ET:n toimittaja yllättyi iloisesti ensivisiitillään Savonlinnan Oopperajuhlilla. Tunnelma oli rento ja matkan hinta jäi varsin kohtuulliseksi. Näillä vinkeillä reissu onnistuu muiltakin ensikertalaisilta.

En ole koskaan ollut oopperan ystävä. Kaltaisiani on varmasti monia. Kesällä 2015 päätin kuitenkin kokeilla, ja se kannatti. Ooppera ei tuntunut lainkaan elitistiseltä. Jos innostuit, tässä vinkit, joilla pääset kokemaan Savonlinnan ja oopperaelämyksen varsin kohtuulliseen hintaan.

1. Mistä edullisin oopperalippu?

Savonlinnan Oopperajuhlien kesän 2016 pääteemana on italialainen ooppera. Vahvasti esillä on myös William Shakespeare, jonka kuolemasta tulee kuluneeksi 400 vuotta. Yleisölle tarjotaan muun muassa kolme Giuseppe Verdin Shakespearen näytelmiin säveltämää oopperaa: Otello, Falstaff ja Macbeth. Koko ohjelmisto on oopperajuhlien verkkosivuilla.

Ooppera ei ole halpaa lystiä, halvimmatkin liput maksavat 98 euroa. Tosin 50 eurolla saa lipun paikalle, josta on rajoitettu näkymä, mutta selliset myydään tietysti heti loppuun. Minä onnistuin viime kesänä saamaan Savonlinnan matkailutoimistosta saman illan näytökseen kaksi peruutuslippua à 46 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä vuonna verkkokaupassa (lippu.fi) myydään pajatsolippua näihin esityksiin: Kuolleesta talosta, Falstaff ja Macbeth. Pajatsolipun hinta on 70 euroa ja sen voi varata esitystä edeltävänä päivänä. Se oikeuttaa parhaaseen vapaana olevaan paikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

2. Oopperapäivän avaus Satamapuistossa

Oopperajuhlien ajan on joka aamu kello 10 kaikille avoin aamunavaus ravintola Waahdon terassilla. Aida-oopperan juhlamarssin alkutahdit aloittavat tilaisuuden, jossa kuullaan päivän avaajan pieni puheenvuoro. Oopperapäivän avaajina on ollut monia mielenkiintoisia henkilöitä yhteiskunnan eri alueilta.

Tämän jälkeen laulaa oopperajuhlilla esiintyvä taiteilija, jota myös haastatellaan. Tilaisuus myös päättyy lauluun. Tilaisuuden juontaa oopperajuhlien PR-päällikkö Aarno Cronvall, joka myös haastattelee vieraita. Kesällä 2015 olin siellä kuuntelemassa, kun oopperalaulaja Matti Turunen esiintyi ja näyttelijä Nicke Lignell kertoi työstään.

Aamunavaus saa ihmiset sankoin joukoin liikkeelle. Vaikka ei pääsisi Olavinlinnan esityksiin, näissä aamunavauksissa saa musiikkielämyksen ja tuntuman moniin kesän taiteilijoihin. Ihan ilmaiseksi!

Oopperapäivän avauksia on järjestetty Satamapuistossa jo vuodesta 1998.

 

3. Kaikki irti opperasta

Oopperan librettoon eli tekstiin kannattaa tutustua etukäteen, niin pysyy juonessa mukana.

Jos haluaa päästä kunnolla sisälle oopperaan, voi käydä teosesittelyssä, jotka ovat Savonlinnan kesäyliopiston ja Oopperajuhlien järjestämiä. 

Asiantuntijat kertovat oopperan taustoista, juonenkäänteistä ja monesta muusta mielenkiintoisesta ja jopa yllättävästäkin asiasta.

Teosesittelyt pidetään oopperailtoina Savonlinnan Maakuntamuseossa, Riihisaaressa klo 17. Ne kestävät noin 45 minuuttia, jonka jälkeen on varattu vartti aikaa yleisökysymyksille. Tilaisuus on maksullinen, lipun hinta on 7 euroa.

  www.savonlinnankesayliopisto.net

4. Backstage-kierrokset Olavinlinnassa

Missä sijaitsee Peilikäytävä? Entä Yön kuningattaren portaat? Miksi itäisen patterin koloa kutsutaan Lohikäärmeen luolaksi? Oopperaa on esitetty Olavinlinnassa yli sata vuotta, joten oopperaan liittyviä tarinoita riittää. Ooppera Backstage -kierroksella on mahdollisuus kurkistaa oopperajuhlien kulissien taakse linnan ainutlaatuisiin historiallisiin puitteisiin Kierroksia järjestetään suomeksi ja englanniksi 8.7.–6.8. tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 16. Kierrokselle pääsee linnan sisäänpääsymaksulla.

5. Pukeutumiskoodi vapaa

Oopperaesityksiin voi pukeutua melkein miten tahansa. Omalla käynnilläni näin enimmäkseen tavallista siistiä pukeutumista. Pitkät puvut ja minkkistoolat loistivat poissaolollaan. Paikannäyttäjillä oli kansallispuvut, ja se sopi linnan tunnelmaan hyvin.

Keskiaikaisen linnan kivisillä lattioilla kävely piikkikorkoisillä kengillä voi olla vaikeaa. Kapeat korot jäävät helposti kiinni jo Olavinlinnaan johtavan ponttoonisillan rakosiin.

Kuumana kesänä linnassa on todella kuuma ja kylmänä kesänä kylmä, joten kannattaa varata mukaan joko viuhka tai viltti. Kovalla helteellä pieni vesipullokin on paikallaan.

6. Entäpä majoitus ja matkalippu Savonlinnaan?

Suosituimpina oopperailtoina Savonlinnan keskustan majapaikat täyttyvät nopeasti. Keskustan ulkopuolella on edullisempaa, mutta ilman autoa liikkuminen on hankala.

Laivoissa voi yöpyä kohtuuhinnalla.  Esimerkiksi M/S Lake Starissa kahden hengen hytti maksaa 60 e/yö, www.lakestar.fi

Helsingistä pääsee Savonlinnaan hyvinkin edullisesti junalla tai bussilla. Junalippu Helsinki–Savonlinna–Helsinki maksaa 46 euroa. Onnibussilla edestakaisen matkan hinta jää 2–10 euroon.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla