Pohja
200 g leivontamargariinia1 ½ dl ruokosokeria1 muna4 dl vehnäjauhoja1 tl leivinjauhetta
Täyte1 l (600 g) kurpitsapaloja2 dl ruoko- tai fariinisokeria1 ½ tl raastettua sitruunankuorta2 tl kaneliaripaus neilikkaa½ tl suolaa1 dl kuohukermaa4 munaa1 dl pekaanipähkinöitä

Sekoita leivontamargariini ja sokeri. Lisää muna ja kuivat aineet. Painele taikina yhden ison tai kahden pienemmän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Esipaista pohjia 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Valmista täyte. Keitä kurpitsapalat pehmeiksi, valuta ja soseuta. Lisää massaan sokeri, hyvin pestyn sitruunan kuorta, mausteet, kerma ja munat.
Kaada täyte piirakkavuokiin ja ripottele pintaan pekaani­pähkinöitä.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt.
Tarjoa piirakan kanssa brandyllä ja tomusokerilla maustettua pehmeää kermavaahtoa.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.