Suomen leipäkulttuuri on rikas. Jokaisella maakunnalla on omat, ihanat leipänsä. Etsi lomareissullasi paikallinen leipomo tai nauti tuoreesta itsetehdystä leivästä ohjeidemme mukaan.

Suomessa on yli 700 leipomoa, pikkupajat päälle. Leipäperinne näkyy ja maistuu rieskoissa rievissä, limpuissa, kakoissa. Suomen länsiosissa syötiin ennen kovaa, itäpuolella pehmeää leipää. Itä-Suomessa leivottiin kerran viikossa, samalla uuni lämmitti talon. Lännessä leipää pidettiin leipomispäivä pari kertaa vuodessa ja leivät kuivattiin. Tuoreena leipä on aina parhaimmillaan, hapanleipä vasta muutaman päivän päästä.

Leipomoita ympäri Suomen

Lehdessä 9/2009 julkaistu lista

  • Espoo: Makea Kavrinki oli merimiesten leipää. Nykytekijä Emil Halme, (09) 819 4040. Täysjyvästä gourmetleipiä valmistaa Karin Autio, 040 5615686.
  • Eurajoki: Kylänpään Leipomon, (02) 868 1511, Hannun kakko on vaalea, satakuntalainen leipä.
  • Hamina, Kotka: Reittisen kotileipiä, (05) 345 8282, kaipaavat pois muuttaneetkin. Kunnarin Luomutilan, 050 359 1629, ruisleipiä ja rieskoja on lauantaisin Haminan kauppatorilla.
  • Heinävesi: Sulkumestarin, 040 560 1478, limppu on juuri sopivan hapanta.
  • Hämeenlinna: Pyymäen Leipomon, (03) 512 3100, Tyrvään Voima on persoonallisen muhkurainen reikäleipä. Taatusti tuhtia tavaraa!
  • Ilomantsi: Malahvin Kotileipomo, (013) 883 901, leipoo ruisleivät vain kotimaisesta viljasta.
  • Joensuu: Karjalaisia makuja tarjoavat Leipomo Vatruska, (013) 740 744, Kotileipomo Kari Ryynänen, 0400 672 402 ja Joensuun Herkkuleipomo, (013) 124 311.
  • Juva: Vanha Kilkkilän maalaistalosta, 050 400 5485, voi kesäaikaan (to, su) ostaa kotona tehtyä ruisleipää.
  • Kuhmo: Anitan Kotileipomon, 040 754 4282, nyrkkirieska ja Kaesan
    Kotileipomon, 0208 335 335, rönttöset ovat maankuuluja.
  • Kemijärvi: Perinteistä ohrarieskaa paistelee Kotileipomo Hanhi-kakku,
    040 846 1408, rukiista Lapintähteä Kiuaspulla, (016) 821 944.
  • Kerimäki: Luomuleipä Muhosen luomuruisleipää löytyy Savonlinnan alueen kaupoista.
  • Kouvola: Risto Peltolan Leipomon,
    (05) 371 1222, ruislimppu voitti ProAgrian Kymenlaakson pienleipomoiden kilpailun.
  • Kuusankoski: Tuomon Luomun, 040 749 6157, leipiä on annettu presidentillemmekin.
  • Lappeenranta: Lepuskoita, peruna- ja riisipiirakoita paistavat Suomen Kotileipomo, (05) 451 7291 ja Kesämäen Leipomo,
    (05) 456 9175.
  • Merikarvia: Vanha-Heikkilän kotileipomosta, 050 533 7836, voi kysellä satakuntalaista ruistaikinaan leivottua ohutta silakkaleipää.
  • Mikkeli: Marskin arinaleipä vai Siiskosen iki-ihana kauraleipä? Vaikea valinta kauppahallissa. Tertin kartanon, (015) 176 012,
    näkkärin juurella on ikää jo yli 100 vuotta.
  • Mäntsälä: Leipomo Mäntsälän Lähimmäinen, (019) 687 1405, leipoo
    makoisaa ruisleipää.
  • Nikkilä: Juureen tehty ruisleipä, miniviljasämpylät ja siemenleipä ovat Heinosen V & I Leipomon, (09) 239 1864, houkutukset.
  • Nurmes: Pielispakarilla, 0207 528 380, tarjoaa vakkalimppua ja orsievästä.
  • Oulu: Torimyyjien rieskarintamaa katselee vesi kielellä, maisteluun vaikkapa Pulla-Pirtin, 010 548 3600, rapea ohrarieska.
  • Saarijärvi: Äijäsen Kotileipomolla, (014) 421 847, on litukka-perunarieskaa.
  • Uusikaupunki: Nopperlan nuottaleipä imellytetään palsternakalla ja siirapilla, 040 566 9705.

Lisää hyviä leipomoita

  • Anttola: Agassin, (015) 450 563, aurinkoleivässä maun takaa 21 erilaista jauhoa ja auringonkukansiemenet.
  • Espoo: Imelletty, kuminalla maustettu Kavrinki oli merimiesten leipää. Nykytekijä Emil Halme, 09-819 4040. Terveellistä täysjyväohra-aprikoosileipää valmistaa Täysjyvä-Gourmet, 040 5615686.
  • Hankasalmi: ruismallasleipää tekee Marjan Leipä (014) 845 452.
  • Hamina, Kotka: Paikallisleipureita ovat myös Maalaisleipä Arja Penttilä, 050 441 3766, ja Leistin Leipomo, (05) 260 1040.
  • Hämeenlinna: Lähialueen makuja paistelevat mm. Pakari Luoma (03) 652 6177 Ossin Pulla (03) 6170 392, Kaurialan leipomo (03) 682 1198 ja Lammin kotileipomo (03) 633 6325.
  • Iisalmi: Kotileipomo ja myymälä Kananen, (017)  822 688. Kauppahallista saa lapinlahtelalaisen Lesti-Leivän, 0500 275 370, tuotteita.
  • Joensuu: Kotileipomo Kankkusen, (013) 122 861, ruisleipää saa kauppahallista. Käsintehtyjä tummia ja vaaleita ruokaleipiä Heinosen Leipomo, (013) 227 027.
  • Juva: Kotileipuri hakee jauhot Rapion myllystä, (015) 454 602.
  • Jyväskylä: Palokan Perinneleipurien, (014) 633 123, tuotteita saa paikallisista kaupoista. Sokoksessa on keskisuomalaisten tuottajien, mm. Uuraisten Jokihaaran Leipomon leipiä, 014-814 195.
    Ruiskippari on Elosen leipomon, (014) 719 811, herkku. Myymälä-leipomot myös Jämsässä ja Seinäjoella.
  • Kerava: Uudenmaan Herkun, (09) 274 6610, perunarieska ja tomaattileivät ovat maistamisen arvoisia.
  • Lieksa: Lieksan Leipomon, (013) 521 777, ruisleivissä on vain kotimaista ruista.
  • Lappeenranta: Pullin Leipomo ja Kotileipomot Karvanen, Korpela, S. Kiukas.
  • Mikkeli: Tosi Otavalainen.
  • Oulu: Katri Antellin, 020 770 2085, suosikit ovat RuisRuis ja lounassämpylät. Meriläisen, (08) 387 222, ruisvartaassa on rapeat reunat ja pehmeä sisus.
  • Parikkala: Pikapullan kauraleipä.
  • Pohjois-Kymenlaakso: Pesälä Marja, Iitti, erittäin hyvää rieskaa.
  • Ristiina: Saveniuksen leipomon ruisleipä, 050 498 9494 (015) 661054
  • Saarijärvi: Herkkumestarin ohrarievää ja kauravarrasta saa Linnan Liisan Kahvilan suoramyynnistä (014) 423 212.
  • Seinäjoki: Pirjon Pakarin leivät ovat lisäaineettomia. http://pirjonpakari.fi/index.php
  • Hamina, Kotka: Paikallisia leipiä paistelevat myös Leipomo Pakkala, 0400 466 380, Maalaisleipä Arja Penttilä, 050 441 3766, Liikasen (05) 262 543 ja Leistin Leipomot, (05) 260 1040.
  • Huovisen leipomo (08) 375 562, tekee kaksiväristä patonkia
  • Linkosuon Palttoonnappeja ja Wäinämöisen kuplia sekä Sinuhen ruisleipiä saa ympäri maata.

Tarinoita taikinoiden takaa

Maalahdessa leipuri ’Bagar-Kallen’ tytär, Anna Malmberg, teki limppuja 100 vuotta sitten, souti ne Vaasaan myytäviksi. Saman reseptin mukaan leipiä paistaa Maalahden Limppu, 06-3577.

Jurmosta on limppu ja tarina: Saarella kasvoi sankka metsä, kunnes Kustaa Vaasan joukot polttivat sen 1500-luvulla. Rangaistuksen syy olivat haaksirikot. Saarelaiset sitoivat lyhdyn lehmän häntään – tiennäyttäjäksi. Mansikki asteli häntä heiluen, laivalla luultiin lyhtyä opasteeksi ja ajettiin karille. Saalis siirtyi jurmolaisille. Selitys ei kelvannut Tukholmassa. Jurmon limppua paistaa turkulainen Rostenin leipomo, (02) 212 1100.

Arkangelilainen sotavanki tuli yli 80 vuotta sitten töihin kajaanilaiseen Pekka Heikkisen leipomoon, (08) 617 890, ja toi mukanaan hapanleivän juuren, joka on edelleen käytössä. Ruisleivät paistetaan koivuhaloilla lämmitetyssä kiviuunissa. Siitä lempinimi puu-uunileivät.

Nakerrettavaa näkkäririntamalta

Mustikoilla ja nokkosilla sekä porkkanoilla ja tyrnillä maustettuja Spelt-näkkäreitä luomuna tekee Kari Kaipainen, 0440 412 731. Kantolan minikokoisia, näkkärinnäköisiä ruiskeksejä ja Ylhäisten kuminalla maustettua näkkileipää saa joka puolelta maata.

Gluteenittomia leipiä tekevät Moilasleipomot ja Hankasalmen gluteenittomat www.nic.fi/~riittak3/

Suomen maakuntaleivät

Ahvenanmaa: mustaleipä
Satakunta: kuminalla maustettu reikäleipä, varilimppu
Uusimaa: hapan ruisreikäleipä, piimälimppu
Kanta-Häme: perunalimppu, rievä reikäleipänä
Pirkanmaa: rievä
Varsinais-Suomi: setsuuri
Päijät-Häme: jälkiuunireikäleipä, hämäläinen näkkileipä, pippo
Keski-Suomi: hapanleipä, vesirieska, nosterieska
Kymenlaakso: ruislimppu, lehtokainen
Etelä-Karjala: hypitysrieska, potaatlepuska
Etelä-Savo: ryynirieska
Pohjois-Karjala: ruisleipä
Pohjois-Savo: potaattirieska, ruisleipä
Etelä-Pohjanmaa: sekaviivaleipä reikäleipänä, naurisleipä
Ruotsalainen Pohjanmaa imelälimppu, verileipä
Keski-Pohjanmaa: sekahiivaleipä, maitorieska
Pohjois-Pohjanmaa: ohrarieska, oulunlimppu
Kainuu: nyrkkirieska
Lappi: rieska, ahkunleipä

Lähde: Jaakko Kolmonen, 1993. Suomen maakuntaleivät, Patakolmonen Ky, Helsinki.

Sanontoja leivästä

Leipä suussa ei saa puhua.
Leipä ei saa loppua pöydästä.
Homeisesta leivästä saa komean lauluäänen.

<ET keskustelu "ruoka" />