Riikka Kangasmäki kotinsa ikkunassa.
Riikka Kangasmäki kotinsa ikkunassa.

Nettipalvelu Airbnb saattaa yhteen edullista majoitusta etsivän reissaajan ja lisätuloja kaipaavan asunnonomistajan. Tässä kokemuksia aidan kummaltakin puolelta.

Airbnb on kolmen kalifornialaismiehen vuonna 2008 perustama kotimajoitusta välittävä nettisivusto. Sen kautta voi vuokrata muille omaa asuntoaan tai haluamaansa osaa siitä, eli toimia majoittajana. Matkustajat voivat kääntyä palvelun puoleen etsiessään majoitusta koti- tai ulkomaan reissunsa ajaksi. 

Palvelu välittää majoitusta 191 maassa ja 65 000 kaupungissa. Airbnb:n listoilla on yli kolme miljoonaa kohdetta ympäri maailman.

Airbnb on matkustajien kesken yhä suositumpi vaihtoehto hotelleille: etenkin useamman henkilön matkaseurueen on usein huomattavasti halvempaa yöpyä yksityisen majoittajan tarjoamassa asunnossa kuin hotellissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Omaa asuntoaan vuokraaville Airbnb on hyvä lisätulon lähde: puolet palvelua käyttävistä majoittajista kykenee asumaan nykyisessä kodissaan Airbnb:n kautta saamiensa vuokratulojen ansiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue, mitä majoittaja ja majoittuja ajattelevat palvelusta:

MAJOITTAJA
Riikka Kangasmäki, 50, Tampere

”Olen majoittanut matkalaisia kodissani reilut kolme vuotta. 20-luvun puutalon yläkerrassa on 50 neliöitä, ja sinne on oma sisäänkäynti. Voin majoittaa maksimissaan 7–8 henkeä.

Kaikki lähti siitä, kun luin Aamulehdestä jutun äidistä, joka vuokrasi ylimääräistä lastenhuonettaan. Jutussa mainittiin eri nettivälittäjiä, yhtenä Airbnb. Poikani valitsi sen puolestani.

Ensin ajattelin kokeilla kesän vain yli, mutta kun kaikki sujui hyvin, päätin jatkaa. Airbnb-tulo ylittää kaksion vuokratason tällä alueella. Jos en hyödyntäisi yläkertaa, en välttämättä pystyisi ylläpitämään taloa.

Vuokralaisia on lähes koko ajan. Parhaimmillaan tulija on joutunut odottamaan puutarhassa, että ehdin siivota edellisten jäljiltä. Kauimmaiset ovat saapuneet Meksikosta ja Australiasta. Myös suomalaisia käy, etenkin erilaisten urheilutapahtumien yhteydessä.

”Majoittaminen on osoittautunut helpoksi.”

Airbnb:n käyttäminen on osoittautunut helpoksi. Mitään ikävyyksiä ei ole sattunut, ellei sellaiseksi lasketa vieraiden jättämiä puutarhatuolia ja kanervankukkaa. Kahdenpuoleinen arvostelusysteemi toimii.

Se myös vaikuttaa, että itse asun alakerrassa. Minun on helpompi huolehtia pyykeistä ja siivouksesta kuin jos asuisin muualla. Toisaalta pidän siitä, että yläkerrassa yöpyy joku. Muuten olisin talossa yksin.

Majoittajalta vaaditaan sosiaalisuutta ja ystävällisyyttä. Myös säntillisyys on myös tärkeä ominaisuus. Paikkojen pitää olla tip top.”

 

MAJOITTUJA
Heli, 47, ja Lassi, 51, Pruuki, Leppäkoski

”Aloimme käyttää Airbnb-palvelua ystävän suosituksesta 2014. Vuorasimme talviloman ajaksi tilavan asunnon Barcelonasta aivan pääkatu Ramblan vierestä. Se oli erinomainen kokemus.

Olemme majoittuneet Airbnb:n kautta Barcelonassa, Haniassa, Kuala Lumpurissa, Sydneyssä, Nizzassa, Madridissa ja Roomassa. Perheessämme on viisi 7−17-vuotiasta lasta. Joskus kahdestaan miehen kanssa majoitumme hotellissa, mutta isolle porukalle vaikea löytää hotelliratkaisua. Kotimajoitus  tulee halvemmaksi, ja keittiö on tärkeä suurperheelle.

”Huijausyrityksiin puututaan nopeasti.”

Kokemuksemme Airbnb:sta on oikein hyvä. Palvelun sisäinen kontrolli toimii varsin hyvin, ja huijausyrityksiin puututaan nopeasti. Vuokraamme vain muiden jäsenten suosittelemia kohteita ja muiden kehumilta majoittajilta. Tämän takia meillä ei ole ollut kovin huonoja kokemuksia.

Kerran tosin vuokrasimme asunnon Kreetalta Hanian vanhastakaupungista. Se oli ollut talven kylmillään, ja olimme kevään ensimmäiset majoittujat. Talo oli jäätävän kostea ja kolea. Kun valitimme, vuokraaja toi lisää lämmittimiä, peittoja ja ouzoa, mutta ne eivät ratkaisevasti helpottaneet tilannetta.

Emme viitsineet reklamoida, koska ongelma oli tilapäinen ja majoittaja koetti parantaa tilannetta. Sen jälkeen olemme lukeneet muiden majoittujien palautteita entistä tarkemmin.

”Majoittajilta saa parhaat vinkit kohteeseen.”

Majoittajien kanssa on ollut mukavia kohtaamisia, ja heiltä saa usein parhaat vinkit kohteeseen. Kuala Lumpurin asunnon vuokrasimme kahdesti, mennen tullen Australian-reissulla, koska omistaja oli supermukava ja asunto uima-altaineen aivan mahtava.

Viime joululoman vietimme Roomassa isossa talossa. Lentomme viivästyi, ja omistaja otti meidät vastaan keskellä yötä. Hän oli niin väsynyt, että puhui sekavia taloa esitellessään. Meitä kaikkia nauratti kovasti, ja juuri siksi tutustuimme nopeasti.

Hän oli hankkinut lapsille piparkakkuja ja aikuisille punaviiniä varmistaakseen, ettei jouluna tule koti-ikävä. Hän oli useamman kerran yhteydessä 10 päivän oleskelumme aikana ja varmisti, että meillä oli kaikki, mitä tarvitsimme. Se oli ihanaa italialaista vieraanvaraisuutta.”

Helin ja Lassin neuvot

  • Tutki rauhassa matkakohteesi tarjontaa. Kiinnitä huomiota erityisesti sijaintiin ja kulkuyhteyksiin. Kuvista saa usein paljon tietoa  sanallisen kuvauksen lisäksi.
  • Olemme tarkkoja keittiön ja kylpyhuoneiden varustelusta ja siisteydestä. Syömme ravintoloissa vain silloin tällöin ja säästämme rahaa kokkaamalla asunnossa paikallisista tuotteista.
  • Vuokraa ensisijaisesti kohteita, joita muut ovat jo kokeilleet ja joilla on muiden suosituksia. Lue palautteet tarkasti ja hylkää varsinkin ne majapaikat, joiden vuokraajaa moititaan epäluotettavaksi.
  • Anna itse rehellistä palautetta muiden käyttäjien tiedoksi.
  • Ole luotettava. Koko airbnb- palvelu perustuu tavallisten ihmisten väliselle luottamukselle, ja parhaimmillaan se mahdollistaa kohtuuhintaisen matkustamisen lisäksi mukavia kontakteja paikallisten ihmisten kanssa.

Haluatko majoittajaksi?

Lue ohjeet ET-lehden numerosta 10/2017.

Olimme erittäin tyytyväisiä tähän majoitusmuotoon. Kaikki mitä luvattiin piti paikkansa korkojen kanssa. Pikkulapsi oli otettu hyvin huomioon, rappuihin oli laitettu turvaportti sekä omistaja oli tuonut runsaasti leluja huoneistoon. Koneemme saapui lähellä puoliyötä, omistaja oli vastassa ja auttoi matkalaukkujen kantamisessa. Kukaan meistä ei nimittäin ollut huomannut että talossa ei ollut hissiä. Asunto oli kolmannessa kerroksessa ja kun tietää vanhojen talojen huonekorkeuden niin tuntui kuin kiipeäisi kuudenteen kerrokseen, reidet huusivat hoosiannaa.Viikossa kunto nousi kummasti.Saimme omistajalta myös vinkkejä hyvistä ravintoloista.Tämä on erittäin mukava vaihtoehto hotellimajoitukselle.

Ensi syksynä ensimmäinen kokemus Airbnb:ltä. Matkustamme Krakovaan 7hengen porukalla ja koska nuorin on alle kaksivuotias niin päädyimme tälläiseen vaihtoehtoon. Vanhassa kaupungissa sijaitseva kerrostalohuoneisto jossa keittiö, olohuone, 3 makuuhuonetta ja 2 kylppäriä.Eli kaikki yhdessä mutta silti oma rauha jokaisella. Ainakin kuvista päätellen kaikki vaikuttaa lupaavalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla