Florida tarjoaa lomalaiselle rutkasti silmäniloa, rantoja, luonnonpuistoja ja ostosparatiiseja. Viikossa ehtii Miamista Key Westin kautta Evergladesiin.

Miami on niin iso kaupunki, että kannattaa etukäteen miettiä, mitä haluaa nähdä. Vaeltaako Pikku-Haitissa vai kuubalais­rytmien Pikku-Havannassa. Käyskenteleekö päivän Ocean Drivella ja ihastelee sitä reunustavia art deco -rakennuksia.

Rantakadulla on noin 800 suojeltua rakennusta 1920–1940-luvuilta. ”Amerikan Rivieran” hotelleissa yöpyivät kaikki tähdet Rita Hayworthista Clark Gableen.
Välillä voi piipahtaa rannalla Atlantin aalloissa. Samalla näkee, mitä ahkera kuntosaliharjoittelu saa aikaan nuorissa vartaloissa. Illan pimennyttyä kutsuu South Beachin trendikäs yöelämä, kuten Cameo-klubi Washington Avenue 1445:ssä.

Miamin ökyrikkaat paistattelevat päivää luksusasuntojensa patiolla ja huvipursiensa kannella. Syrjäisten kortteleiden laittomat siirtolaiset tekevät henkensä pitimiksi alipalkattuja töitä tai hankkivat elantonsa keinoin, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Miamissa riittää ihmeteltävää, mutta eteläisessä Floridassa on vielä kiinnostavampaa nähtävää. Yhdysvalloissa kun ollaan, vuokra-auto on kätevin kulkupeli.

Vuokra-auto on kätevin kulkupeli.

Floridan niemimaan kaakkoiskulmasta alkaa Keys-saariketju. Legendaarinen valtatie yksi kulkee kymmenien siltojen yli ja saarten poikki. Näkymät silloilta ovat huikeat: molemmin ­puolin aukeavat turkoosin kirkas vesi ja valkoiset hiekkarannat.

Noin kahdensadan kilometrin matkaan kannattaa varata nelisen tuntia. Nopeusrajoitukset hidastavat menoa ja tietyöt saattavat ruuhkauttaa liikennettä. Puhumattakaan siitä, että pysähtyy syömään tai uimaan. Esimerkiksi Bahia Honda -puiston pehmeähiekkaiset uimarannat ovat pulahtamisen väärtejä.

Värikäs Key West

Key West tunnetaan baareistaan, kirjailija Ernest Hemingwayn (1899–1961) kotitalosta ja vapaa­mielisestä ilmapiiristään. Kaupunki on aikanaan ollut myös gay-kulttuurin keskus.

Helppo tapa tutustua Key Westiin on nousta kiertoajelulle Conch Trainin kyytiin. Se on eräänlainen pyörillä kulkeva juna. Oppaalta kuulee värikkäimmät tarinat kaupungin vaiheista.

Kaupunkia halkovan Duval-kadun varrelle on keskittynyt paljon ravintoloita ja kauppoja. Kadun itäpäässä on Yhdys­valtain eteläisin piste, josta on noin 150 kilometriä Kuubaan.

Kadun vastakkaisessa päässä on Mallory-aukio, jonne väki kerääntyy iltaisin katselemaan auringonlaskua. Baarit ja ravintolat täyttyvät ihmisistä, katutaiteilijat ja kaupustelijat viihdyttävät. Helmikuinen ilta Key Westissä on lämmin ja leppoisa.

Ruoka­listojen dolphin-sanasta ei pidä hämmästyä.

Kalat ja merenelävät ovat herkullisia. Ei pidä hämmästyä ruoka­listojen dolphin-sanasta, sillä kyseessä ei suinkaan ole nisäkäsdelfiini, vaan ihka oikea kala. Dolfiini eli mahi-mahi on ahventen sukua. Vatsaan kannattaa jättää tilaa jälkiruoalle, sillä key lime -sitruunapiiras on maineensa veroinen.

Illallisilla pääruot maksavat 20–30 dollaria, 14–22 euroa, lounaan­ saa 10–15 dollarilla ja tukevan pannukakkuaamiaisen noin kympillä. Päälle tulevat tietenkin verot ja tipit.

Kaikki irti Hemingwaystä

Key Westin katuja reunustavat noin ­satavuotiaat ­puiset piparkakkutalot. Niiden väri vaihtelee vaalean­punaisesta siniseen ja koko pikkuruisista jopa kolmikerroksisiin.

Subtrooppinen ilmasto tekee luonnosta vehmaan, ja talojen puutarhat ovat sen mukaisia. Kukkaloisto häikäisee, puu­lajien runsaus hämmästyttää. Valtaviksi kasvaneet puut ­näyttävät toisinaan melkein nielevän talon tontteineen.

Ernest Hemingway eli Key Westin talossaan 1931–39, ja paikka­kunnalla hän viihtyi pitempäänkin. Whitehead-kadulla sijaitsevassa talossa voi kuljeskella itsekseen, mutta kannattaa harkita opastettua kierrosta. Iäkkäät oppaat ovat jo itsessään nähtävyyksiä ja heidän tarinansa hauskoja. Talossa ja puutarhassa kuljeskelevien kissojen sanotaan olevan Hemingwayn kuusivarpaisten kissojen ­jälkeläisiä.

Hemingway oli tuttu asiakas Key Westin baareissa, ja monet niistä ottavat kirjailijan maineesta edelleenkin kaiken irti. Hemingway kantapaikoiksi esittäytyy useampikin baari, ­kuuluisimpana Papa Joe’s Bar.

Key Westissä kuluu huomaamatta muutama päivä. Sen ­jälkeen kannattaa palata mantereelle ja käydä rohkeasti ­ihmeellisen luonnon keskelle.

Anhinga anhingan jäljissä

Floridan niemimaan eteläkärkeä peittää rämeikköinen Evergladesin kansallispuisto. Siellä elää uhanalaisia harvinaisuuksia, kuten floridanpantteri, manaatti ja jopa kuusimetriseksi kasvava amerikankrokotiili.

Kansallispuistoon tutustuminen kannattaa aloittaa jostakin alueen neljästä vierailijakeskuksesta. Esimerkiksi Ernest F. Coen vierailijakeskukseen puiston itäisessä kulmauksessa on vain puolen tunnin ajo Florida Cityn tai Homesteadin motelleista.

Vierailijakeskuksessa jaettavien karttojen ja opaslehtisten ansiosta retkestä saa paljon irti. Villi luonto yllättää jo parkkialueella. Siellä lentelee mustakondoreita kuin lokkeja Helsingin kauppatorilla – riesaksi asti.

Julman näköisten lintujen joukko nokkii kattoikkunan tiivisteitä pysäköidyn matkailu­auton päällä. Varoituskyltit kertovat, että myös tuulilasinpyyhkijöiden kumi kelpaa nahka­päisille ­linnuille. Jos haluaa suojata autonsa, lainaksi saa pressuja.

Anhinga-reitti on saanut nimensä amerikankäärmekaula­linnulta, jonka tieteellinen nimi on anhinga anhinga. Näitä suuria lintuja näkee reitillä siivet levällään kuivattelemassa höyheniään sukellusten jäljiltä. Asvaltoitu luontopolku alkaa ­lammen reunalta ja jatkuu osin puusiltojen poikki rämeikköisten vesialueiden keskellä.

Ensimmäinen alligaattorikin lepäilee vain parin metrin päässä polusta. Aivan sen vieressä paistattelee päivää haikara, ja mättäällä köllöttää kilpikonna. Vedestä kuuluu loiskuntaa ja rantaheinä kahisee, kun linnut sukeltavat, sammakot hyppivät­ ja käärmeet luikertelevat. Aidatulta puusillalta katselen ­kosteikolla köllötteleviä kymmeniä alligaattoreita – osa pieniä, osa nelimetrisiä. Niitä on päällekkäin ja vierekkäin. Välillä joku pulahtaa hämäävän rauhallisesti uimaan. Floridassa arvioidaan elävän vapaana toista miljoonaa alligaattoria.

Everglades on niin suuri alue, että siellä saisi vietettyä vaikka viikon.

Everglades on niin suuri alue, että siellä saisi vietettyä vaikka viikon. Jos haluaa piipahtaa Meksikonlahden puolella, pitää suunnata kohti länttä pitkin Tamiami Trail -maantietä.

Pitkä ja tasainen väylä vaikuttaa aluksi tylsältä, kunnes tulen katsoneeksi tarkemmin tien vieressä kulkevaa ojaa. Sen reuna on täynnä alligaattoreita, 80 kilometrin tuntivauhdilla näen ­kymmenen alligaattoria minuutissa. Meno jatkuu niin pitkään, että laskeminen alkaa kyllästyttää.

Kansallispuiston länsipuolella Everglades Cityssä voi varata airboat-ajelun rämeikköalueella. Varsinaisen kansallis­puiston ­alueella näillä suokoptereilla ei saa ajaa, mutta puistoalueen reunamilla airboat-yrittäjiä riittää. Heitä on Miamin lähistöllä, Tamiami Trailin varrella ja kansallispuiston länsipuolella.

Suokopterin kyydissä pääsee mahtavan mangrove­viidakon ­keskelle. Mangrovemetsiköitä halkovat kanavat, joita pitkin ­kuljettajat ohjaavat aluksiaan. Kyyti on paikoin vauhdikasta, ja mietityttää, miten eläimet suhtautuvat suokoptereiden pärinään.

Palatessamme satamaan kuljettaja malttaa hidastaa vauhtia. Vedessä, lähellä pintaa kelluu möhkälemäisiä otuksia. Ne ovat manaatteja, kaksi-, kolmimetrisiä nisäkkäitä, jotka viihtyvät ­lämpöisissä vesissä. Ihminen on niiden pahin vihollinen, ja kolarit moottori­veneiden kanssa ovat yleisiä. Aika ajoin manaatit työntävät tylpän kuononsa vedestä hengittääkseen. On helppo uskoa, että niillä ja norsuilla on yhteinen esi-isä.

Lake Worthin uneliaisuus – etu vai haitta?

Floridan itärannikon Miamista ylöspäin täyttävät ­kaupungit, joiden asukasluku moninkertaistuu talvisin. Eläkeläiset lentävät sinne pakkasia ja ­pimeyttä pakoon. Golf tuntuu olevan suosituin harrastus.

Suurin suomalaiskeskittymä on Lake Worthissa. Alueella asuu talviaikaan jopa parikymmentätuhatta suomalaista. Siellä voi käydä suomenkielisellä lääkärillä ja kampaajalla, tehdä testamentin ja saada muutkin lakipalvelut suomeksi. Suomalaisen kiinteistö­välittäjän avustamana voi etsiä talviasuntoa markkinoilta, joiden hintataso on ainakin toistaiseksi edullinen.

Suurin suomalaiskeskittymä on Lake Worthissa.

Moni kokee suomalaispiirit etuna, toinen taas haluaa ottaa välimatkaa ja lomailla itsekseen. Molemmat ­onnistuvat.

Kaupungin helmi on upea julkinen ranta. Valkealle ­hiekalle voi tulla nauttimaan auringon­­noususta tai joogahetkestä. Aamupäivisin ranta alkaa täyttyä auringonottajista, mutta tilaa riittää. Ravintoloista saa ­lounasta, ja jälkiruoaksi voi nauttia Kilwinsin herkullista jäätelöä.

Lake Worthin keskusta on kodikkaan pieni. Pääkadulla ja sivukaduilla on ravintoloita, kauppoja ja ­gallerioita. Jalankin pärjää.

Jos Lake Worthin uneliaisuus kyllästyttää, voi lähteä outlet-ostoskeskuksiin. Vajaan tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Sawgrass Mills kehuu olevansa osavaltion suurin kauppakeskittymä. Alennukset ovat niin muhkeita, että on helppo uskotella säästävänsä sitä enemmän, mitä enemmän ostaa.

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.