevä kiinnittää kohotarroilla. Ripustettavina koristeina sakaraan saa helposti reiän ripustuslangalle napauttamalla naula vasaralla sakaran kärjen läpi.

 

 

Tuikkulehtiköynnös

 • tuikkukippoja
 • sakset
 • vasara
 • ohut naula
 • puikko
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit
 • helmiä

Poista tuikkukiposta sydänlanganpidike ja steariinin jämät. Tee lehti vetämällä kippoa sormilla reunoista eri suuntiin niin, että reunat asettuvat vastakkain. Litistä kippo ja naputtele vasaralla litteäksi esim. lehtipinon päällä. Tee lehden toiseen päähän pieni reikä muutaman mm:n päähän kärjestä napauttamalla naula vasaralla lehden läpi.
Tee reilusti lehtiä valmiiksi. Pujota lehdet metallilankaan. Jos haluat helmiä lehtien väliin, pujota ne tässä vaiheessa metallilankaan lehtien väliin. Kiinnitä lehti tekemällä pari kierrettä metallilankaan lehden tyveen niin, että lehti kiinnittyy napakasti. Muotoile lehti taittamalla sitä hieman kannasta ja käpristämällä lehden kärkeä. Kiinnitä helmet yhdellä metallilangan kierteellä. Kiinnitä näin kaikki lehdet ja helmet haluamillesi etäisyyksille toisistaan. Lehtiköynnöstä voit muotoilla haluamaasi muotoon. Tee lehtiköynnöksestä kranssi tai käytä pitkinä pöytäkoristeköynnöksinä.

 

 

Käpykranssipaketti

 • laatikko
 • vanhoja kirjojen ja nuottien sivuja
 • kapeaa satiininauhaa
 • lehtikuusen käpyjä
 • puikkoliimaa, kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Pakkaa lahja sopivan kokoiseen laatikkoon. Päällystä laatikko repimällä kirjojen ja nuottien sivuista eri kokoisia ja muotoisia palasia ja liimaa palaset laatikon päälle puikkoliimalla. Asettele palaset eri suuntiin, niin saat elävän pinnan. Vinkki: voit kellastuttaa valkoisia kirjansivuja maalaamalla ne kahvilla tai teellä.
2. Kiedo kapeaa satiininauhaa kahteen kertaan paketin ympäri molemmissa suunnissa. Solmi nauhan päät paketin takana yhteen.
Asettele kävyt pieneksi ympyräksi nauhojen risteämiskohdan päälle. Kiinnitä kävyt kuumaliimalla pakettiin.

 

 

Pyöreä kuivahedelmäkoristeinen paketti

 • pyöreä rasia
 • voimapaperia
 • säkkikangasnauhaa
 • kuivattuja omenan ja mandariinin siivuja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Mittaa ensin pakattavan rasian ympärys, korkeus ja halkaisija. Leikkaa voimapaperista kappale, jonka leveys on rasian ympärys + 2 cm ja korkeus rasian korkeus + halkaisija.

2. Aseta lahja rasiaan. Kääri paperi rasian ympärille niin, että rasia on yläalasuunnassa paperin keskellä, kiinnitä rasian sivun kohdalta teipillä.

3. Ala laskostaa paperia rasian päällä niin, että teet laskokset rasian reunasta kohtisuoraan rasian keskikohtaa kohden. Kiinnitä lopuksi laskosten päät teipillä rasian keskellä. Laskosta samoin rasian pohjapuoli.

4. Kiedo paketin ympärille säkkikangasnauha, kiinnitä nauhan päät toisiinsa paketin alapuolella kuumaliimalla. Sommittele nauhan päälle rivi kuivatuista hedelmänsiivuista ja kiinnitä ne kuumaliimalla.

 

Tee omat kuivahedelmäkoristeet

Kuivaa hedelmänsiivuja koristeiksi paketteihin. Leikkaa hedelmät ohuiksi siivuiksi ja anna kuivua esim. leivinpaperin päällä. Kuivumista voi nopeuttaa viemällä kuivattavat hedelmänsiivut saunan jälkilämpöön tai matalassa lämpötilassa uunissa.   

 

Sanomalehtiruusuke

 • sanomalehtipaperia
 • nitoja
 • kuumaliimaa ja kuumaliimapyssy

1. Leikkaa sanomalehtipaperista 40 kpl noin 40 cm x 2 cm suikaleita.

2. Aseta suikaleet kahteen 20 kpl:n nippuun ja nido niput keskeltä kiinni.

3. Käperrä suikaleita saksen tai veitsen terällä kevyesti vetäen. Kiharra suikaleita ylä- ja alapuolelta sekä terä vinossa, jolloin saat erisuuntiin rullautuvia suikaleita.

4. Aseta niput ristikkäin päällekkäin, nido tai sido narulla kiinni keskiosistaan. Aseta ruusuke paketin päälle ja kiinnitä kuumaliimalla.

Vinkki: Tee erikokoisia ruusukkeita eri mittaisista ja eri määristä suikaleita. Aikakauslehdistä saat värikkäitä ruusukkeita.


Havuköynnös paketin koristeeksi

 

 • havuja
 • suora oksa
 • metallista sidontalankaa
 • sivuleikkurit

 

1. Leikkaa havuista 10 cm pituisia latvuksia ja sidontalangasta 30 cm mittaisia pätkiä.

2. Sido jokaisen nippuun muutama leikattu havu kiertäen sidontalangan toista päätä muutaman kerran napakasti havunipun tyvien ympärille, jätä langan toinen pää nipun oksaan sitomista varten.

3. Aloita havunippujen sitominen oksan molemmista päistä keskikohtaa kohden. Aseta molemmissa päissä ensimmäinen havunippu oksan suuntaisesti nipun sidottu pää oksan keskikohtaa kohden, sido nipun tyviosa kiertämällä sidontalangan toinen pää oksan ympärille.

4. Jatka sitomista sitomalla havunippuja vuorotellen oksan molemmin puolin ja oksan päälle sen suuntaisesti. Etene sitomalla havunippuja niin, että uusi havunippu peittää aina edellisen sidontakohdan, kunnes olet sitonut havuja koristeen keskiosaan asti. Sido viimeiset niput oksaan nähden kohtisuoraan nipun latvat ylös- ja alaspäin.

5. Koristele havuköynnös vaikka paperimassasta tehdyllä sydämellä.

Vinkki:  Samalla tekniikalla voit tehdä pitkän havuköynnöksen sitomalla havut esimerkiksi köyteen tai haluttuun muotoon sidottuihin pajunoksiin. Köynnöksessä havut voi sitoa myös köyden tai oksien ympäri, jolloin köynnöksestä tulee poikkileikkaukseltaan pyöreä.

 

Paketin voi koristella yksinkertaisesti myös esimerkiksi kakkupaperilla ja ja kanelitangolla. Mielikuvitus vauhtiin vaan!

 

Upeat mallityöt ja ohjeet on tehnyt Saija Flinkkilä.

 

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!