Hehkulamput kielletään kohta. Mitä järkeä on kalliissa energiansäästölampuissa, jotka valaisevat huonosti, kestävät luvattua vähemmän aikaa ja ovat ongelmajätettä?

”Hehkulamppujen poistuminen perustuu EU-direktiiviin, jonka tarkoitus on parantaa eri laitteiden energiatehokkuutta.

Hehkulampun kuluttamasta energiasta vain pieni osa muuttuu valoksi ja isoin osa lämmöksi. Se kuluttaa turhaan energiaa.

Jos summataan tuotteen elinkaari valmistuksesta ”saattohoitoon”, energiansäästölamppu on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se sisältää elohopeaa, mutta käytetyille lampuille on luotu tehokas keräysjärjestelmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lamppujen kestoiässä ja valotehossa on tosiaan melkoisia eroja. Kuluttajan kannattaakin seurata testejä ja äänestää lompakollaan ostamalla hyväksi havaittuja lamppuja.

Kaupassa voi myös kysyä käyttötarkoitukseen parasta vaihtoehtoa ja ostaa lamppu, jolla on riittävä valoteho (arvoltaan vähintään 7000 lumenia)."

Kysymykseeen vastasi ylitarkastaja Taina Nikula Ympäristöministeriöstä.

Viime ET-lehdessä kerrottiin energiansäästölampuista: ”Kaupassa voi myös kysyä käyttötarkoitukseen parasta vaihtoehtoa ja ostaa lamppu, jolla on riittävä valoteho (arvoltaan vähintään 7000 lumenia)."

Tässä oli tullut valitettava virhe. Pitää tietenkin olla 700 lumenia. Vanhuksille 700 lumeniakin on usein liian vähän, joskus tarvitaan jopa 1400 lumenia, mutta tällaisia lamppuja ei löydy marketeista.

Lumen ei kuitenkaan ole ratkaiseva asia vaan spektrin jatkuvuus, ero on tässä: http://www.adlux.fi/public/tyo/spektrivertailu09.html

Parhaista lampuista ei vielä ole olemassa vertailutestejä. Tähän mennessä tehdyissä testeissä lampun valon laatu on ollut kellertävää eikä valkoista, joka olisi parasta kaikkien ihmisten näkökyvylle. Linkissä on lisätietoja: http://www.adlux.fi/public/koti/energiansaastolamppututkimus.html

Eikö ole turhaa ostaa energiansäästölamppuja, joiden valossa ei sitten nähdäkään juuri mitään? Täyden spektrin päivänvalossa nähtäisiin. Paras valo on aito päivänvalo ulkona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla