Leipäkilpailuumme tuli lähes 200 ohjetta ja muistoa. Lue lukijoidemme parhaat reseptit ja muistot: saaristolais-, näkki-, mallas-, pannu-, hedelmä-, terveys- ja nokkosleipää, rieskoja, patonkeja ja valurautapadassa kypsytetty leipä!

Leipäni tarina

Äiti leipoi ruisleipää, kukkosia, sultsinoita, karjalanpiirakoita sekä tietenkin pullaa ja Boston-kakkua. Leipätaikina tehtiin puusaavissa, jonka isä oli tehnyt puhdetöinä jatkosodan aikana Äänislinnassa.Saavia ei saanut pestä leipomisten välillä että taikinajuuri säilyisi. Leipä paistettiin puu-uunissa. Osallistuin lapsena 1950-luvulla karjalanpiirakoiden tekemiseen. Se perinne on jatkunut, leivon karjalanpiirakoita silloin tällöin. Kotimme oli Pohjois-Karjalassa

Oman ruisleipäni tarina alkoi kun sain kälyltäni taikinajuuren ja ohjeen, jonka hän on kehitellyt pohjoiskarjalaisen leivontaperinteen pohjalta. Taikinajuuren oli antanut kälyn naapuri, jonka suku on Savonlinnan seudulta. Juuren ikä ei ole tiedossa, ainoastaan se, että taikinajuurta oli vaalittu kuin silmäterää. Taikinan hapattamiseen on käytetty vain juurta ja taikinaan puhtaita ruisjauhoja.

Ensimmäisen leivän tekemisessä innokkaalla leipurilla oli liian kiire, alustetun ja kohonneen taikinan leipominen ja loppunostatus jäi tekemättä. Leipä jäi harjoituskappaleeksi. Seuraavalla kerralla oli enemmän malttia. Lopputulos oli leivän näköinen, sen rakenne oli "kupsakka" kuten Pohjois-Karjalassa sanotaan, ja maku oli hyvä. Kolmannella yrityksellä paransin vielä ajoitusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jatkoin yön yli hapatetun taikinan tekoa heti aamulla. Nyt alustin taikinan edellistä kertaa kovemmaksi. Se kohosi hyvin ja oli helppo leipoa eikä taikina tarttunut käsiin. Myös loppunostatus onnistui, ja leivistä tuli kauniita sekä hyvän makuisia, varsinkin voin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olemme leivän suhteen omavaraisia. Vaimo leipoo vaalean leivän ja minä ruisleivän. Kotileipä on lisäaineetonta, terveellistä ja hyvän makuista. Ruisleivän tekeminen on yllättävän helppoa ja hauskaa, kun taidon on saanut ”sormen päihin”. Alustamista lukuun ottamatta ruisleipä on vähätöinen verrattuna esimerkiksi karjalanpiirakoiden leipomiseen.

Savolainen ruisleipä

Aineet: 1 litra vettä, 1 tl suolaa, ruisjauhoja ja noin 1 dl taikinajuurta sekä öljyä vuoan voiteluun.

Välineet: n. 3 litran taikinakulho ja kaksi vuokaa.

1. päivä, aamupäivällä

Sulatettu ja pieneen vesimäärään liotettu taikinajuuri sekoitetaan taikinakulhossa puoleen koko vesimäärästä (enintään 37 asteisena).

Välillä sekoittaen annetaan seoksen "käynnistyä" lämpimässä liinan alla. Kun happaneminen on alkanut (seoksessa ilmenee elonmerkkejä, pieniä kuplia, kuva 1), siihen lisätään loppu lämmin vesi ja ruisjauhoja, että saadaan paksuhko velli. Liina päälle ja laitetaan lämpimään. Seosta kannattaa vatkata 3-4 kertaa ensimmäisten tuntien aikana, jolloin se happanee paremmin.

2. päivä

1. Aamulla taikinaan lisätään ruisjauhoja niin paljon kun kauhalla pystyy hyvin sekoittamaan.

2. Annetaan olla liinan alla lämpimässä paikassa pari tuntia, esim. saunassa.

3. Lisätään suola ja taikina alustetaan (20 – 30 min.) melko kovaksi.

4. Laitetaan liinan alle lämpimään kohoamaan, vähintään 4 tuntia.


Kohonnut taikina.

5. Taikina kaadetaan runsaasti jauhotetulle leivinpöydälle ja aletaan leipoa.

    – kulhon seiniin jäänyt taikina kaavitaan ja pakastetaan seuraavaa käyttöä varten taikinajuureksi.

    – leivottaessa käytetään jauhoja niin paljon, että taikina ei tartu käsiin.

    – hyvin vaivattu taikina jaetaan kahtia, muotoillaan vuokaan sopiviksi ja siirretään öljyttyihin vuokiin sekä ripotellaan jauhoja pinnalle.

    – laitetaan lämpimään liinan alle kohoamaan.

6. Kun leivät ovat kohonneet, ne paistetaan 200-asteisessa uunissa.

     – leipä on sopivasti kohonnut kun pinta halkeilee, 2 – 4 tuntia.

     – paistoaika on noin yksi tunti

     – väriä kannattaa tarkkailla paistamisen loppupuolella, koska uunit poikkeavat toisistaan


Vinkkejä:

1. Jos epäilet veden laatua, keitä se ja anna jäähtyä käden lämpöiseksi ennen aloittamista. Liian korkea lämpötila tuhoaa taikinajuuren villihiivat ja bakteerit.

2. Happaneminen on käynnistynyt vaikka alkuhapatuksessa ei näkyisikään runsaita elonmerkkejä (kts. 1. päivä).

3. Jatka taikinan tekoa seuraavana päivänä heti aamulla.

4. Kerrostalon huoneistosauna on osoittautunut hyväksi hapatus- ja nostatuspaikaksi, kun saunan lämmittää 30–35 asteeseen.

5. Alusta taikina niin kovaksi, että sormella tökätty reikä säilyttää muotonsa kun sormen ottaa pois. Jos taikina kuitenkin tarttuu käsiin leipoessa, niin tilanne korjaantuu jauhoja lisäämällä.

6. Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, alustetun taikinan päälle (liinan alle) kannattaa nostatuksen ajaksi (kohta 4) laittaa kelmu. Tehokas ilmanvaihto kuivattaa taikinan pinnan kovaksi.

Veijo Honkanen

Haasteena hapanleipä, viihteenä villihiiva

Noin puoli vuosikymmentä sitten innostuin hapantaikinasta. Siitä asti juuri on seissyt jääkaapissani kahdessa uusiokäyttölasipurkissa valmiina palvelemaan.

Kerran tai pari viikossa aktivoin sen, yleensä leipomuspäivinä: lisään vettä ja jauhoja, sekoitan hyvin ja laitan muhimaan lämpimän hellan päälle, loppuajasta uunin jälkilämpöön. Käytän vain luomutuotteita leipoessani niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Ennen juuren taloon tuloa olin nostattanut taikinani hiivalla, ja mitä pikemmin ne nousivat sitä parempi, minä luulin. Juuren ja pitkän nostatusajan avulla olen pystynyt vähentämään hiivan käyttöä minimiin. Jopa vaaleat leivät saavat enemmän luonnetta ja ryhtiä juuritaikinasta. Nyt hiivainen leipä tuntuu ja maistuu köykäiseltä.

Kun vuosi sitten sain mieheltäni lahjaksi mestaripaakari Jan Hedhin kirjan Bröd, sain uuden haasteen: teollisuushiivan voi korvata omatekoisella ns.villihiivalla.

Haaleaan hunajasokeriveteen sekoitetaan rusinoita, annetaan käydä lämpimässä paikassa (lasipurkissa kansi päällä), kunnes rusinat ovat nousseet pintaan ja seos tuoksuu kirpeälle. Rusinat siilataan pois ja villihiiva on valmista käytettäväksi. Säilyy jääkaapissa pitkään.

Villihiivaa ja hapanjuurta tarvitsen jo esitaikinan valmistuksessa.

Sekoitan 1dl villihiivaa, 2dl juurta, vähän vettä ja jauhoja kulhossa vellimäiseksi seokseksi, joka saa tekeytyä huoneenlämmössä n. 6-8 tuntia. Esitaikina toimii sitten itse emätaikinan moottorina.

Emätaikina: esitaikina + n.5–6 dl vettä + jauhoja + siemeniä, pähkinöitä, porkkanaraastetta tms. + suolaa.

Vaivataan hyvin puuhaarukalla, saa jäädä löysäksi, peitetään liinalla,yöksi jääkaappiin.

Aamulla jaan taikinan kahteen voideltuun vehnänleseillä vuorattuun vuokaan (1,5 l) ja annan nousta vielä tunnin puolitoista. Paistoaika ensimmäiset 5 min. 250 asteessa, sitten 200:ssa n.40 min., loppuajasta ilman vuokia, ja leivinpaperi päällä ettei pinta pala.

Tällainen leipä on ilo antaa lahjaksi. Ja näköjään ilo saadakin: ainakin täällä kotona leipä menee niin hyvin kaupaksi että saan kohta aloittaa koko prosessin uudelleen!

Raija Nyberg, Furudal, Ruotsi
 

Ensimmäinen leipomuspäivä

Kun on elänyt lapsuuden 1950-60-luvuilla, ei leipää tärkeämpää syömistä voi kuvitella. 

Sen valmistamista alusta asti oli pienenkin tytön helppo seurata kun koti oli pieni maatalo. Keväiset peltotyöt, kylvö... tuoksut tunteakseen tarvitsee nytkin vain sulkea silmät. Heilimöivä vilja, tuleentuminen, vihdoin leikkaaminen ja puinti. 

Jyviä on hauska soljuttaa sormien välissä. Veli palaa myllystä hevosella kuormanaan painavia jauhosäkkejä. Kumoaa laariin ohrajauhoja, ruisjauhoja, joskus jopa valkoisia vehnäjauhojakin. 

Varttuessaan pieni tyttö tietää, että jonakin päivänä hänen pitäisi itse pystyä jatkamaan tästä. Saattaa pehmeä, kerman- värinen ruisjauho maistuvaksi leiväksi. Arvelee siihen vielä olevan paljon aikaa. 

Leikin lomassa muovaili pikkuruisia leipäsiä ja  maisteli happamenmakeaa taikinaa.

Yllättävän nopeasti se päivä tulee. Leikit ovat jo loppuneet ja monet muut työt tulleet tutuiksi, lypsy, lehmien ja vasikoiden hoito, pyykin pesu sen ajan mukaan muuripadassa keittäen ja ulkona kaivolla huuhtoen. 

Leivän teko on vielä saanut odottaa, olihan tyttö vasta rippikoulusta päässyt. Mutta nyt on äiti sairaana, isosisko matkalla ja leipäkomero melkein tyhjä.

Illalla pöydän ääreen kokoontuu monta raskasta työtä tekevää miestä ja poikaa,  isä ja veljet. Siis hihat ylös, esiliina eteen ja työhön. Illalla tehty juuri poreilee.

Siihen on käytetty 10 litraa lämmintä vettä. Suola ja hapate ovat edellisen leipomuksen jäljiltä astiassa valmiina. Ruisjauhoja kauhon puolitoistakertaisen määrän ja sitten alkaa ankara alustaminen. 

Sieltäkö on peräisin kunto, joka on kestänyt tähän päivään saakka? Urakka on hikinen, mutta viimein taikina irtoaa oikeaoppisesti kädestä. Saan laittaa punaruskean, soikean juurisaavin päälle kannen. Sen alla  taikina saa kohota puolitoistakertaiseksi. 

Isä on hakenut uunipuut ja uppoudun uunin lämmittämisen saloihin. Minkä verran puita on poltettava että lämpö on riittävä kahdelle uunilliselle leipiä?  Muutkin oheistyöt on tällä välin hoidettava, leipomispäivänäkin. Päiväruoka, katsottava vastasyntynyttä vasikkaa navetassa. Mutta vain välttämättömät, muita erikoistöitä ei leipomispäivälle kannata ottaa.   

Leipomisen sujumista kuvaa hyvin leipälapion kohtalo. Se saa kovaa kyytiä uunin ja pöydän välillä lentäessään. Sen varsi alkaa peittyä taikinaan kun leipuri ei ehdi pestä tarpeeksi usein käsiään paistaessaan hiillokoita ja pyörittäessään limppuja.  

Koetteleva päivä alkaa painua iltaan. Miltä leipä maistuu, ei ole jäänyt tarkasti mieleen, mutta ilta-aterialla se saa osakseen ihmettelyä ja kehuja.  Sen liinan alla lepäävät toverit levittävät ilmaan samettisen leipomispäivän tuoksun. 

Leipurin mieli  hyrisee tyytyväisyydestä ja vastuun paine on väistynyt harteilta.  Tuohon aikaan, ja varmaan nykyäänkin, 15 jauhokilon  haaskaantuminen olisi ollut suuri vahinko. 

Leipälapion varsi alkoi pysyä puhtaana ja siitä alkoi myös säännöllinen "kotileipomotoiminta", jota on jatkunut näihin päiviin asti.

Kun haluan oikein nauttia vapaapäivästä, sytytän tulen leivinuuniin ja nyt tuotoksia saavat arvioida oma perhe ja lasten perheet.

Voisinpa kannustaa vanhempia antamaan lasten yrittää selviytyä töistä kuin toista, esim. leipomisesta, mahdollisimman itsenäisesti. "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa".  On helpompi aloittaa vaikkapa ruisleivän leipominen kun on nuorena niitä tehnyt. Osata leipoa oma leipä, siinäpä hyvä perintö lapselle!

Irma Kiiskilä, Haapajärvi

               

Oma saaristolaisleipä

Kun jäin eläkkeelle, rupesin pitämään kirjanpitoa talousmenoistani. Totesin että kotona leipominen on taloudellista.

Kesämökkimme on saaressa ja sinne tuli usein ostettua saaristolaisleipää.
Kerran innostuin netistä tutkimaan että onko sen tekeminen vaikeaa. Totesin että siinähän vain sekoitetaan hyvin aineet eikä tarvitse edes vaivata taikinaa. Kohotus ja paisto tosin vievät enemmän aikaa kuin esimerkiksi sämpylöiden tekemisessä.

Niinpä muutama vuosi sitten ennen juhannusta tein mökillä ensinmäiset saaristolaisleipäni ja ne saavuttivat suuren suosion. Nyt teen sitä jouluna ja juhannuksena ja usein välilläkin. Annan pikku lahjana tai vien tuliaisina. Ja siitä tykkäävät kaikki: lapset, nuoret ja vanhat!

Nauvon limppu

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
Voiteluun siirappivettä

1. Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva, siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
2. Anna taikinan kohota 1,5 tuntia.
3. Voitele kaksi kahden litran vuokaa ja jaa taikina vuokiin.  Itse jaan kolmeen osaan ja paistan foliovuoissa.)
4. Paista leipiä uunin alimmalla ritilällä 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia, valele siirappivedellä.
5. Kumoa kypsät leivät ritilälle liinan alle jäähtymään. Anna leipien tekeytyä viileässä pari päivää niin leivät ovat parhaimmillaan.
Vinkki: Säilytän jatkossakin leivät jääkaapissa. Jotta kaikkia ei syötäisiin heti, laitan yhden leivän pakkaseen.

Omasta lapsuudestani minulla on muisto lämpimästä ruisleivästä ja sen päällä suvasta voin mausta. Se oli ihana väläpala koulusta kotiin tullessa.

Veera Penttinen, Tampere

Peruna-focaccia 

2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
4 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
3 dl perunamuusia
5 dl hiivaleipäjauhoja 
Pinnalle
aurinkokuivattuja tomaatteja mustia oliiveja rosmariinia ja rakuunaa oliiviöljyä

1. Tee taikina, anna kohota. Leivo 20 x 30 cm suuruinen matala leipä, anna kohota.
2. Tee leipään sormella koloja, painele kuoppiin oliiveja ja  aurinkokuivatun tomaatin paloja. Ripottele päälle yrttejä.  Pirskottele oliiviöljyä leivälle.
3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.  
Tässä oma ohjeeni, johon voit käyttää tähteeksi jäänyttä perunamuusia.
Kaisa Sillanpää, Sauvo
 

Kahden päivän leipä

Tee illalla juuri
1 l vettä (käden lämpöistä)
10 g hiivaa
noin 9 dl hiivaleipäjauhoja
Seuraavana päivänä tarvitset
20 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia tai melassia
noin 1 kg  hiivaleipäjauhoja

1. Liuota hiiva veteen, lisää jauhot koko ajan reippaasti sekoittaen, jotta saat tasaisen taikinajuuren. Peitä astia kankaalla ja anna juuren seistä huoneen lämmössä seuraavaan päivään.
2. Liuota seuraavana päivänä hiiva taikinajuureen, sekoita hyvin. Lisää suola ja siirappi (melassi) ja jauhot vähitellen alustaen. Kun taikina on kiinteää, anna sen kohota kaksinkertaiseksi.
3. Leivo taikinasta 2–4 leipää runsaasti jauhotetulla alustalla. Asettele leivät pellille, painele ne kädellä matalaksi ja tee pintaan terävällä veitsellä viiltoja.
4. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Vinkki: Toisen päivän hiivaleipäjauhoista osan voi korvata ruisrouheella ja/ tai kauraleseellä.

Tämän reseptin perusta löytyi jostain lehdestä 80-luvun alussa. Olin muuttanut Vaasan -73 ja podin jatkuvaa ohrarievän kaipuuta – tämä auttoi aika tavalla.
Anja Jousranta, Vaasa
 

Mallasleipä

1 l piimää 
2 palaa hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamallasta
3 dl karkeita ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
10–13 dl vehnäjauhoja 
1. Sekoita kaikki aineet keskenään.
2. Kaada taikina voideltuihin leipävuokiin. Kohota 1.5 tuntia.
3. Paista 1,5 tuntia uunin alaosassa.
 ”Ohjeen olen saanut mummoltani joka leipoi kyseistä leipää aina juhlapäiviksi. Ohje on tosi helppo vaikka aikaa meneekin. Leipä maistuu parhaalta seuraava päivänä ja sitä kannattaa säilyttää jääkaapissa. Leivät voi pakastaa niiden siitä kärsimättä”
Hanna-Mari Huttunen, Turku
 

Saaristolaisleipä

1 l appelsiinimehua
2 palaa tuore hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl leseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl grahamjauhoja
3 dl siirappia
8–10 dl vehnäjauhoja
1. Sekoita aineet sekoitetaan huolella ja jaa 3 vuokaan.
2. Kohota 1,5  tuntia.
3. Paista 1,5 tuntia 175 asteen lämmössä.
”Parasta graavisuolatun lohen ja voin kera.”
Leena Järvi, Preitilä
 

Ranskalaiset patongit     

½ l kylmää vettä    
15 g hiivaa    
1 tl suolaa    
700 g vehnäjauhoja  
1. Liuota hiiva ensin osaan nestettä, lisää loppu vesi ja suola.
2. Vatkaa osa jauhoista ja alusta loput käsin. Tee taikinasta todella kimmoisa.
3. Anna kohota viileässä muovikelmun alla 4–5 tuntia.
4. Vaivaa taikina huolella jauhoisella pöydällä. Jaa taikina kolmeen osaan, muotoile patongit.
5. Pane 300°C uunin pohjalle vettä astiaan kiehumaan.
6. Viillä patongit ja pane uuniin 8 minuutiksi, vähennä lämpö 200°C, anna olla kunnes patongit ovat ruskeita, anna jäähtyä ritilällä. 
Helena Salo, Helsinki
 

Rosmariini-patongit 

1 pala hiivaa
½ l haaleaa vettä
3 rkl sulatettua margariinia
2 tl suolaa
1,5 rkl rosmariinia
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
13 dl hiivaleipävehnäjauhoja   
1. Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää sulatettu rasva, suola, huhmaressa hienonnettu rosmariini, hunaja, maitorahka ja osa jauhoista. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
3. Alusta joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle, mutta älä vaivaa. Jaa taikina 14 tasasuureen palaan. Muotoile ne ne ohuiksi, noin 25 sentin tangoiksi. Asettele ne leivinpaperille pelleille.
5. Kohota noin 30 minuuttia. Pane pellit pakastimeen. Ota pellit ennen paistamista pakastimesta ja anna patonkien sulaa puolittain. Tee niihin vinoja viiltoja terävällä veitsellä. Pane uuni kuumenemaan 250-asteiseksi. Paista patonkeja uunin keskiosassa 10-12 minuuttia.
Helena Savikko, Vantaa
 

 Nokkosleipä 

5 dl vettä
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
kourallinen nokkosia
½ dl pellavansiemenrouhetta
½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl kauraryynejä
5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. maissijauhoja, riisijauhoja, soijajauhoja, tattarijauhoja, ohrajauhoja)
½ dl öljyä 
1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola, nokkoset ja jauhoihin sekoitetut kuivahiiva. Lisää kauraryynit ja jauhoja niin, että taikina on vellimäistä. Vatkaa taikinaa voimakkaasti ja anna käydä 1-2 tuntia lämpimässä paikassa.
2. Lisää taikinan "juureen" loput jauhoista ja alustuksen loppu vaiheessa öljy. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota liinan alla n. puoli tuntia.
3. Paista leipä 225 asteessa noin tunti, kunnes leivän reunat ovat ruskistuneet irtoavat vuoan reunoista
”Leipäni tarina muodostuu vehnättömyyden ympärille. Se muuttaa muotoaan ja sisältöään uusien tuulien, uusien ajatusten ja uusien kausien mukaan. Kun haluan perinteistä maalaisruisleipää, kaivan pakkasen uumenista oman ruisjuuren. Kun haluan pehmeämpää, mutta myös terveellistä, etsin kaapista kaurahiutaleita, erilaisia luontaisesti gluteenittomia jauhoja, siemeniä ja nokkosta. ”
Eija Lehikoinen, Vaasa
 

Pannuleipä 

5 dl vettä
4 dl kaurahiutaleita
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
6 dl täysjyvävehnäjauhoja
Voiteluun
munaa
Pinnalle
kaurahiutaleita 
1. Sekoita +42-asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) veteen kaurahiutaleet, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää sokeri, suola, öljy sekä jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.
2. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja taputtele taikina tasaiseksi levyksi (noin 30 x 35 cm). Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
3. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
4. Voitele pinta munalla ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi.
5. Paista uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. 
”Pannuleipä on nopea ja helppo herkku, jota leivotaan laskiaissunnuntaina hernesopan kaveriksi.”
Aija Kallo, Parainen
 

Porkkanaleipä

3 dl porkkanamehua
3 dl vettä
1 pala hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
3 dl kaurahiutaleita
2 dl porkkanaraastetta
1 dl rusinoita
4 dl ohrajauhoja
5–6 dl vehnäjauhoja 
1. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja vähitellen alustaen loput aineet.
2. Kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa. Leivo sämpylöiksi tai leiväksi. Kohota vielä 15–30 minuuttia.
3. Paista 200–225 asteessa, sämpylöitä 15 minuuttia, leipiä puolisen tuntia.
”Teen mieluummin leivät itse, koska kaupassa ei myydä näin erikoista ja mehukasta leipää.”
Vinkki: Leivän voi tehdä myös leipäkoneessa.
Johanna Penttinen, Helsinki
 

Leipävanukas

10 kuivunutta leipää tai pullaviipaletta
voita
2 dl omenasosetta tai jotain muuta marjasosetta maun mukaan
kanelia
sokeria
voita
Munamaito
2 munaa
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
2 rkl suolaa
1. Kasta kaikki viipaleet munamaitoon.
2. Lado viipaleita kerros voideltuun uunivuokaan. Levitä sosetta tai hilloa kerrostan väliin. Kaada loppu munamaito vuokaan ja ripottele pinnalle kanelisokeriseosta ja muutama voinokare.
3. Paista vanukasta 200 asteessa noin puolituntia. Tarjoa vanukas lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kera.

”Tämä herkku oli lapsuusajan ( noin 55 v sitten) sunnuntai herkku äidin tekemänä. Maistuu kyllä vieläkin.”
Pirkko Manelius, Järvenpää


Majakkamestarin saaristolaisleipä

2 vuokaleipää
1 l rasvatonta piimää
1 pala (50 g) hiivaa
2 dl siirappia 
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita (Tuoppi)
3 dl vehnäleseitä
5 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja  
Vuokien voiteluun
2 rkl juoksevaa margariinia
Pinnalle
2 rkl siirappia
6 rkl vettä

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva, lisää siirappi, suola ja maltaat. Sekoita ja jätä maltaat pehmenemään
15 minuutiksi.
2. Sekoita leseet ja jauhot erillisessä kulhossa. Lisää jauhot piimä­seokseen pari desiä kerrallaan puuhaarukalla hyvin alustaen. Sekoita, kunnes taikinasta tulee tasainen.
3. Kohota taikinaa lämpimässä, liinan alla 1–2 tuntia. Sekoita taikinasta ilmakuplat puuhaarukalla.
4. Tasaa taikina kahteen hyvin voideltuun 1,5 litran leipävuokaan. Tasoita leipien pinnat kostutetuin käsin. Kohota puoli tuntia.
5. Kypsennä leipiä 1,5 tuntia 175 asteessa, uunin alatasolla. Sipaise leipien pintaan pullasudilla siirappivettä. Jatka kypsennystä vielä 15–30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä hetki. Kääri lämpimänä leivinpaperiin ja pussita, näin kuori pehmenee hiukan.

Vinkki: Leipä on parasta parin päivän kuluttua ja säilyy pitkään. Kestää myös hyvin pakastusta.

Laura Iivonen, Vantaa

 Kuituinen hedelmäleipä

2 vuokaleipää
gluteeniton, maidoton
2 rkl pellavansiemeniä
½ dl vettä
Taikina
1 l vettä
2 dl tattarirouhetta
½ tl suolaa
2 ½ dl omenaraastetta
2 dl kuivattuja aprikooseja
1 dl siirappia
1 dl juoksevaa margariinia
10 dl gluteenitonta jauhoa (Pirkka)
2 dl tattarijauhoja
2 munaa
1 pala (50 g) hiivaa
2 rkl vettä

1. Liota pellavansiemeniä yön yli vedessä.
2. Tee taikina. Kiehauta vesi ja lisää rouhe. Keitä 10 minuuttia. Lisää suola.
3. Lisää liotetut pellavansiemenet, omenaraaste, kuutioidut aprikoosit, siirappi ja margariini. Kun seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää vesitilkassa liuotettu hiiva, jauhot ja munat. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa 5 minuuttia.
4. Kaada taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Paista 175-
asteisen uunin alatasolla 60–70 minuuttia. Kumoa kypsä leipä vuoasta jäähtymään.

Vinkki: Leikkaa vuokaleivät puoliksi ja pakasta, näin saat tuoretta tarvittaessa.

Maija-Liisa Järvinen, Kyröskoski

Mallasleipä

2dl maltaita
2dl rusinoita
2dl aprikoosipaloja
5dl appelsiinimehua
50g hiivaa
1rkl hien. anista
2tl suolaa
1 dl siirappia
2dl ruisjauhoja
muutama dl vehnäjauhoja
50g oivariinia sulana

1. Leipätaikina tehdään normaaliin tapaan.Kohotetaan. Voit tehdä leipiä tai sämpylöitä.
2. Paista kypsäksi leivinuunissa.

Idea mallasleipään tuli kun kylässä käydessäni sain mallasleipää maistaa.
Talon emäntä lupasi mukaan leivän. Mutta kun hän ei sitä huomannutkaan antaa, ajattelin että teen itse mallasleipää.    

Pirjo Kanerva, Jokiniemi

Mallasruisleipä glögistä

Pidän ihan hirmuisesti itse tehdystä, siirappisesta mallasruisleivästä (jota myös saaristolaisleiväksi kutsutaan). Alkuperäisessä ohjeessa leipä tehtiin käyttäen piimää, mutta itse keksin kokeilla laittaa joulun jämäglögit leivän nesteeksi.

Leivästä tulee mukavan makeaa, sekä siirappi että glögi tuo makeutta taikinaan. Lisää pirteyttä tuo myös puolukat, mutta ne voi myös jättää pois halutessaan.

8 dl glögiä
50 g hiivaa
2 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
5 dl puolukoita
1 rkl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
voiteluun siirappivettä (suurin piirtein suhteessa 50/50)

1. Lämmitä glögi kädenlämpöseksi kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon.
2. Lisää joukkoon muut aineet ja anna turvota muutaman tunnin ajan.
3. Kaavi taikina leipävuokiin (älä vaivaa taikinaa).
4. Paista uunissa 175 astetta pari tuntia, valele hieman puolen välin jälkeen siirappivedellä.

Leivät voi peittää uunissa leivinpaperilla niin eivät tummu ja kuivu liikaa pinnasta.    

Mataleena Pöyhtäri, Oulunsalo

Ruisnapit

44 kpl
1 l vettä
1 dl pellavansiemeniä
3 dl ruishiutaleita
2 dl ruisleseitä
2 ½ tl suolaa 
3 dl ruisjauhoja
1 ps (11 g) kuivahiivaa 
n. 1 l ruisjauhoja

1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen pellavansiemenet, ruishiutaleet, leseet ja suola sekä jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Anna taikinan käydä muutama tunti leivinliinan alla huoneenlämmössä. 
2. Alusta puukauhalla kuplivaan taikinapohjaan ruisjauhoja niin paljon, että saat taikinasta pak-suhkon. Anna taikinan kohota
45 minuuttia.
3. Pyöritä jauhotetuin käsin taikinasta 2 tankoa. Leikkaa molemmat tangot 22 palaksi. Pyöristä reunat ja taputa tasaiseksi. Kohota nappeja pellillä 45 minuuttia.
4. Paista ruisnappeja 250-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Leipästen tulee olla kovapintaisia ja hiukan ruskeita molemmilta puolilta. Halkaise leipäset, kun ne ovat vielä lämpimiä, jätä puolikkaat vastakkain. Jäähdytä liinan alla, ettei kuori pehmene. Säilytä paperipussissa.

Vinkki: Voit muunnella ohjetta esimerkiksi lisäämällä taikinaan 1–2 dl liotettuja kauran-, ohran- tai vehnänjyviä tai auringon­kukansiemeniä.

Tuija Östman, Palokka

Näkkileipä 

1 ¾ dl ruisjauhoja
1 ¾ dl kaurahiutaleita
¾ dl seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl leseitä
½ tl suolaa
3 ½ dl vettä
(2 tl kuminaa, fenkolia tai
rosmariinia) 
1. Sekoita kaikki aineet yleiskoneessa löysäksi taikinaksi. Mausta halutessasi.
2. Levitä taikina ohueksi levyksi pellille leivinpaperin päälle. Levitys onnistuu, kun taputtelet löysän taikinan ruisjauhojen avulla. Taikinasta tulee pellillinen.
3. Paista näkkileipää 180-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Leikkaa leipä sopivan kokoisiin ruutuihin pitsapyörällä. Jatka
paistamista vielä 30 minuuttia. Ota leipä uunista, poista leivinpaperi. Paista näkkileipää vielä 15 minuuttia ritilän päällä, uuninluukku raollaan. Jäähdytä ja nauti.

Ritva Virtanen, Kangasniemi

Pähkinäiset porkkanasämpylät

20 kpl
1 pkt (500 g) porkkanasosetta
1 ps (11 g) kuivahiivaa
8-9 dl sämpyläjauhoja
2 rkl siirappia
½ tl suolaa
1 ½ dl  suolapähkinöitä
½ dl öljyä   

1. Lämmitä porkkanasose noin 42- asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää soseeseen. Sekoita joukkoon siirappi, suola ja osa jauhoista.
2. Rouhi suolapähkinät karkeaksi rouheeksi ja lisää taikinaan öljyn kanssa.
3. Alusta taikinaan loput jauhot ja kohota se peitettynä lämpimässä paikassa.
4. Painele taikinasta ilmakuplat ja jaa se 20 tasakokoiseen palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja kohota.
5. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 mi­nuuttia.

Mari Tuuri, Uusikaupunki

Vehnätön nokkosleipä

Leipäni muuttaa muotoaan ja sisältöään uusien tuulien, uusien ajatusten ja uusien kausien mukaan. Kun haluan perinteistä maalaisruisleipää, kaivan pakkasen uumenista oman ruisjuuren. Kun haluan pehmämpää, mutta myös terveellistä, etsin kaapista kaurahiutaleita, erilaisia luontaisesti gluteenittomia jauhoja, siemeniä ja nokkosta.

5 dl vettä
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
kourallinen nokkosia
1/2 dl pellavansiemenrouhetta
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kauraryynejä
5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. maissijauhoja, riisijauhoja, soijajauhoja, tattarijauhoja, ohrajauhoja)
1/2 dl öljyä

1. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen suola, nokkoset ja jauhoihin sekoitetut kuivahiiva.

2. Lisää kauraryynit ja jauhoja niin, että taikina on vellimäistä.

3. Vatkaa taikinaa voimakkaasti ja anna käydä 1-2 tuntia lämpimässä paikassa.

4. Lisää taikinan "juureen" loput jauhoista ja alustuksen loppu vaiheessa öljy.

5. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna kohota liinan alla n. puoli tuntia.

6. Paista leipä 225 asteessa noin tunti, kunnes leivän reunat ovat ruskistuneet irtoavat vuoan reunoista    

Eija Lehikoinen-Luhtasela, Vaasa

Perunarieska

1/2 litraa perunamuusia
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 tl suolaa
1 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita kaikki aineet.
2. Nostele lusikalla uunipellille ja painele noin pieniksi rieskoiksi ja pistele haarukalla.
3. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Tämä on alun perin Marttojen resepti. Äitini leipoi aina rieskoja meille ja kun lapsenlapset tuli käymään.    

Raija Ingalsuo, Singsby

Helppo leipä leipäkoneessa

2 1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
1/2- 3/4 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
1 dl hiivaleipäjauhoja/ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl kuivahiivaa (10 g tuorehiivaa)

1. Laita ohjeen mukaisessa järjestyksessä aineet kulhoon ja käynnistä leipäkone.

Vanhemmillani oli leipäkone, kun olin pieni. Saimme aina aamuisin tuoretta ja tuoksuvaa leipää.

Heidi Rautio, Helsinki

Terveysleipä

1 lt vettä tai rasvatonta maitoa
1 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl kuminan siemeniä
2 pussia kuivahiivaa
0,5 dl kylmä puristettua öljyä
0,5 dl pellavan siemeniä
0,5 dl seesamin simeniä
1 dl kaurakuitua
hiivaleipäjauhoja

1. Taikina alustetaan hyvin ja annetaan nousta kaksinkertaiseksi.
2. Leivotaan neljä limppua tai 6 reikäleipää.
3. Leivät pistellään ja annetaan nousta.
4. Paistetaan 200 asteessa.

Pidän paljon leipomisesta ja kokeilen aina jotain uutta. Perheessämme on hiukan kolesterolit korkealla ja sen vuoksi pyrin leipomaan terveysvaikutteista leipää ilman lisäaineita.

Lea Kestiö, Suinula

Valurautapadassa paistettu leipä

Muutamia vuosia sitten istuimme työpaikalla, kahvikupposen ääressä. Naisvaltaisella alalla kun olemme, sivuaa keskustelu usein ruoka- ja leivontaohjeita.

Niin kävi sinäkin tavallisena arkena kun arvostelimme kaupan leipiä: Samaa sahajauhoa huonosti paistettuna...

Työtoverini muisti nähneensä paikallisessa lehdessä mielenkiintoisen ohjeen leivästä, jota ei tarvitse enempiä vatuloida eikä vaivata.

Hyvän leivän ystävänä innostuin ohjeesta kovasti ja kotikokeilut alkoivat oitis. Näiden, yli odotusten onnistuneiden kokeilujen jälkeen en ole kaupasta enää mitään vaaleaa höttöleipää ostanut.

Näin sen teen:
Varaan kannellisen 2,5 l kannellisen muoviastian, johon mittaan:
- 7 - 8 dl vehnäjauhoja (osa voi olla graham- tms. jauhoja )
- 1 tl suolaa
- 1/4 - 1/2 tl kuivahiivaa
- auringonkukan kuorittuja siemeniä, mysliä, rusinoita, pähkinöitä, Reformi Fibrex -kuitulisähiutaleita tai vaikkapa, kuten viimeisin kokeiluni on, perunamuusijauhetta 1 pss. (Leivästä tulee muusijauheella ihanan pehmeää. )
- vettä n. 6 - 7 dl tai tarpeen mukaan

1. Sekoita ensin kuivat aineet kekenään. Mutta muista, että minkään aineen määrä ei ole ehdottoman tarkka.
2. Hämmentele kädellä tai kapustalla tarvittava määrä vettä joukkoon. Itse teen löysähkön taikinan, koska leipä paistetaan kattilassa tai padassa.
3. Jätä sekoitettu (ei alustettu) taikina 12 - 18 tunniksi kehittymään tiiviskantiseen astiaan tai ainakin vedottomaan paikkaan.
4. Kun taikina on tekeytynyt, kuumenna uuni ja paistoastia, joka on n. 3 l kattila tai kuten itselläni, kannellinen valurautapata, 225 asteeseen.

Leipää paistetaan n. 30 min kannen kanssa ja viimeiset 30 minuuttia ilman kantta.

Ihana, hyvin paistettu, rapeakuorinen leipä on valmis nautittavaksi esim. aamupalapöydässä! Nopeaa, helppoa ja niin terveellistä kuin itse haluat. Vain mielikuvitus voi olla rajana sille, miten leipää varioit.

Merja Timonen, Joensuu

Perunarieskat

2 1/2 dl vettä
2 1/2 dl maitoa
n.6 kpl keitettyä perunaa raastettuna
2 rkl sulatettua voita
1 tl suolaa
5 - 6 dl ohra- ja vehnäjauhoja (yhteensä).

Näitä äiti teki, oli hyvää lämpiminä voin ja kylmän maidon kera.    

Jouko Virkkala, Kello

Tapanin olutleipä

1 l kotikaljaa
2 palaa hiivaa
2 kg ruisjauhoja
2 1/2 dl tummaa siirappia
anista,kuminaa,pomeranssin kuorta,inkivääriä,neilikkaa
2 dl rypsiöljyä
koristeluun sesamin siemeniä
1-2 tl suolaa

1. Lämmitä kalja käden lämpöiseksi ja lisää hiiva,mausteet ja suola.
2. Alusta taikina aloittaen pienellä jauhomäärällä jauhoista lisää lopuksi öljy.
3. Anna nousta hiljalleen ainakin 1 tunti.
4. Leivo leivät joko pitkiksi tai pyöreiksi ja nostata uudelleen hitaasti.
5. Tee leipiin veitsellä koristeviillot, voitele siirappivedellä ja ripottele sesamin siemenet päälle.
6. Paista 170 asteisessa uunissa kauniin kullan ruskeiksi. Anna levätä liinan alla. 

Tapani Parkkinen, Klaukkala

Majakkamestarin saaristolaisleipä

Tämä resepti on äidiltäni, joka on tehnyt tätä leipää monia, monia kertoja. Aina siitä tulee yhtä hyvää, ja jostain syystä äitini onnistuu siinä aina paremmin kuin kukaan muu, vaikka samaa ohjetta noudattaisi.

1 l rasvatonta piimää
2 dl siirappia
1 pkt hiivaa
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita (Tuoppi)
3 dl vehnäleseitä
5 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna piimään hiiva, lisää siirappi, suola ja maltaat.
2. Sekoita ja jätä maltaat pehmenemään 15 minuutiksi. Sejoita jauhot erillisessä kulhossa keskenään ja lisää piimäseokseen pari desiä kerrallaan puuhaarukalla hyvin sekoittaen. Sekoita kunnes taikinasta tulee tasainen. 3. Anna kohota lämpimässä liinan alla 1-2 tuntia, jonka jälkeen pyöräytä taikinasta kevyesti ilmat pois puuhaarukalla.
4. Tasaa taikina kahteen hyvin voideltuun 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan. Tasoita pinta vedellä kostutetulla puuhaarukalla tai sormin painelemalla.
5. Kohota leipiä vuoissa vielä puoli tuntia.
6. Kypsennä leipiä 2 tuntia 175 asteessa uunin alatasolla. 1,5 tunnin kohdalla sipaistaan siirappivettä (2 rkl siirappia + 6 rkl vettä) pullasudilla leipien pinnalle.
7. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ja anna jäähtyä hetki. Kääri lämpimänä leivinpaperiin ja tuorekelmuun tai pussita, näin kuori pehmenee hiukan.

Leipä on parasta parin päivän kuluttua ja säilyy pitkään. Kestää myös hyvin pakastusta.    
 

Laura Iivonen Vantaa

Laiskan emännän leipä

5 dl vettä
25-50 g hiivaa
1 rkl karkeaa suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
8-10 dl vehnäjauhoja

1. Laita illalla kauraryynit likoon 3 dl:n vettä. Lisää seuraavana päivänä suola. Lämmitä loput 2 dl vettä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen.
2. Sekoita jauhot taikinaan. Taikina saa olla löysää, itse käytän aina vain 8 dl jauhoja.
3. Anna kohota lämpimässä noin tunti. Kaada taikina silikonovuokaan, jota ei siis tarvitse edes voidella, anna kohota vuoassa 10-15 min.
4. Lämmitä uuni 200 asteeseen, paista leipää 45-60 min uunin keskitasolla.
5. Anna jäähtyä hetki ennen kuin kumoat leivän vuoasta.

Taikinaan ei ole tarvinnut missään vaiheessa koskea käsin, joten tämän helpommaksi ei leivonta tule.

Ja mikä parasta, leipä on hyvää, saa taatusti kehuja vierailtakin ja leipuri saa paistatella onnistumisen ilossa.

Luin leivän ohjeen joitakin vuosia sitten Turun Sanomien lauantailiitteestä ja kokeilin helpoksi kehuttua leipää.

Tulos oli hyvä ja jalostin tätä sitten vuokaleiväksi, käytössäni on sellainen kukkakuvioinen suuri rengasvuoka, jolla leivästä tulee vieläpä kaunis.

Sirpa  Ojala, Turku

 

Perusleipä

3 dl kylmää vettä
3,5 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl sämpyläjauhoja (Sunnuntai rouheinen on kaikista paras!)
2 rkl öljyä
1 -2 rkl siirappia
suolaa (itse laitan vain n. 1/3 tl)
tuorehiivaa 10 g = 1/5 pakettia suomalaisesta hiivapaketista

 

               
Sisältö jatkuu mainoksen alla