2 dl maitoa25 g tuorehiivaa½ tl suolaa1 dl sokeria2 tl kardemummaa1 munanoin 7 dl vehnäjauhoja1 dl voita sulatettuna
Täyte1 prk (250 g) maitorahkaa2 munaa1 dl sokeria1 rkl vaniljasokeria1 dl mantelirouhetta1 tlk (425/250 g) aprikooseja valutettuna tai 2 dl pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
Voiteluun1 muna

Valmista pullataikina. Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva, suola, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää kardemumma ja muna sekä puolet jauhoista. Vatkaa puuhaarukalla. Alusta joukkoon loput jauhot ja lisää jäähtynyt voi loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta 30 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa kuplat pois. Ota taikinasta noin 1/3 erilleen. Kauli loppu taikina noin 24 x 32 sentin vuokaan sopivaksi. Voitele vuoka ohuelti öljyllä ja nosta taikina vuokaan.

Pyörittele lopusta taikinasta ohuita nauhoja, kiedo ne toistensa ympärille ja aseta piiraan reunoille. Kiinnitä nauhat cocktailtikuilla paikoilleen. Voitele reunukset munalla.

Valmista täyte. Sekoita rahkaan munat, sokerit ja mantelirouhe. Kuutioi hyvin valutetut tai kuivatut aprikoosit ja lisää täytteeseen.

Kaada täyte vuokaan. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin ja paista 30–40 minuuttia. Irrota cocktailtikut. Anna piirakan jäähtyä täysin ja paloittele terävällä veitsellä 12 osaan.

Tämä täyteläinen ja tuhti kakku yllättää. Aineksia ei välttämättä maistamalla heti arvaisi.

ET-lehti järjesti viime vuonna lukijoilleen Suuren jälkiruokakilpailun viime vuonna. Kilpailun voitti tämä ihana tyrnijäätelö. Toisen sijan nappasi hurmaava piimähyytelö. Muita kisassa menestyneitä reseptejä löydät täältä.

Kisan todellinen yllättäjä oli kuitenkin kolmannelle sijalle yltänyt, varkautelaisen Henna Pölläsen laatima kukkakaali-suklaakakku. Kokeile ja ihastu!

Kukkakaali-suklaakakku

12–20 palaa

  • 500 g pakastekukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 200 g tummaa suklaata
  • 3 ½ dl kaurajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 1 ½ dl ruoko- tai intiaani-sokeria

Kuorrutus

  • ½ dl maapähkinävoita, 100 %
  • 1–2 rkl hunajaa
  • 2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
  • 2 ½ rkl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  1. Soseuta täysin sulanut kukkakaali sauvasekoittimella niin, että seos on aivan sileää. Lisää joukkoon munat, sulatettu voi ja kerma.
  2. Rouhi suklaa veitsellä.
  3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne suklaarouheen kanssa kukka-kaalitaikinaan. Vältä ylimääräistä sekoittamista.
  4. Kaada seos voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakun tulee olla keskeltä hieman kosteaa. Jäähdytä kakku.
  5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus ja koristele suklaarouheella.

Unohda jauheliha! Maukas makaronilaatikko syntyy myös härkäpapuvalmisteesta. Huomaa, että tämä resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

Härkis-makaronilaatikko

1–2 annosta

  • 2 dl täysjyväista pennepastaa
  • 1 l vettä
  • 1 tl suolaa
  • ½ pieni punasipuli
  • ½ rkl öljyä
  • ½ pkt (125 g) Härkistä
  • 2 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • ½ tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä
  • ½ rkl tuoretta rosmariinia silputtuna tai ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 8 kirsikkatomaattia
  • 1 dl emmentalraastetta

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Kiehauta vesi, lisää pasta ja suola. Keitä 8 minuuttia. Valuta pasta.
  3. Kuullota silputtua sipulia pannulla öljyssä pari minuuttia. Lisää joukkoon Härkis ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa Härkis-sipuliseos pastan joukkoon ja kaada ainekset pieneen uunivuokaan.
  4. Sekoita maidon joukkoon muna, suola ja mausteet. Kaada muna- maito vuokaan. Lisää pinnalle kirsikkatomaatteja ja juustoraastetta.
  5. Kypsennä laatikkoa 30 minuuttia eli kunnes se on hyytynyt meheväksi.
  6. Unohda jauheliha ja tee makaronilaatikko härkäpapuvalmisteesta.

Vinkki! Käytä loppu Härkis tortillan täytteenä kasvisten kera.

Vierailija

Härkis-makaronilaatikko

Vai että härkistä, jonka kilohinta on yli 15 euroa. Jos ei halua käyttää jauhelihaa niin parempi vaihtoehto kuin härkis on soijarouhe. Sen kilohinta on noin 6 euroa eli yli puolet halvempaa. Olen tehnyt monta kertaa soijarouheesta pastakastiketta ja laittanut sitä myös makaronilaatikkoon. Kun maustaa hyvin niin eroa jauhelihaan tuskin huomaa. Penninvenyttäjänä en todellakaan lähde mukaan kaiken maailman muoti-ilmiöihin ja maksa siitä, että joku on olevinaan muotia.
Lue kommentti