20 kpl
100 g voita tai leivontamargariinia3 dl maitoa25 g hiivaa1 muna½ tl suolaa1 dl sokeria½ rkl kardemummaanoin 9 dl erikoisvehnäjauhoja
Täyte½ l nektariineja kuutioituna2 dl vettänoin 1 dl sokeria2 rkl perunajauhoja
Voiteluun1 muna

Valmista pullataikina. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon. Lisää muna, suola, sokeri, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita hyvin ja alusta taikinaan loput jauhot. Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt rasva. Vaivaa taikina hyvin ja anna nousta lämpimässä liinan alla noin 30 minuuttia.
Tee sillä välin täyte. Pane kattilaan nektariinikuutiot, vesi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Tarkista maku ja lisää sokeria tarvittaessa. Sekoita perunajauhot pieneen määrään kylmää vettä ja kaada samalla
sekoittaen nektariiniseokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta kattila levyltä. Jäähdytä kiisseli.
Jaa taikina kahteen osaan. Leivo toisesta osasta tanko ja leikkaa
10 samansuuruiseen palaan. Pyöritä palat pulliksi ja nosta leivinpaperille pellille. Anna kohota liinan alla.Tee kohonneisiin pulliin lasilla kolot ja voitele reunat munalla. Täytä kolot kiisselillä.

Paista pullat 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi. Valmista toinen taikinapala samalla tavalla.

Vinkki: Lisää tuoreita nektariiniviipaleita kiisselitäytteen päälle.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.