Kevät on mullan ja ruukkujen vaihtamisen aikaa. Piristä kotia uudistamalla viherkasvi-istutukset.

Yhdistä ryhmäksi

Kokoa samanlaisissa kasvuoloissa viihtyviä kasveja ryhmäksi. Kosteasta pitävät sanikat on istutettu vanhaan pesuvatiin. Laita astian pohjalle kevytsorasta salaojitus, lisää puhdasta multaa ja istuta kasvit, korkeat taustalle ja matalat reunalle. Sumuttele ja kastele säännöllisesti.
Sijoita saniais­istutus valoisaan kylpyhuoneeseen tai varjoisan nurkan kaunistukseksi.

Säilykepurkit ruukuiksi

Säilykepurkit sopivat pienten mehikasvien, kaktusten tai rönsyliljan alkujen ruukuiksi.

Puhdista purkit. Voit poistaa paperietiketin, mutta jos se näyttää hauskalta, lakkaa se huonekalulakalla kestämään paremmin kosteutta. Kiinnitä purkin pohjaan huonekalutarrat. Laita salaojitukseksi ruukun pohjalle reilusti kevytsoraa ja istuta kasvit. Kun purkit jäävät kasveille pieniksi, siirrä ne suurempiin ruukkuihin ja vie säilykepurkit kierrätykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mehiruusukkeet selviävät niukalla kastelulla ja vähässä mullassa, joten purkkien pohjille on laitettu paksummat kerrokset kevytsoraa.
Vinkki: Useasta pienestä kasvista syntyy hauska säilykepurkkiruukkuryhmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siististi sammalella

Siemenestä kasvatettu avokado on saanut sammalkatteen bonsaiden malliin. Jotta sammal ei kuivu ruukun pinnalla, sitä on hyvä sumutella säännöllisesti. Vihreä sammal ja punasavinen ruukku muodostavat yhdessä harmonisen kokonaisuuden.

Avokadon kasvattaminen onnistuu hyvin siemenestä. Itäminen saattaa kestää useita viikkoja. Siitä kasvaa helposti pitkä ja piiskamainen, taimen latvominen lisää haarautumista.

Vinkki: Sammalta voi ostaa kukkakaupoista. Sammalen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Jos siis keräät sitä luonnosta, kysy maanomistajalta lupa. Älä ota koskaan suuria määriä.

Kivet katteena

Tee erivärisistä koristekivistä kivimosaiikkimaiset renkaat Välimeren henkeen. Rannalta kerätyt muistokivet saavat paraatipaikan viherkasvien katteena.
Kauniita kiviä voi ostaa myös koristekivinä tai lemmikkieläinkauppojen akvaariohiekka- ja kivivalikoimasta. 

Vinkkejä ruukunvaihtoon

  • Nopeakasvuiset viherkasvilajit joutuu vaihtamaan uusiin ruukkuihin pikemmin kuin hidaskasvuiset. Tarkista, ovatko juuret täyttäneet ruukun tai onko multa tiivistynyttä.
  • Kastele kasvi edellisenä päivänä, viimeistään tunti ennen ruukunvaihtoa, jotta juuripaakku multineen pysyy kasassa ja irtoaa helposti. Tue kasvia kädellä ja irrota paakku astiasta. Siirrä suurempaan ruukkuun, lisää multaa ja kastele.
  • Jos kasvi ei tarvitse vielä suurempaa ruukkua, kannattaa tiivistynyt multa vaihtaa. Irrota kasvi juuripaakkuineen, poista varovaisesti vanhaa, tiivistynyttä multaa juurten ympäriltä. Istuta uudelleen samaan ruukkuun ja lisää reilusti tuoretta, ravinteikasta multaa.
  • Uudet kasvit on voitu istuttaa liian pieniin ruukkuihin. Tarkista, työntyvätkö kasvin juuret pohjarei’istä. Mitä enemmän juuria näkyvillä, sitä ahtaammalla kasvi on.
  • Piikkiset kaktukset saa vaihdettua uuteen multaan, kun ne kiedotaan reilunpaksuisen sanomalehtikääreen sisään.
Sisältö jatkuu mainoksen alla