
Kiinnostaako luomu, puhdas, konstailematon ja lisäaineeton lähiruoka, puutarhan sadon säilöminen, kotimaisten marjojen terveysvaikutukset, yrttien ja luonnonkasvien hyötykäyttö tai oman luontopihan perustaminen? Näiden kirjojen avulla olet askeleen lähempänä tavoitettasi.
Keittiötarhan 3 vuodenaikaa opastaa niin vasta-alkajia kuin konkareitakin, kuukausi kuukaudelta, kasvimaan töihin siementen hankinnasta sadon korjaamiseen.
Kirja on hyötypuutarhurin tietopaketti täynnä upeita kuvia, selkeitä piirroksia, hyväksi havaittuja vinkkejä ja ammattilaistietoa mutta myös hauska ja elämyksellinen lukukokemus; kirjoittaja paljastaa omat vastoinkäymisensä. Jos hankit vain yhden kirjan, se on tämä!
Minna Siltala: Keittiötarhan 3 vuodenaikaa - vinkkejä ja vertaistukea vihertaitureille. WSOY. 2010. 193 sivua, kovakantinen. Kirjoittaja on kodista ja puutarhasta kirjoittava toimittaja.
TV:stä tutun englantilaispuutarhurin selkeä, ytimekäs ja havainnollinen kirja opastaa vihannesten, juuresten ja maustekasvien kasvattamisen taitoihin. Kirja sopii niin vasta-alkajille kuin edistyneemmillekin - kaikille, joita motivoi ravinnon maukkaus, puhtaus, ekologisuus ja taloudellisuus.
Ammattilaisohjeet ja kuvat vihkivät lukijan vaihe vaiheelta kasvimaan suunnittelun ja perustamisen, kasvien valinnan, maalajien tuntemuksen, kastelun, lannoituksen sekä kompostoinnin saloihin. Keittiöpuutarhan tuholaisia, rikkaruohoja ja tauteja unohtamatta.
Alan Titchmarch: Keittiöpuutarha - puutarhurin ABC. Otava. 2010. 148 sivua, pehmeäkantinen. Kirjoittaja on julkaissut nelisenkymmentä puutarhakirjaa.
Hyvän olon yrttitarha on kirja kaikille aisteille! Se on lumoavan kaunis tietokirja tuoksuyrttien hyötykäytöstä, historiasta sekä yrtteihin liittyvistä uskomuksista.
Kirjassa esitellään 27 yrttiä, joiden käyttöön niin ravintona, juomana, lääkkeenä kuin kosmetiikkanakin kannustetaan reseptein, vinkein ja ohjein. Yrttien viljely onnistuu aina, olipa oma puutarha sitten pihan, parvekkeen tai ikkunalaudan kokoinen.
Annabelle Fagner - Martina Schlegel: Hyvän olon yrttitarha. Kirjapaja, 133 sivua, kovakantinen. Annabelle Fagner on apteekkari ja Martina Schlegel yrttiharrastaja. Saksankielinen alkuperäisteos on sovitettu Suomen oloihin.
Suomalaiset marjat on koukuttava tietokirja 33:sta Suomessa kasvavasta viljellystä tai luonnonvaraisesta marjalajista. Kirjassa esitellään kattavasti kunkin marjalajin ainesosat, terveysvaikutukset, käyttötarkoitukset sekä annetaan selkeät keruu- ja säilöntäohjeet.
Marjoissa on terveydelle tärkeitä suoja-aineita: kuituja, fenoleja, vitamiineja ja antioksidantteja. Marjat ovat terveellisempiä kuin useimmat hedelmät ja kasvikset - silti moni suomalainen ei syö marjoja edes viikoittain.
Sinikka Piippo: Suomalaiset marjat - kaikki metsän ja puutarhan lajit
Minerva. 2010. 212 sivua, kovakantinen. Kirjoittaja on kasvitieteilijä ja professori (FT) Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut useita terveys- ja hyvinvointikirjoja.
Luonnonkasveista on moneksi - ruoaksi, juomaksi, mausteeksi, lääkkeeksi, rohdokseksi, säilöntään, askarteluun, sisustamiseen, värjäykseen ja koristeluun. Luonnonkasveista kasvaa myös helppohoitoinen ja luonnonmukainen puutarha.
Pieneen kirjaan on mahdutettu paljon yksityiskohtaista tietoa ja ohjeita, lähes liikaakin, sillä pieni kirjasinkoko erityisesti luonnonkasvien käyttötaulukoissa vaatii varttuneemmalta lukijalta jo suurennuslasia.
Heli Plattonen: Luonnonkasvit hyötykäyttöön. Atena, 160 sivua, pehmeäkantinen (2006, painos loppunut, kysy saatavuutta esimerkiksi kirjastoista). Kirjoittaja on keruutuotetarkastajan koulutuksen saanut biologi.
Sattumansoppaa marssittaa esiin paitsi pulavuosien makujen ja ruoanlaiton ajankuvaa myös nykyajan eettisille ja ekologisille kokeille soveltuvia selkeitä, ravitsevia, terveellisiä ja lisäaineettomia ruokaohjeita.
Pula-aika ja säännöstely pakotti kekseliäisyyteen ja omavaraisuuteen; mm. kalat, sienet, marjat ja juurekset löysivät tiensä suomalaisten lautasille. Lukuelämyksen kruunaa nostalginen kuvitus ja aidot korvikeohjeet.
Hanna Pukkila: Sattumansoppaa - pulavuosien parhaat palat. Tammi, 2008. 154 sivua, kovakantinen.
Makeaa ja suolaista puutarhasta tarjoaa 108 kotoisan konstailematonta ohjetta kotipuutarhan antimien hyödyntämiseen. Selkeät ohjeet, käytännölliset vinkit ja herkulliset kuvat innostavat nauttimaan omin käsin tekemisestä.
Kirja etenee kesän sesongin mukaan: alkukesän raparpereistä keskikesän marjoihin ja vihanneksiin ja edelleen loppukesän juureksiin, omenoihin, mehuihin ja hilloihin.
Sirpa Talka: Makeaa ja suolaista puutarhasta. WSOY. 2010. 144 sivua, kovakantinen.
Luontopiha on monimuotoinen ja ympäristöystävällinen puutarha, jossa viihtyvät toinen toisiaan hyödyttävät kasvit, linnut, perhoset, hyönteiset ja eläimet. Luontopihan hiilijalanjälki on pieni mutta sen tarjoama elämys suuri.
Kirja opettaa mm. valitsemaan ja hoitamaan eri aikaan kukoistavia kasvilajeja, perustamaan perhosbaarin, ruokkimaan lintuja, torjumaan tuholaisia ja hillitsemään ilmastonmuutosta.
Riku Cajander: Luontopiha - ympäristöystävällinen piha ja puutarha. Minerva. 2010. 222 sivua, kovakantinen. Kirjoittaja on biologi ja ympäristökysymyksistä kirjoittava toimittaja.