Hyvää laitetta eivät vuodet huononna. Et-lehdessä nro 18 Vuokko, Anja ja Arja-Liisa esittelevät lihamyllynsä, vatkaimensa ja yleiskoneensa, jotka ovat palvelleet vuosikymmeniä. Katso tästä lisää heidän reseptejä ja kerro oman koneesi tarina!

Kuvassa oleva Aira-Liisan RG28S-vatkain on valmistettu DDR:ssä. Saksassa on paljon ostalgian eli DDR-nostalgian innoittamia keräilijöitä, jotka metsästävät itäsaksalaisia koneita. Ne ovat haluttuja, sillä käyttäjät pitävät niitä hyvinä ja kestävinä. Kun kirjoittaa googlen hakukenttään ”RG28S”, päätyy kansainvälisen nettihuutokaupan sivuille!

Vuokon maksa-kinkku-terriini

Vuokaan:
170 g (1 pkt) pekonia
500 g naudan maksaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 munaa
1 rkl perunajauhoja
2 dl kermaa
5 anjovisfileetä
ripaus valkopippuria
200 g hienonnettua palvikinkkua

1. Jauha maksa lihamyllyllä tai monitoimikoneessa kuoritun sipulin ja valkosipulinkynten kanssa. Lisää munat, jauhot, pippuri, anjovis ja kerma ja jauha uudelleen.
2. Vuoraa vuoka pekoniviipaleilla.
3. Sekoita maksaseokseen hienonnettu savukinkku. Kaada seos vuokaan pekoniviipaleiden päälle.
4. Peitä vuoan pinta pekonisuikaleilla ja foliolla. Kypsennä uunissa 200 asteessa 45-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla: reiästä tihkuvan nesteen on oltava kirkasta. Jos se on punertavaa, terriini ei ole vielä kypsä.
5. Anna terriinin jäähtyä ja kumoa se.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Anjan kahden kerroksen kakku

perustaikina:
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
porkkanataikinaan:
1,5 dl hienoa porkkanaraastetta
1 tl kanelia
ananastaikinaan:
1 dl ananasmurskaa
0,5 dl kookoshiutaleita
kuorrutus:
0,25 dl voisulaa
0,5 dl kahvia
3 dl tomusokeria
2 rkl kaakakojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1. Vaahdota rasva ja sokeria. Lisää munat yksitelleen hyvin vatkaten.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
3. Ota puolet taikinasta eri kulhoon ja sekoita siihen porkkanaraaste ja kaneli. 
4. Lisää toiseen taikinaan ananasmurska sekä kookoshiutaleet ja lusikoi taikina leivitetyn kakkuvuoan pohjalle.
5. Levitä porkkanalla maustettu taikina päälle ja tasoita pinta.
6. Paista kakkua uunissa 175 asteessa 50–60 minuuttia.
7. Valmista kuorrutus yhdistämällä kaikki sen ainekset. Levitä se kakulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aira-Liisan kookospirtelö

1 tlk säilykekookomaitoa
1 muna
1 dl mustikoita tai puolukoita

1. Soseuta kaikki ainekset ja nauti jälkiruokana tai aamupalana.
– Vatsani ei kestä lehmänmaitoa ja keksin korvata sen kookosmaidolla. Munan sekoitan joukkoon, koska se on niin terveellinen ruoka-aine, kertoo Aira-Liisa.

Kerro oman vanhan keittiökoneesi tarina! Lähetä tarina ja mahdollisesti kuvakin et-lehti@sanomamagazines.fi tai keskustele forumilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla