Hehkulamput häviävät kauppojen hyllyiltä. Tilalle tulevat energiansäästölamput. Tässä vinkkejä, miten löydät sopivan lampun valaisimeesi entisen tilalle.

Siirtyminen energiaa säästäviin lamppuihin liittyy EU-direktiiviin, jonka tarkoitus on hillitä energiankäyttöä ja vähentää kasvihuonepäästöjä.
Ensimmäisenä lähtevät mattapintaiset hehkulamput ja kirkkaat 100  W:n hehkulamput. Vuoden 2012 syyskuuhun mennessä kaupoista ei saa enää mitään hehkulamppuja. Vaan ei huolta, tilalle tulee runsaasti vanhoihin valaisimiin sopivia vaihtoehtoja.

Energiansäästölamput ovat loistelamppuja, joilla pyritään tuottamaan sama valomäärä kuin hehkulampuilla paljon pienemmällä energiankulutuksella.

Energialamput eivät kuumene

Energiansäästölamppuun on merkitty, millaista hehkulamp­pua se vastaa, mutta usein kannattaa valita hieman tehokkaampi lamppu. Koska energiansäästölamppu ei kuumene, valotehoa voidaan lisätä ja silti energiaa kuluu vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi 60  W:n hehkulampun tilalle voi valita minkä tahansa 11–30  W:n energiansäästölampun. Katsot vain, ettet ylitä valaisimeen suurimmaksi mahdolliseksi merkittyä wattimäärää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Energiansäästölamppu sopii yleisvalaistukseen. Lampun syttyminen kirkkaaksi kestää kuitenkin hetken. Kohteisiin, esimerkiksi eteiseen, portaikkoon tai kylpyhuoneeseen, joihin valo tarvitaan täydellä teholla heti, sopivat kierrekantaiset halogeenilamput. Ne kuumenevat hehkulamppujen tavoin, mutta kuluttavat vähemmän energiaa. Esimerkiksi 60  W:n hehkulamppua vastaa 42  W:n halogeenilamppu. Tarkista kuitenkin aina vastaavuus pakkauksesta.

Valikoimista löytyy tavallisten energiansäästölamppujen lisäksi kohdelamppuja, himmentimellä toimivia lamppuja sekä aivan uudenlaisia, tavallisella katkaisimella himmennettäviä energiansäästölamppuja. Ulkokäyttöön on erikseen pakkasen kestäviä malleja.

Lämmintä keltaista vai puhdasta valkoista?

Entisten hehkulamppujen tuottama kellertävä värilämpötila on 2700 kelviniä. Useimmissa energiansäästölampuissa lukema on sama, mutta joissakin niistä on valkeampaa valoa. 3000 kelvinin lampun väri koetaan puhtaan valkoiseksi, 4000 kelvinin kirkkaan valkoiseksi ja 6500 kelviniä vastaa päivänvaloa.

Jos haluat puhtaampaa valkoista valoa, jossa kontrastit erottuvat selkeämmin, valitse vähintään 3000 kelvinin lamppu. Kyse on kuitenkin vain valon väristä, ei sen tehosta – valkoista vai keltaista, on makuasia.
Mikä lamppu kristallikruunuun?

Kristallikruunussa käytettävät kynttilälamput eivät poistu vielä vuosiin. Vastaavia halogeeneja saa vuoteen 2016 asti. Energialampuissakin on kynttilälamppuja, joista osa on myös himmennettävissä. Tällaisissa erikoistapauksissa kannattaa kääntyä valaisinmyyjän puoleen ja kysyä neuvoa.

Ongemajätettä!

Energiansäästölamput ovat ongelmajätettä eivätkä kuulu tavalliseen sekajätteeseen. Oikea paikka on erillinen ongelmajätteille tarkoitettu keräysastia. Kierrätyspaikoista löydät parhaiten tietoa YTV:n nettisivuilta
www.ytv.fi/aluekerays.

Sisältö jatkuu mainoksen alla