Valmistusaika 4 vrk
Ensimmäinen päivä 3 rkl ruisjauhoja 3 rkl haaleaa vettä
Toinen päivä 2 rkl ruisjauhoja 2 rkl haaleaa vettä
Kolmas päivä 1 l kädenlämpöistä vettä noin 6 dl täysjyväruisjauhoja (kaikkiaan noin 2 l)
Neljäs päivä loput jauhoista  ¾ rkl suolaa

1. Ensimmäinen päivä: Sekoita juuren ainekset puuroksi ja peitä astia kelmulla niin, että juuri saa hieman ilmaa. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä vuorokausi

2. Toinen päivä: Lisää juureen ruisjauhoja ja vettä. Sekoita ainekset huolellisesti, ja anna taikinan levätä sen jälkeen edelleen yön yli.

3. Kolmas päivä: Sekoita isossa kulhossa juureen vesi ja kolmannes jauhoista. Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä vielä vuorokausi. Sekoita välillä. Taikina on hapantunutta kun se kuplii, on selvästi noussut ja tuoksuu raikkaan happoiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Neljäs päivä: Lisää taikinaan suola ja niin paljon jauhoja, että puuhaarukka pysyy pystyssä taikinassa. Ota desi taikinaa talteen juureksi seuraavaa leipomista varten, pakasta tai kuivata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin kaksi reikäleipää uunipellille leivinpaperin päälle. Tee reiät lasin avulla ja nosta reikäpalat sivuun. Ripottele leiville ruisjauhoja, ja anna niiden levätä leivinliinan alla noin tunti, kunnes pinta hieman repeilee.

6. Kypsennä leipiä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Paista reikäleipien kanssa samalla uunipannulla myös reikäpalat. Kypsä leipä
kumisee, kun pohjaa kopauttaa. Kääri leivät jäähtymään leivinliinan sisään.

VINKKI:

Jos sinulla on valmis juuri, liota se litraan vettä. Lisää 3 dl ruisjauhoja ja anna juuren levätä yön yli. Lisää suola. Jatka taikinan valmistusta kahden vuorokauden ajan lisäämällä vähitellen ruisjauhoja kuplivaan juuritaikinaan. Lopulta taikina on jämäkkää leivottavaksi.

KIITOS ! Erittäin selkeästi ja helppotajuisesti kirjoitettu ohje. Tulee tosi tarpeeseen, koska täällä Thaimaassa ruisleivän saanti on vaikeaa. Toisessa päässä maata on Suomalainen leipomo, mutta lentorahdit yms. Ei se leipä ihan tuoretta ole.

Evoleena

Nyt Korona-aikaan pitää olla miehellä projekti, kirjoitettiin Aamulehdessä. Meillä alkoi isännän ruisleipäprojetki. Nyt tällä ohjeella on tehty jo kolmeen kertaan leipää. Tulee ihanaa, ainakin kun on löysähkö taikina. Työkaverini Markus innostui hänkin, ja kehui kovasti lopputulosta. Jarskille menossa haaste seuraavaksi. Kiitos tästä ohjeesta. Jää käyttöön ja voin suositella muillekin 👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla