
Yrtit vetoavat moniin aisteihin. Niistä saadaan ruokiin makua, tuoksua ja väriä. Yrtit ikään kuin viimeistelevät ruuan – ilman suolaa.
Ruukkuyrttejä viljellään Suomessa vuoden ympäri. Suomalaiset pitävät yrteistä, ja niiden lisääntyneeseen käyttöön on vaikuttanut muun muassa ruuanlaiton kansainvälistyminen.
Yrttejä viljellään jo noin 30 kasvihuoneyrityksessä, kertoo Kauppapuutarhaliitto.
Kasvihuoneyrittäjät etsivät uusia tuotteita koko ajan. Ideoita löytyy muun muassa kuluttajilta, ulkomaanmatkoilta, messuilta, ruoka-alan ammattilaisilta ja trendeistä.
Uuden yrttituotteen tulee sopia suomalaisten makuun ja ruokiin. Ulkonäön tulee olla myös kohdallaan. Uusi tuote päätyy kuluttajan lautaselle monen vaiheen jälkeen, kuten testien, viljelynopettelun ja koemarkkinoinnin jälkeen.
TOP TEN yrtit
1) tilli
2) basilika
3) persilja
4) ruohosipuli
5) herneenverso
6) korianteri
7) timjami
8) sitruunamelissa
9) minttu
10) oregano/salvia/meirami/rakuuna
Lähde: Puutarha&kauppa -lehti