Inspiroidu ruusuista ja toteuta romanttisia ideoita omaksi tai ystävän iloksi.

POTPOURRIA TERÄLEHDISTÄ

KERÄÄ puutarhasta ruusun terälehtiä ja nuppuja tuoksua tuomaan. Laita terälehdet maljaan kuivumaan. Kääntele terälehtiä päivittäin, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Voit vahvistaa potpourrin tuoksua muutamalla tipalla eteeristä ruusuöljyä. Voimakkaimmin tuoksuvat monet pensasruusut, kuten tuttu kurtturuusu.

KYNTTILÄT KAHVIKUPISSA

VALA parittomiin kahvikuppeihin ruusulle tuoksuvia kynttilöitä. Sulata kynttilämassa vesihauteessa. Värjää sula seos kynttilävärillä hennon vaaleanpunaiseksi ja tipauta muutama tippa eteeristä ruusuöljyä tai kynttilätuoksua seokseen.

KAADA massa kuppeihin ja aseta metallituellinen,vahattu kynttilälanka pystyyn kupin keskelle. Voit käyttää myös sydänlankaa, jonka sidot puiseen grillivarrastikkuun, asetat poikittain kupin reunalle ja langanpään vahaan. Käytä kupin halkaisijalle tarpeeksi paksua kynttilälankaa. Anna jähmettyä.

VINKKI: Loput kynttilävahat kupin reunoilta saa helposti irti, kun laitat sen hetkeksi pakastimeen ja rapsutat vahaa vaikka veitsenkärjellä.

KANGASRUUSU RINTAROSSIKSI

LEIKKAA pitkä, kapea kangaskaistale. Vinoon leikattu asettuu luonnollisemmin. Sopivia kankaita ovat muun muassa silkki, tylli, puuvilla ja ohut pellava. Ruusun voi tehdä kaksinkertaisena, varaa silloin tuplaleveys kangasta. Myös kankaan paksuus vaikuttaa tarvittavaan kangasmäärään.

OMPELE kaistaleen reunaan koneella poimutikit tai käsin lyhyitä harsimapistoja. Kiristä lankaa varovasti, jolloin kangas poimuttuu.

RULLAA ruusun muotoon ja ompele kiinni. Ompele taakse hakaneula tai rintakorupohja.

KOROSTA KIRJONNALLA

KOROSTA ruusukuvioita kankaaseen sopivalla muliinilangalla, jonka säikeiden määrän valitset kankaan paksuuden mukaan. Mallityön kuviot on tehty kolmella säikeellä paksuun thaisilkkiin.

KÄYTÄ erilaisia pistoja, kuten laaka-tikki- ja varsipistoja, nuolenpääpistoilla muodostettua lehtikuviota tai häive-ompelua. Kirjonnalla voit korostaa kuvioita niin pöytäliinoista, tableteista kuin tyynyistäkin.

Räsymatolla päivität vanhat tyynyt muhkeiksi istuintyynyiksi tai selkänojaksi sohvalle.
Räsymatolla päivität vanhat tyynyt muhkeiksi istuintyynyiksi tai selkänojaksi sohvalle.

Vanhoista räsymatoista saat rouheat tyynynpäälliset lattiatyynyiksi, puutarhakeinuun tai terassituoliin.

Näin tarvitset

 • 60 cm leveää räsymattoa noin 90 cm (=tyynyn ympärys + 10 cm)
 • Sisätyyny (tässä 40 x 60 cm)
 • Mittanauha
 • Sakset
 • Parsineula
 • Virkkaus- tai kalalankaa

Vinkki: Valitse ohuita, kapeita räsymattoja ja täytteeksi vanhoja sohvatyynyjä tai tuolinpehmusteita.

Näin teet räsymattotyynyn

 1. Mittaa tyynyn ympärys ja lisää siihen 10 cm pituutta hapsuiksi. Pese matot ja leikkaa liika pituus pois.

 2. Pura liiat kuteet hapsuiksi 10 cm:n matkalta. Solmi loimilangat 3 + 3 lankaa yhteen umpisolmuiilla. Käsittele näin maton koko pääty.

 3. Taita matto kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele sivut yhteen harsien (etupistoin) kaksinkertaisella langalla noin 1 cm reunasta tai niin, että päällinen sopii tyynyyn. Voit tarvittaessa karsia sivut yhteen kahteen kertaan.

 4. Käännä tyynynpäällinen oikeinpäin ja pujota tyyny sisälle. Taita hapsut tyynyaukon sisälle ja ompele sauma (täyttöaukko) umpeen luotospistoin kalalangalla tai virkkauslangalla.

Valmista!

Taaperon pehmoinen kuvakirja ommellaan tilkuista ja kankaiden lopuista. Pehmokirja kestää halausta, rutistusta ja maistelua.

Käytä materiaaleina erilaisen sormituntuman antavia kankaita. Voit piirtää kuvioita vaikka piparimuottien avulla tai leikata niitä kuviollisista kankaista.

Pehmokirja taaperolle

Pehmokirjaan tarvitset:

 • puuvillakankaiden paloja
 • silitettävää tukikangasta
 • leivinpaperia
 • tekstiililiimaa
 • paperia kaavaan
 • ohutta vanulevyä
 • sakset
 • viivoitin
 • kynä
 • nuppineuloja
 • ompelukone
 • silitysrauta

Tee näin:

 1. Leikkaa kaava paperista, kukin sivu on 19 x 21 cm. Jäljennä kaava kankaiden nurjalle puolelle, lisää noin 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa 6 sivua.

 2. Leikkaa tukikankaasta kaavan kokoinen pala ja silitä se leivinpaperin läpi kankaan nurjalle puolelle. Leivinpaperi suojaa silitysrautaa. Silitä tukikangas jokaisen sivun taakse.

 3. Leikkaa kuvio kankaasta ja liimaa se tekstiililiimalla sivulle, anna kuivua. Ompele siksakommel kuvion reunaan.

 4. Neulaa 2 sivua yhteen oikeat puolet vastakkain ja ompele ne yhteen ala-, ulkoja yläreunasta. Käännä oikeinpäin, silitä ja täytä sivun kokoisella vanulevyllä. Valmista toiset sivut samoin. Ompele sitten kaikki 3 tuplasivua yhteen suoralla ompeleella ja huolittele siksakilla.

 5. Viimeistely: ompele kirjan selkään leveä nauha käsin kaksinkertaisella langalla. suora ommel ulkoreunassa tekee kirjasta tukevan.