Riikka Kangasmäki kotinsa ikkunassa.
Riikka Kangasmäki kotinsa ikkunassa.

Nettipalvelu Airbnb saattaa yhteen edullista majoitusta etsivän reissaajan ja lisätuloja kaipaavan asunnonomistajan. Tässä kokemuksia aidan kummaltakin puolelta.

Airbnb on kolmen kalifornialaismiehen vuonna 2008 perustama kotimajoitusta välittävä nettisivusto. Sen kautta voi vuokrata muille omaa asuntoaan tai haluamaansa osaa siitä, eli toimia majoittajana. Matkustajat voivat kääntyä palvelun puoleen etsiessään majoitusta koti- tai ulkomaan reissunsa ajaksi. 

Palvelu välittää majoitusta 191 maassa ja 65 000 kaupungissa. Airbnb:n listoilla on yli kolme miljoonaa kohdetta ympäri maailman.

Airbnb on matkustajien kesken yhä suositumpi vaihtoehto hotelleille: etenkin useamman henkilön matkaseurueen on usein huomattavasti halvempaa yöpyä yksityisen majoittajan tarjoamassa asunnossa kuin hotellissa. 

Omaa asuntoaan vuokraaville Airbnb on hyvä lisätulon lähde: puolet palvelua käyttävistä majoittajista kykenee asumaan nykyisessä kodissaan Airbnb:n kautta saamiensa vuokratulojen ansiosta.

Lue, mitä majoittaja ja majoittuja ajattelevat palvelusta:

MAJOITTAJA
Riikka Kangasmäki, 50, Tampere

”Olen majoittanut matkalaisia kodissani reilut kolme vuotta. 20-luvun puutalon yläkerrassa on 50 neliöitä, ja sinne on oma sisäänkäynti. Voin majoittaa maksimissaan 7–8 henkeä.

Kaikki lähti siitä, kun luin Aamulehdestä jutun äidistä, joka vuokrasi ylimääräistä lastenhuonettaan. Jutussa mainittiin eri nettivälittäjiä, yhtenä Airbnb. Poikani valitsi sen puolestani.

Ensin ajattelin kokeilla kesän vain yli, mutta kun kaikki sujui hyvin, päätin jatkaa. Airbnb-tulo ylittää kaksion vuokratason tällä alueella. Jos en hyödyntäisi yläkertaa, en välttämättä pystyisi ylläpitämään taloa.

Vuokralaisia on lähes koko ajan. Parhaimmillaan tulija on joutunut odottamaan puutarhassa, että ehdin siivota edellisten jäljiltä. Kauimmaiset ovat saapuneet Meksikosta ja Australiasta. Myös suomalaisia käy, etenkin erilaisten urheilutapahtumien yhteydessä.

”Majoittaminen on osoittautunut helpoksi.”

Airbnb:n käyttäminen on osoittautunut helpoksi. Mitään ikävyyksiä ei ole sattunut, ellei sellaiseksi lasketa vieraiden jättämiä puutarhatuolia ja kanervankukkaa. Kahdenpuoleinen arvostelusysteemi toimii.

Se myös vaikuttaa, että itse asun alakerrassa. Minun on helpompi huolehtia pyykeistä ja siivouksesta kuin jos asuisin muualla. Toisaalta pidän siitä, että yläkerrassa yöpyy joku. Muuten olisin talossa yksin.

Majoittajalta vaaditaan sosiaalisuutta ja ystävällisyyttä. Myös säntillisyys on myös tärkeä ominaisuus. Paikkojen pitää olla tip top.”

 

MAJOITTUJA
Heli, 47, ja Lassi, 51, Pruuki, Leppäkoski

”Aloimme käyttää Airbnb-palvelua ystävän suosituksesta 2014. Vuorasimme talviloman ajaksi tilavan asunnon Barcelonasta aivan pääkatu Ramblan vierestä. Se oli erinomainen kokemus.

Olemme majoittuneet Airbnb:n kautta Barcelonassa, Haniassa, Kuala Lumpurissa, Sydneyssä, Nizzassa, Madridissa ja Roomassa. Perheessämme on viisi 7−17-vuotiasta lasta. Joskus kahdestaan miehen kanssa majoitumme hotellissa, mutta isolle porukalle vaikea löytää hotelliratkaisua. Kotimajoitus  tulee halvemmaksi, ja keittiö on tärkeä suurperheelle.

”Huijausyrityksiin puututaan nopeasti.”

Kokemuksemme Airbnb:sta on oikein hyvä. Palvelun sisäinen kontrolli toimii varsin hyvin, ja huijausyrityksiin puututaan nopeasti. Vuokraamme vain muiden jäsenten suosittelemia kohteita ja muiden kehumilta majoittajilta. Tämän takia meillä ei ole ollut kovin huonoja kokemuksia.

Kerran tosin vuokrasimme asunnon Kreetalta Hanian vanhastakaupungista. Se oli ollut talven kylmillään, ja olimme kevään ensimmäiset majoittujat. Talo oli jäätävän kostea ja kolea. Kun valitimme, vuokraaja toi lisää lämmittimiä, peittoja ja ouzoa, mutta ne eivät ratkaisevasti helpottaneet tilannetta.

Emme viitsineet reklamoida, koska ongelma oli tilapäinen ja majoittaja koetti parantaa tilannetta. Sen jälkeen olemme lukeneet muiden majoittujien palautteita entistä tarkemmin.

”Majoittajilta saa parhaat vinkit kohteeseen.”

Majoittajien kanssa on ollut mukavia kohtaamisia, ja heiltä saa usein parhaat vinkit kohteeseen. Kuala Lumpurin asunnon vuokrasimme kahdesti, mennen tullen Australian-reissulla, koska omistaja oli supermukava ja asunto uima-altaineen aivan mahtava.

Viime joululoman vietimme Roomassa isossa talossa. Lentomme viivästyi, ja omistaja otti meidät vastaan keskellä yötä. Hän oli niin väsynyt, että puhui sekavia taloa esitellessään. Meitä kaikkia nauratti kovasti, ja juuri siksi tutustuimme nopeasti.

Hän oli hankkinut lapsille piparkakkuja ja aikuisille punaviiniä varmistaakseen, ettei jouluna tule koti-ikävä. Hän oli useamman kerran yhteydessä 10 päivän oleskelumme aikana ja varmisti, että meillä oli kaikki, mitä tarvitsimme. Se oli ihanaa italialaista vieraanvaraisuutta.”

Helin ja Lassin neuvot

  • Tutki rauhassa matkakohteesi tarjontaa. Kiinnitä huomiota erityisesti sijaintiin ja kulkuyhteyksiin. Kuvista saa usein paljon tietoa  sanallisen kuvauksen lisäksi.
  • Olemme tarkkoja keittiön ja kylpyhuoneiden varustelusta ja siisteydestä. Syömme ravintoloissa vain silloin tällöin ja säästämme rahaa kokkaamalla asunnossa paikallisista tuotteista.
  • Vuokraa ensisijaisesti kohteita, joita muut ovat jo kokeilleet ja joilla on muiden suosituksia. Lue palautteet tarkasti ja hylkää varsinkin ne majapaikat, joiden vuokraajaa moititaan epäluotettavaksi.
  • Anna itse rehellistä palautetta muiden käyttäjien tiedoksi.
  • Ole luotettava. Koko airbnb- palvelu perustuu tavallisten ihmisten väliselle luottamukselle, ja parhaimmillaan se mahdollistaa kohtuuhintaisen matkustamisen lisäksi mukavia kontakteja paikallisten ihmisten kanssa.

Haluatko majoittajaksi?

Lue ohjeet ET-lehden numerosta 10/2017.

Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Airbnb:stä hyötyy sekä matkailija että majoittaja – näin se onnistuu

Olimme erittäin tyytyväisiä tähän majoitusmuotoon. Kaikki mitä luvattiin piti paikkansa korkojen kanssa. Pikkulapsi oli otettu hyvin huomioon, rappuihin oli laitettu turvaportti sekä omistaja oli tuonut runsaasti leluja huoneistoon. Koneemme saapui lähellä puoliyötä, omistaja oli vastassa ja auttoi matkalaukkujen kantamisessa. Kukaan meistä ei nimittäin ollut huomannut että talossa ei ollut hissiä. Asunto oli kolmannessa kerroksessa ja kun tietää vanhojen talojen huonekorkeuden niin tuntui kuin...
Lue kommentti
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Airbnb:stä hyötyy sekä matkailija että majoittaja – näin se onnistuu

Ensi syksynä ensimmäinen kokemus Airbnb:ltä. Matkustamme Krakovaan 7hengen porukalla ja koska nuorin on alle kaksivuotias niin päädyimme tälläiseen vaihtoehtoon. Vanhassa kaupungissa sijaitseva kerrostalohuoneisto jossa keittiö, olohuone, 3 makuuhuonetta ja 2 kylppäriä.Eli kaikki yhdessä mutta silti oma rauha jokaisella. Ainakin kuvista päätellen kaikki vaikuttaa lupaavalta.
Lue kommentti

Mitä, jos passi katoaa loman viimeisenä iltana? Nauti, neuvoo passinsa kadottanut toimittaja.

Toimittaja Olli-Pekka Komonen, 37:

Lennon lähtöön pari tuntia, passi puuttuu 

Kotiinpaluuta edeltävänä iltana huomasin kauhukseni, että passini oli jäänyt reissun ensimmäiseen hotelliin. Kyseinen Marriot-hotelli sijaitsee lähellä San Franciscon lentokenttää, joten en hätääntynyt. Ehtisin hyvin ajaa hotellin kautta ennen paluumatkaa ja hakea huoneen tallelokeroon jääneen passin.

Soitin hotellille ja kyselin passini perään. Sitä ei kuulemma ollut löytynyt, ja kun yritin tiedustella vielä sunnuntaiaamuna toisen kerran asiasta, hotellista väitettiin, etten siellä koskaan ollut vieraana ollutkaan!

Lennon lähtöön oli enää joitakin tunteja, joten pieni paniikki alkoi nousta pintaan. Selvitin netistä, miten tilanteessa pitäisi toimia. Lähimmästä Suomen pääkonsulaatista Los Angelesista onneksi vastattiin sähköpostiin pyhäpäivästä huolimatta.

Soitin lentoyhtiöön ja sain lykättyä paluulentoni torstaille. Varasin netistä bussilipun San Franciscosta Los Angelesiin, pakkasin tavarani ja hyppäsin bussiin. Matkalla varasin Airbnb:n kautta majoituksen mahdollisimman läheltä konsulaattia siltä varalta, että asiaa pitäisi käydä selvittelemässä useampana päivänä.

Tiistaina pääsin heti aamusta konsulaattiin anomaan passia. Homma hoitui käden käänteessä, ja samassa yhteydessä selvisi, että pääkonsulin luona olisi illalla Kaliforniassa asuvien suomalaisten illanvietto. Pääsin mukaan.

Tutustuin uusiin ihmisiin ja solmin yhteyksiä. Seuraavana päivänä päädyin suomalaisen Hollywood-näyttelijättären kanssa kahville - ja törmäsimme kaiken päälle suosikkinäyttelijääni Seth Rogeniin keskellä katua!

Alkupaniikin jälkeen passin hukkaamisesta seurasi lopulta pelkkää hyvää.


Olli-Pekan vinkit passin katoamiseen

  1. Älä hätäänny. Vaikka passin katoaminen on ikävää, se on kuitenkin vain passi. Uuden saa rahalla. Et ole hengenvaarassa tai syyttömänä vankilassa. Kukaan suomalainen ei tiettävästi ole vielä joutunut jäämään pysyvästi ulkomaille. Vaikka tilanne on sinulle uusi, suurlähetystölle passien tekeminen on rutiinia.
  2. Nauti. Olet luultavasti maassa, johon olet halunnut matkustaa. Nyt saat kenties vain viettää siellä lisää aikaa. Et voi tilanteelle mitään, joten ajattele, että sait loman jatkeen.
  3. Huomioi kulut. Passin hankkimisesta tulee äkkiä satojen eurojen kulut. Varmista, että luottokortin luottoraja ei ylity. Tarvittaessa maksa kiireesti luottokorttilaskua nettipankissa pienemmäksi tai pyydä pankkia korottamaan luottorajaa.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaoppaan numerossa 6/2016.

Israelin Eilatissa saman loman aikana pääsee nauttimaan taivaan, meren, autiomaan ja vuorten ihmeistä.

Pieni, vihertäväsiipinen tiltaltti näyttää heiveröiseltä lintutieteilijä Noam Weissin kourassa. Silti se tapittaa tyynesti isoa miestä.

Weiss silittää linnun höyhenpeitettä ja tarkistaa sen jalassa olevan renkaan tiedot. Sitten hän puhaltaa linnun vatsahöyheniin.

– Näetkö tuon kolon vatsassa? Linnun täytyy syödä niin paljon, että kolo täyttyy, jotta se jaksaa lentää. Se on lähtenyt kenties Suomesta ja ylittänyt jo Euroopan ja lentää vielä yli tuhannen kilometrin matkan yli Saharan autiomaan, Weiss selventää.

Hän kertoo, että tiltaltti on tämän vuoden poikanen. Ihmettelen ääneen, miten tuollainen pieni untuvikko tietää, että nyt sen pitää syödä vatsa täyteen ennen seuraavaa lentoa. Entä mistä se tietää, minne lentää?

Asiantuntija naurahtaa, että sitä hekin yrittävät selvittää. Kukaan ei opeta poikasia eikä näytä niille reittiä. Nuoret linnut lentävät omissa ryhmissään, vanhemmat omissaan.

Hyvinkin kevyt lintu voi lentää tuhansia kilometrejä.
Hyvinkin kevyt lintu voi lentää tuhansia kilometrejä.

Olemme parin kilometrin päässä Eilatin keskustasta sijaitsevassa lintupuistossa, joka täyttyy lintubongareista varsinkin lintujen muuttoaikaan maalis-huhtikuussa ja loka-marraskuussa.

– Meillä on paljon vakiokävijöitä. Eräs suomalainen on käynyt täällä kahdesti vuodessa jo 20 vuoden ajan. Ja toinen lintuharrastaja odottaa pääsevänsä eläkkeelle tuomarin työstään, jotta voi muuttaa talvehtimaan Eilatiin ja keskittyä lintujen tutkimiseen, Weiss kertoo.

Samalla hän poimii lintuaseman kirjahyllystä käteensä suomenkielisen lintuoppaan.

Matkantekoa lepoasennossa

Muuttolinnut valitsevat etapikseen Eilatin, sillä sen sijainti on ihanteellinen. Linnut, jotka pisimmillään muuttavat jopa 25 000 kilometrin matkan, tarvitsevat ruokailupaikkoja lentomatkan varrella.

Osa niistä käyttää hyväkseen mantereen päällä syntyviä otollisia ilmavirtauksia. Ne vain levittävät siipensä niin sanotusti lepoasentoon.

Lintupuistosta voi nauttia, vaikkei olisi intohimoinen lintuharrastaja. Täällä jokainen aiheesta kiinnostunut saa halutessaan opastusta. Kiikarit voi vuokrata, ja puiston työntekijät antavat mielellään vinkkejä siitä, mitä lajeja löytää mistäkin osasta puistoa.

Eilatin lintupuiston johtaja, ornitologi Noam Weiss näyttää, mihin aloittelijan kannattaa katsoa kaukoputkella.
Eilatin lintupuiston johtaja, ornitologi Noam Weiss näyttää, mihin aloittelijan kannattaa katsoa kaukoputkella.

Puisto ja sen tekojärveä kiertävä polku sopivat koko perheelle. Kuka tahansa pääsee seuraamaan rengastuspuuhia ja lintujen tarkastuksia puiston lintuasemalle.

Kun tiltaltti on tutkittu, Weiss siirtää sen varovasti kämmelleni. Saan laskea sen vapaaksi.

Silitän pehmeää untuvaa. Lintunen avaa siipensä, ja toivotan sille turvallista matkaa.

Maalaus löytyi sattumalta

Vuoret hehkuvat punaisina kaikkialla, minne vain katson. Alun perin satamakaupungiksi perustettu Eilat sijaitsee aavikolla, joten autiomaan maisemat kannattaa tutkia.

Hiekkaerämaa kätkee monenlaisia salaisuuksia. Sen on huomannut jeeppikuskimme Alfonso Nussbaumer, joka on opastanut ryhmiä Eilatin alueella jo vuodesta 1961.

– Ensimmäisen seinämaalauksen löysin jo 1960-luvulla, ja 1970-luvulla sattui hauska tapaus. Olin opastamassa fransiskaaniryhmää ja selitin, että seinämaalauksia pitäisi etsiä paljon ylempää kuin siitä, mihin katseemme yleensä ensimmäiseksi osuu.

Kamelisafarilla voi tutkia autiomaata rennosti.
Kamelisafarilla voi tutkia autiomaata rennosti.

Hän kertoo osoittaneensa lähintä seinää havainnollistaakseen sanomaansa ja yhtäkkiä huomanneensa siinä maalauksen. Tarkempi tutkiminen osoitti sen olevan noin 3200 vuoden takaa.

– Opastamani ryhmä ei uskonut, etten tiennyt maalauksesta etukäteen. Vielä samana päivänä arkeologit tulivat tutkimaan teosta, samoin televisiokamerat.

Nyt farao Ramses III:n seinämaalaus on yksi Timnan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Kun Alfonso Nussbauer kävi Sveitsistä Eilatissa ensimmäisen kerran, hän päätti heti jäädä.

– Löysin Eilatista auringon, meren, autiomaan ja vaimoni. Nappasin hänet ilmasta, Nussbaumer vitsailee.

Vaimo työskenteli aikoinaan paikallisen lentoyhtiö Arkian lentoemäntänä.

Paria yhdisti muun muassa rakkaus vedenalaiseen maailmaan, ja heidät jopa vihittiin avioliittoon veden alla.

Timnan kalliomuodostelmat ovat kuin taidetta.
Timnan kalliomuodostelmat ovat kuin taidetta.

Alfonso Nussbaumer kertoo tarinoita Aravan aavikon eläimistä ja kasveista sekä siitä, miten ne selviävät karuissa olosuhteissa.

Harvinaisen jouhihietakyyhkyn kohdalla hän pysäyttää maastoauton ja kertoo, että kyyhky voi kantaa vettä sulissaan jopa 30-40 kilometrin matkan.

Akasia tarjoaa varjoa auringon paahteelta. Se levittää juurensa sivusuuntaan, jotta se pysyisi pystyssä hiekkamyrskyissä, ja lisäksi alaspäin, jotta se löytäisi vettä. Juuri voi kurkottaa jopa 60 metrin syvyyteen. Puu voi selvitä ilman vettä jopa kymmenen vuotta.

Pienikin vesimäärä saa autiomaan kasvit kukkaan.
Pienikin vesimäärä saa autiomaan kasvit kukkaan.

Seudulla ei ole satanut kunnolla 13 vuoteen, ja Alfonso Nussbaumer osoittaa kovaonnista kasvia, jonka kuivuusjakso on tappanut.

– Kun ajelen täällä, kaadan usein kanisterillisen vettä jonkin puun juurelle. Mutta puita on paljon, on mahdotonta auttaa niitä kaikkia.

Edomilaiset löysivät Timnan laakson kupariesiintymät jo 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Tosin on arvioitu, että Israelin kuningas Salomo olisi kartuttanut laaksossa rikkauksiaan jo kauan ennen sitä. Siksi arkeologi Nelson Glueck nimesi hienon luonnonmuodostelman Salomon pilareiksi, ja se onkin Timnan kuuluisin maamerkki.

Nemoa etsimässä

Merenpinnan alle oppaakseni lähtee sukelluskouluttaja Osku Puukila. Hän on entinen helsinkiläinen palomies ja pintasukeltaja, joka on asunut ja sukeltanut Eilatissa jo 35 vuoden ajan. Yli 30 000 sukellustunnin jälkeen ei ole montakaan korallia tai kalalajia, joita Osku ei tuntisi.

Puolen tunnin teoriaosuuden jälkeen olen valmis hyppäämään veteen. Saan happisäiliöt selkääni.

Testaamme vielä käsimerkit myös veden alla, ja liu'un korallien sekaan. Osku sukeltaa edelläni ja kyselee käsimerkein, onko kaikki kunnossa. Hän osoittaa värikästä vuokkokalaa, joka on lajina tuttu animaatioelokuvasta Nemoa etsimässä.

Eilatin seudulla on useita päiväretkille sopivia kohteita. Punainen kanjoni vaatii rohkeutta, sillä reitti kulkee välillä tikkailla.
Eilatin seudulla on useita päiväretkille sopivia kohteita. Punainen kanjoni vaatii rohkeutta, sillä reitti kulkee välillä tikkailla.

On vaikea päättää, mitä seuraisi: kalaparven tanssia vai suuren rauskun lepatusta.

Meren äänimaailma on jännittävä. Hiljaisuuden rikkovat pienet pulputukset, rahinat ja loiskeet.

Vaikka ihmisen ja teollisuuden jäljet näkyvät meressäkin ja osa koralleista on kuollut, kaunista katseltavaa on niin paljon, että Osku kertoo sukeltavansa itse aina, kun se vain on mahdollista. Hän on kuvannut satoja tunteja Punaisenmeren kaloja sekä Israelin että Egyptin puolella.

Ilta tummuu, on aika vaihtaa märkäpuku vaatteisiin. Osku Puukila istuu vakiopöytäänsä Barbeach-ravintolassa ja pyytää tarjoilijalta annoksen, jota ei mainita listalla, Osku Specialin. Iso vati kannetaan pöytään, simpukkapataa riittää monelle.

Kolmen kaveruksen kasvitiedettä

Reilun kilometrin päässä Eilatista pohjoiseen pääsee kasvitieteelliseen puutarhaan. Autiomaassa kasvaa muutakin kuin kaktuksia.

Kaikki lähti kolmen ystävyksen Yoram Nadelin, Eyal Arnanin ja Ratzon Cohenin hullusta ideasta saada autiomaa kukkimaan. Ja niin tapahtui: vehreät palmut, apinanleipäpuut ja passionhedelmäpuut kukoistavat.

– Olimme harrastelijapuutarhureita, eikä meillä ollut mitään teoreettista tietoa. Kukaan ei uskonut ideaamme, muttei se meitä haitannut, Ratzon Cohen sanoo.

Ratzon Cohen opastaa kasvitieteelliseen puutarhaan.
Ratzon Cohen opastaa kasvitieteelliseen puutarhaan.

Kaverukset kokeilivat kaikkea, oppivat kantapään kautta ja istuttivat kasveja eri korkeuksille.

Nykyisin biologian opiskelijat tulevat puutarhaan harjoitteluun ja tekemään tutkimuksia.

– Totutimme kasvit pikku hiljaa suolaiseen veteen. Ne, jotka selvisivät, selviävät mistä vain.

Kibbutsin kotimaa

Moni muistaa Israelista kibbutsit, jonne nuoret lähtivät aikoinaan poimimaan appelsiineja. Suomalaiset olivat ensimmäisiä vapaaehtoistyöntekijöitä 1960-luvun kibbutseilla. Vapaaehtoisia on ollut arviolta 400 000, joista suomalaisia noin 15 000.

Nykyään kibbutseja on noin 250. Sana kibbutz tarkoittaa ryhmää, ja alun perin kibbutsit olivat yhteisomistukseen perustuvia maatalousyhteisöjä. Niissä syötiin isossa ruokasalissa, lapset asuivat erikseen ja johtokunta saattoi päättää jopa lapsen nimen.

Nykyään monet kibbutsit on yksityistetty ja jäsenet voivat työskennellä joko kibbutsissa tai sen ulkopuolella.

Valkobeisa elää laumassa. Se hävisi luonnosta 1972, mutta pelastettiin sukupuutolta.
Valkobeisa elää laumassa. Se hävisi luonnosta 1972, mutta pelastettiin sukupuutolta.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 5/2016.