Hauska pussukka syntyy neulomalla nopeasti. Ympyröillä ja neliöillä saat vaihtelua pussukkaan.

Neulottu pussukka
Tarvikkeet:

 •  Novita Miami -lankoja: 100 g poh­­ja­väriä: (362) turkoosi, (768) lila,(357) vi­hreä tai (580) pinkki. 50 g kuvioväriä: (011) valkoinen, (261) vaaleapersikka, (156) farkku tai (011) valkoinen. Turkoosi-valkoisen pussukan kuvioon lisäksi (768) lilaa ja (011) valkoista.
 •  Pyöröpuikko (40 cm) nro 4–4½ käsialan mukaan ja virkkuukoukku nro 3½–4.

Koko: Valmiin pussukan leveys on noin 29 cm ja korkeus 35 cm.
Mallineule: Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.
Tiheys: 20 s sileää neuletta = 10 cm.

Neulo näin:

Luo pohjavärillä 118 s ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena 14 cm. Neulo sitten vuorotellen 2 krs kuviovärillä ja 2 krs pohjavärillä. Kun kappaleen korkeus on 34 cm ja olet viimeksi neulonut raidan pohja­värillä, päätä silmukat, mutta älä katkaise lankaa.

Virkkaa sitten reunus. 1. krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka (ks) ja sulje kerros 1 piilosilmukalla (ps). 2. krs: virkkaa 4 ketjusilmukkaa (kjs), *jätä 1 ks väliin ja virkkaa seuraavaan s:aan 1 pylväs (p), 1 kjs*, toista *–* ja sulje kerros 1 ps:lla 3. kjs:aan kerroksen alussa. 3. krs: virkkaa 1 kjs, 1 ks jokaiseen s:aan ja sulje kerros 1 ps:lla.
Viimeistely: Höyrytä kappale kevyesti. Ompele pohjasauma.
Tee pohjavärillä kolminkertaisesta langasta 2 kpl noin 110 cm pitkää kierrettyä nyöriä. Pujota toinen nyöri kassin alareunassa kulman läpi, pujota toiseen yläreunaan pylväskerrokselle ja lopuksi kassin alareunassa kulman läpi. Pujota toinen nyöri toiseen ylä­reunaan pylväskerrokselle. Solmi
nyörien päät kulmissa.

Turkoosi-valkoisen kassin kuvio (koko noin 17 x 17 cm) on tehty
seu­raavasti:

Neliö:

Virkkaa lilalla langalla aloitusketjuksi 29 kjs. Käännä työ.
1. krs: virkkaa 1 ks toiseen kjs:aan koukusta laskien ja virkkaa vielä 1 ks jokaiseen aloitusketjun silmukkaan. Käännä työ. 2. krs: virkkaa 1 kjs kääntymiseen ja 1 ks jokaisen edellisen kerroksen s:aan. Toista krs:ta 2, kunnes pala on neliön muotoinen.

Ympyrä:

Virkkaa valkoisella langalla aloitusketjuksi 4 kjs ja sulje renkaaksi 1 ps:lla 1. kjs:aan.

1. krs: virkkaa renkaaseen 1 kjs ja 8 ks. Virkkaa krs:t spiraalina eli siirry suoraan seuraavalle kerrokselle.
2. krs: virkkaa 2 ks jokaiseen edellisen kerroksen ks:aan = 16 ks. 3. krs: virkkaa jokaiseen s:aan 1 ks = 16 ks.
4. krs: virkkaa 2 ks jokaiseen edellisen kerroksen ks:aan = 32 ks. 5. krs: virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan = 32 ks.
6. krs: virkkaa *1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *–* vielä 15 kertaa = 48 ks.
7. ja 8. krs: virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan = 48 ks. Sulje krs 1 ps:lla.

Viimeistely: Kiinnitä ympyrä neliöön ja neliö pussiin ommellen. Neliön voi jättää ompelematta yläreunasta, jolloin se toimii taskuna.  

Ohjetiedustelut
Novita (040) 1782266 ma ja ke 10–14

Lankatiedustelut
Novita (05) 744 3335 ma–pe 9–16
www.novita.fi

Vierailija

Neulo pussukka

Biba hei! Eivät nuo minun linkkini olisi olleetkaan tarpeellisia, jos olisin arvannut, että kysyjä olit sinä. Sen verran olemme tutustuneet murrepalstalla, että tiedän sinun osaavan itsekin hakea netistä kaiken tarpeellisen tiedon :-) En myöskään tiennyt, että kyseessä oli joku tietty pussukka, kun en ole lukenut juttua. t. Karpalo
Lue kommentti

Poimuta ja ompele kangaskaitaleista pikkutytölle soma kesähame. Samalla ohjeella syntyy myös lyhyt hame

Rimpsuhame

Tarvitset:

 • 3 puuvillakankaan kappaletta 5–6-vuotiaan hameeseen: 20 x 80 cm, 20 x 120 cm ja 20 x 150 cm
 • kuminauhaa noin 65 cm
 • ompelulankaa
 • sakset
 • nuppineuloja
 • silitysrauta
 • ompelukone

Näin ompelet rimpsuja:

 1. Ompele kaitaleet renkaiksi 1 cm:n saumavaralla (oikeat puolet vastakkain) ja huolittele saumanvarat yhteen siksakilla.

 2. Ompele toisen kaitaleen yläreunaan 2 vierekkäistä poimulankaa pitkällä suoralla pistolla (piston pituus 4 cm). Vedä molemmista alalangoista yhtä aikaa ja poimuta kangas ensimmäisen renkaan alareunaan sopivaksi.

 3. Pujota ensimmäinen rengas poimutetun renkaan sisään, oikeat puolet vastakkain. Neulaa yhteen ja ompele poimulankojen välistä. Pura poimulangat ja siksakkaa saumanvarat. Ompele kolmas rengas samalla tavalla toisen alareunaan. Silitä ja tikkaa halutessasi ylemmän kaitaleen alareunaan suoraommel. Saumanvara nurjalla kiinnittyy samalla.

 4. Taita hameen yläreunaan 1 cm + 4 cm:n päärme nurjalle, silitä ja kiinnitä nuppineuloin. Ompele suoraommel päärmeen reunasta, jätä kuminauhalle noin 2 cm:n pujotusaukko. Taita helmaan samanlainen päärme nurjalle ja ompele reunasta. Pujota kuminauha nauhakujaan, sovita nauhan pituus ja ompele kuminauhan päät yhteen. Pujota päät nauhakujaan.

Vinkki 1: Pitkän hameen voi ommella myös kahdesta kaitaleesta: ylempi kaitale 30 x 100 cm ja alempi 30 x 150 cm. Ompele kaitaleet renkaiksi, poimuta alempi kaitale ylempään sopivaksi ja ompele kuten kolmikaitaleinen hame.

Vinkki 2: Jos haluat lyhyen hameen, jätä kolmas kaitale pois.

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.