Jos haluat nähdä maailman kauneimman – ja väkimäärästä päätellen suosituimman – auringonnousun, suuntaa Kambodžaan.

”Dollarilla kymmenen postikorttia, osta osta!”

Pienet lapset juoksevat Angkor Watin temppelialueella perässämme ja myyvät kaikkea turistikamasta ruokaan.  Nuorin on jopa 3-vuotias.

Vastaan heille, että minulla ei ole ylimääräistä rahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Et voi olla köyhä, koska olet täällä Kambodžassa, eräs 7-vuotias poika sanoo englanniksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisaasti sanottu. Pehmenen tästä kommentista. Ostan väsyneenä korttipakkauksen, jossa on toinen toistaan kauneimpia kuvia Angkorin temppeleistä. 

Viidakon äänet ihmetyttävät ja kuumuus tuntuu iholla – jo aamuneljältä, jolloin lähdimme kohti temppeleitä läheisestä Siem Reapin kaupungista. Puoli viiden pimeydessä maantie oli täynnä tuktuk- eli moottoripyörän vetämiä vaunuja, joilla me turistit pääsemme helpoimmin matkustamaan alueella.

Oma taskulamppu on käytössä jo muinaisen Khmer-valtakunnan pääkaupungin keskipisteessä. Tekee tiukkaa löytää oma kuvauspaikkansa, kun sadat japanilaisturistit ovat valloittaneet alueen.

Angkor Watin parhaasta näköalasta käydään kovaa käsiryysyä – kamerajalkojen ja selfie-tikkujen sohiessa. Pian puhe hiljenee. Kaikki odottavat ja tuijottavat temppeleiden kärkiin.

Kun aurinko nousee kuuden jälkeen, edessä avautuu uskomattoman kaunis näkymä. Elämäni kaunein auringonnousu. Huikeaa valoa, lämpöä ja tuhatvuotista historiaa. Sitä riittää tutkittavaksi Angkorissa moneksi päiväksi.

Kyllä kannatti herätä neljältä, tuumaa hillitysti matkakumppanini.

Minä nyökkään ja sitten pompin pirteänä: tämä oli yksi kauneimpia näkymiä.
Sillä jaksaa elää harmaan talven yli Suomessa.

Nautiskelija ostaa alueelle seitsemän päivän lipun (49 euroa), nopeimmille riittää yhden päivän lippu (18 euroa) ja koko päiväksi vuokrattu tuktuk-kyyti (noin 18 euroa).

Kambodža on esillä Matkamessuilla 2015. Lisää tietoa messuista löydät täältä.

Muista myös pääkaupunki Phnom Penh

Phnom Penh on kuin pieni kylä, autenttisempi kuin naapurimaa Thaimaan Bangkok. Hintatasokin on vielä varsin edullinen.

Kaupunki ei ole pilvenpiirtäjiä pullollaan: kaikki tapahtuu lähellä maanpintaa tai viereisellä Mekong-joella. 

Phnom Penhissä huristellaan skoottereilla vilkkailla torimarkkinoilla, nautitaan halvoista ruokaelämyksistä rantakadun varrella ja ihastellaan Ranskan siirtomaa-ajan upeita rakennuksia.

Yksi kiinnostavimmista alueista on Daun Penh, jossa sijaitsevat kansallismuseo ja upea kultainen Kuninkaallinen palatsi. Sinne on ilmestynyt myös nopeaan tahtiin lukuisia artesaaniliikkeitä ja boutique-kahviloita. Älä unohda myöskään käydä khmeriläisessä hieronnassa.

Lisävinkki: Vuokraa tuktuk-kuski ja ajele Kuoleman kentille. Matkaa sinne on noin tunnin verran, vaikka kilometreissä se on vain 17. Kaikessa tuskassaan Kuoleman kentät on vierailun arvoinen paikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla