Einespuurot yllättivät ET:n makuraadin kotoisalla herkullisuudellaan, mutta moitteita ne saivat suolaisuudestaan. Mustikka-grahampuuro ei maistunut.

Ohrapuuro

Saarioinen, 300 g/ 1,85 e. Vesi, ohrasuurimot, maitojauhe, kasviöljy, suola, muunnettu tapiokatärkkelys, sokeri ja suola 0,5 %.
Kiva rakenne, ryynit tuntui vatmukavilta suussa. Suolaisempaa kuin omat puuroni. Tykkään mutta kotitekoinen on parempaa. Hyvä korvike itsetehdylle, aina ei jaksa haudutella. Mainio lounas kiisselin kanssa. Ylivoimainen tässä testissä!

* * * * 

Perinteinen riisipuuro

Lieksan laatuherkut, 300 g/ 1,39 e. Homoge­noimaton täysmaito, riisi, voi ja suola 0,4%.
Perinteisen täyteläinen maku. Riisin napakka rakenne säilynyt, hyvä purutuntuma. Itse keittäen ei saisi parempaa. Suussa sulava koostumus, mutta suolaa reilusti. Kävisi vaikka joulupuurosta. Hienoa, että on valmistettu homogenoimattomasta maidosta.

* * * *

Voittaja - Perinteinen mannapuuro

Kokkikartano, 300 g/ 2,10 e. Vähälaktoosinen maito, vesi, mannasuurimot,
kerma, voi, suola 0,6 %.
Lempeän kermainen maku. Suutuntuma kuin samettia. Kuin ennen vanhaan kotona. Tämä parantaa elämässä kaiken! Todellista lohturuokaa, mummon keittämän makuista. Hyvää vatsalle. Tämän jälkeen tulisi hyvin uni. Mainio pikalounas kiisselin kanssa.

* * * * *

Puolukkavispipuuro

Riitan herkku, 150 g/ 0,81 e. Vesi, puolukka, sokeri, mannasuurimot.
Ihanan kirpeä, aito puolukan maku, sokeria sopivasti. Mukana oikeasti marjoja. Rakenne kivan löysä, yleensä valmisvispipuurot pitää lähes veitsellä leikata. Suussasulava, pehmeä, mieto. Maistuisi illalla, kun tekee mieli jotain hyvää. Niin superhyvää, että liian pieni rasia. Näppärä annospakkaus.

* * * *

Mustikka-grahampuuro

Saarioinen, 270 g/ 1,75 e. Vesi,
grahamjauho (kokojyvävehnä), mustikka 16 %, sokeri, suola 0,3 %.
Aidon mustikkaisen makuista ja pehmeää. Lievästi makeaa, sopisi jälkiruuaksi. Graham on yllättävän pehmeän makuista. Lempeä väri, mutta makeus tyrmää. Muistumia lapsuuden puuropainajaisista. Ei lainkaan minun makuuni. Epämääräisen tuntuista, mutta kyllähän tätäkin syö. Sopivan notkea. Tarpeeksi mustikkaa.

* * *

Tee itse:

Samettinen kuitupuuro

kahdelle
½ l maitoa tai vettä
2 ½ dl kaurahiutaleita
joiden seassa leseitä
(esim. Nallen Kunto Kaura)
ripaus suolaa
Lisänä
mustikoita tai muita marjoja

1. Kuumenna neste ja sekoita joukkoon hiutaleet.
2. Hauduta viitisen minuuttia välillä sekoittaen.
3. Mausta suolalla ja nauti mustikoiden kanssa.

Kokeile sekoituksia. Monissa tuotteissa on hiutaleiden joukossa
leseitä, kuivattuja marjoja, omenaa tai vaikkapa kanelia.

Suklaakastiketta vai voisilmä - miten sinä maustat puurosi?

Sujauta joulukortit kätevään korttitaskuun, jossa voit myös säilöä korttiaarteet ensi vuoteen. Tämä ohje ei vaadi ompelukonetta! 

Tarvitset

 • paksua askarteluhuopaa 42 x 42 cm
 • punaista virkkaus- tai helmilankaa
 • parsinneulan
 • 120 cm punaista nauhaa
 • sakset

Koristetikkaus ja pohjasauma ommellaan käsin napinläpipistoin. Yhdestä huopaneliöstä saa kaksi korttitaskua.

Tee näin

 1. Leikkaa 42 x 42 cm:n neliö kahdeksi kolmioksi. Jaa pitkä sivu kolmeen yhtä pitkään osaan, laita merkit. Taita tasku merkkien mukaan. Päällekkäin menevän osan pituus on tässä 13 cm.

 2. Ompele napinläpipistoja kuvan mukaisesti kolmion päälle taittuvan osan reunaan 13 cm:n matkalta. Taita tasku valmiiksi. Kiinnitä päälliosa parilla pistolla alle taittuvaan osaan ja päätä lanka nurjalle. 

 3. Neulaa pohja nuppineuloilla yhteen. Ompele pohjasauma napinläpipistoin kaikkien kerrosten läpi. Leikkaa yläkolmioon aukko ripustusnauhalle. Pujota nauhaa aukosta ja solmi tai ripusta korttitasku paikoilleen. 

Valmista!

Eläkeläisillä on monia pieniä iloja, joista he työelämässä ollessa vain unelmoivat. Voi valvoa myöhään, käydä päivällä elokuvissa tai pitää yöpaitapäivän, jolloin ei edes poistu kotoa. 

Ne pienimmät ilot ovat usein suurimmat.

Kysyimme eläkeläisiltä, mikä heidän elämässään on nyt parasta. Mikä näistä ilahduttaa tai ilahduttaisi sinua eniten?

 1. Saan nukkua niin myöhään kuin huvittaa ja lukea aamulla lehteä vaikka puoleenpäivään.
 2. Voin katsella yömyöhään Netflixistä elokuvia, jos siltä tuntuu. Aamulla ei tarvitse olla pirteänä työvalmiudessa! 
 3. Liikunnalle on enemmän aikaa kuin työelämässä. Päivällä on jumpissa ja uimahallissa väljää ja mukavaa.
 4. Voin nauttia kulttuuriannoksen jo päivällä. Monissa teattereissa ja elokuvateattereissa on päivänäytöksissä eläkeläishintoja.
 5. Kokeilen uusia lounaspaikkoja. Monista ravintoloista saa päivällä eläkeläisalennuksia.
 6. Elän ex tempore -elämää. Päätän vasta aamulla, mitä teen. Ostan vaikka halvan bussilipun lähikaupunkiin ja käyn siellä retkellä.
 7. Tunnen itseni tärkeäksi. Voin hoitaa sairastunutta lastenlasta tai vaikka naapurin lasta. Auttaminen tuo hyvää mieltä kaikille.

Plussaelämää lastenlasten kanssa

Helsinkiläinen Aira Väisänen, 66, kertoo alkukriisin jälkeen nauttineensa eläkkeelläolosta.

– Olen uutisnälkäinen, uppoudun aamuisin Helsingin Sanomiin ja seuraan monia nettisivuja. Käyn pari kertaa viikossa liikunnassa, saman verran muissa ryhmäharrastuksissa. Yllättäen olen muuttumassa kulttuurimummoksi, koska saan liput elokuviin ja teattereihin päivä- tai eläkeläishinnoin. Tuntuu ylelliseltä istua elokuvissa kello 12. Opiskeluaikaisen ystävättären kanssa kokeilemme kerran kuussa uutta ruokapaikkaa. Lounasaikaan monissa ravintoloissa saa eläkeläisalennuksen. 

Aira toteaa myös olevansa onnekas, kun voi ja saa olla mukana 7- ja 4-vuotiaiden tyttärenpoikien arjessa. Hän oli itse aikoinaan kahden tytön kiireinen yksinhuoltaja, ja muistaa, että säätämistä riitti.

– Tunnen, että minua tarvitaan. Voin olla pojille yhtenä lisävoimavarana toisten isovanhempien lisäksi. Pääsen taas leikkimään piilosta ja tutustumaan poikaenergiaan!

Vuorotyötä tekevien vanhempien päivät vaihtelevat ja venyvät. Airalle napsahtaa yleensä pari iltapäivää viikossa, joskus lauantai tai sunnuntai tai muutama sairaspäivä.

– Nämä eivät rasita minua yhtään. Läheisyys tuo iloa puolin ja toisin.

Aira on huomannut, että eläkkeelläkin pitää olla sovittuja aikatauluja, tapaamisia ja tapahtumia. Muuten viikoista tulee pelkkää löysää puuroa. Elämänlaatu on paljolti oman uteliaisuuden ja aktiivisuuden varassa.

– Varsinkin yksinasuvan on opeteltava sitkeästi itsensä johtajaksi, koska työpaikan pomo tai kukaan muukaan ei enää kerro, mitä tänään tai huomenna pitäisi tehdä. Ja silti parasta on arjen väljyys, mahdollisuus tarttua yllätyksiin, katsella rauhassa pihlajassa herkuttelevia tilhiä tai lukea kirjaa vielä silloinkin, kun työikäiset menevät nukkumaan.

Kuntoilua ja kirjoittamista

Järvenpääläinen Raili Ojala-Signell, 67, löysi kuntoilun vasta eläkkeellä, vaikka pyöräily ja kävely ovat aina olleet osa arkea.

– Menin kolmen kuukauden ohjattuun ryhmään, jossa opetettiin kädestä pitäen eri liikuntavaihtoehtoja. Liikkumisesta tuli osa arkeani. Nykyisin käyn ainakin kolmesti viikossa jumpissa tai kuntosalilla. Senioreiden ohjattu kuntosalitreeni on tuonut elämääni uusia ystäviä. Myös talviuinti on tärkeää. Loka-huhtikuussa käyn jumpan jälkeen avannossa, Raili kertoo.

Kirjoittajaryhmät ovat täynnä eläkeläisiä, joilla vihdoin on aikaa tutkia muistiinpanoja ja vanhoja valokuvia. Raili kirjoitti omakustanteena elämänkertansa vuonna 2014 ja ystävänsä Aunen elämänkerran vuonna 2016. Raili on kuurojen vanhempien kuuleva lapsi, ja työtäkin hän teki kuulovammaisten parissa.

– Olen skannannut sukulaisten ja tuttavien valokuva-albumeita lapsuuteni ja nuoruuteni Säynätsalon kuurojen yhteisöstä, retkistä, juhlista sekä vierailuista. Kuvia on noin 1500, ja aion tehdä niistä Ifolorin ohjelmalla valokuvakirjan. 

Raililla on etäavomies. Molemmat elävät omissa kodeissaan 40 kilometrin päässä toisistaan.

– Se on meille paras ratkaisu. Arkipäivät rauhoitamme omille jutuillemme. Viikonloput ovat yhteistä aikaa, jolloin harrastamme kulttuuria, ystävien tapaamista, mökkeilyä ja puutarhanhoitoa.

Uusi, hyvä elämänvaihe

Mikkeliläinen Heikki Kupiainen, 63, on ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä elokuusta 2015  lähtien.

– Sain osa-aikaeläkepäätöksen 60-vuotiaana. Se ei tullut yhtään liian aikaisin, Heikki toteaa, ja kertoo kokemusten kahdesta kevennetystä työvuodesta olleen pelkästään myönteisiä.

Työ, lepo ja palautuminen olivat oikeassa suhteessa. Työ ei vienyt kaikkea energiaa ja toimintatarmoa.

Heikki Kupiainen.
Heikki Kupiainen.

– Työskentelen lukion historian ja yhteiskunnallisten aineiden lehtorina ja jaksan nyt nauttia aiempaa paremmin työstäni. Työntekoon on palannut iloisuus, rentous ja letkeys - jopa tilannekomiikkakin saattaa toimia.

Ja mikä parasta: vapaa-ajalla Heikki jaksaa puuhastella ja harrastaa. Puuhaa riittää kotitarpeiksi omakotitalossa ja loma-asunnolla. 

– Kuntoilu raikkaassa ulkoilmassa on hyvä vastakohta siisteille sisätöille. Virtaa liikenee niin vanhoille kuin uusillekin harrastuksille. Päivänokoset ovat uusi ylellisyys – samoin kiireettömät aamut. Tästä mieluisasta elämänvaiheesta on hyvä siirtyä aikanaan täyseläkeläiseksi melko hyväkuntoisena, vireänä ja tyytyväisenä.