Nyt on aika rakentaa villi- eli erakkomehiläisille pesä ja ruokinta-automaatti. Jo muutama keinopesä puutarhan lähellä parantaa satoa ja kukintaa.

Erakkomehiläiset ovat mesipistiäisiä, joiden naaras rakentaa pesän yksin ilman lajitovereidensa apua. Niihin yleensä luetaan myös ne mesipistiäiset, jotka elävät loisina yksittäin pesivien lajien pesissä (ns. kleptoparasiitit eli pesävieraat).

Suomessa erakkomehiläisiin kuuluvat laajassa mielessä kaikki mesipistiäiset paitsi yhteiskunnissa elävät tarhamehiläinen (Apis mellifera) ja kimalaiset (Bombus).

Erakkomehiläiset eli villimeihiläiset elävät yksin tai pienissä yhdyskunnissa, mutta vailla samanlaista sosiaalista luonnetta kuin mehiläiset ja kimalaiset. Suomessa on tavattu noin 190 erakkomehiläislajia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erakkomehiläiset keräävät siitepölyä tarhamehiläisen tavoin vasuihinsa tai takaruumiinsa runsaisiin karvoihin. Ne ovatkin hyvin arvokkaita pölyttäjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusten mukaan jo muutama keinopesä puutarhan läheisyydessä parantaa satoa ja kukintaa. Tutkimusta on tehnyt Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Sotkamon asema sekä Kainuun ely-keskus.

Näin rakennat pesän

Tarvikkeet: talven yli kuivunut puupölli, noin 20 cm pitkä. Pora, neljän, kuuden ja kahdeksan millimetrin poranteriä, kiinnityskoukkuja, nippusiteitä

1. Poraa pölkky täyteen noin kaksitoista senttiä syviä reikiä poran 4–8 mm terillä. Jätä reikien väliin pari senttiä väliä.

2. Kiinnitä tuohisivulle kiinnityskoukut ja nippusideviritelmä, josta keinopesän voi ripustaa esimerkiksi puun oksalle.

3. Asenna keinopesä puutarhan tai muun kasvillisuuden läheisyyteen noin puolentoista metrin korkeuteen niin, ettei sadeveden roiskeen kastele pesää. Viritä pölkky vaakatasoon aurinkoiselle paikalle, mieluiten reiät aamuaurinkoa kohti.

Lähde: Hunaja.net, Suomen Luonto

Sisältö jatkuu mainoksen alla