Norja on sikakallis eikä sinne kannata matkustaa. Väärin! Yö mukavassa hotellissa maksoi 65 euroa, kauppahallin kalaburgeri 8 euroa ja iso kahvi 3,50 euroa. Oslo on sekä trendikäs että luonnonläheinen. Voit hypätä baarista metroon ja olla 20 minuutin kuluttua hiihtoladun tai patikointipolun päässä.

Kaupunki on helposti pureskeltava, söpö, siisti ja helposti lähestyttävä. Norjalaiset ovat mukavia, kaikki osaavat englantia ja apua ja neuvoa saa helposti joka paikasta. Kaupunkiin on helppo tutustua kävellen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihastuin valtavasti Oslon moderniin ilmeeseen. Siellä on uutta ja vanhaa arkkitehtuuria ja esimerkiksi Oopperatalo on käsittämättömän upea.  Carraran marmorista rakennettu oopperatalo nousee vuonosta kuin jäävuori. Vaikka ei ooppera kiinnostaisikaan, niin kävelyretki sen katolla on elämys. Sieltä on mahtavat näkymät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Portugalilaiset Ivo Leitao ja Natacha Rasa ovat ensimmäistä kertaa Norjassa. Seuraavaksi he olivat menossa katsomaan viikinkilaivaa.

Vigelandsparken on ehdoton käyntikohde. Reilut kuusikymmentä vuotta sitten kuolleen norjalaisen kuvanveistäjän Gustav Vigelandin ihmishahmot ovat koskettavia. Puiston 212 patsasta eivät poseeraa, vaan elävät. Lapset ratsastavat konttaavan äitinsä selässä, pariskunnat halaavat toisiaan hellästi ja sisarukset kirmaavat rinta rinnan nuoruuden innolla. Paikka on mykistävä. Korkein veistos on 17-metrinen monoliitti, jossa on 121 toisiinsa kietoutuvaa ihmistä. Vigeland teki veistoksia vuosina 1924-1950.

 

Tjuvholmen on Oslon ökyrikkainta aluetta, aivan keskustassa niemellä vuonon rannalla. Yleiseen vessaankin mennään Visalla!  Modernia arkkitehtuuria piisaa, siellä on myös mukava leikkipuisto, kiinnostava patsaspuisto ja modernin taiteen museo.

 

Geir Solhaug myy keitettyjä katkarapuja joka aamu Oslon satamassa. Hän on kalastanut M/S Lunalla ravut illalla, sillä yöllä se on kiellettyä.
– Keitän niitä 2–3 minuuttia. Jos on yhtään pidempi aika niin niistä tulee kumimaisia. Meitä on vain kolme katkaravun pyytäjää Oslossa, kalastajia on kolme.
Jons Marik soitti yöllä Geirille ja tilasin itselleen kalan. Hän haki sen aamulla tosi tuoreena satamasta!


Rådhus eli Oslon kaupungintalo on rakennettu 1950. Monumentaalisessa ala-aulassa on upeita taideteoksia, norjalaista taidetta 1900-1950-luvuilta. Aiheet Norjan historiaa, kulttuuria ja ihmisten työtä. Carillon- eli tornikellopelikonsertti kerran kuukaudessa. Nobelin rauhanpalkinto jaetaan joulukuussa täällä.


Oslo on mainio kävelykaupunki, sillä keskusta on pieni ja näppärä liikkua jalan. Hyvä aloituspiste on Sentralstasjon, jossa on myös matkailutoimisto. Sieltä lähtee pääkatu Karl Johans gate, joka kulkee läpi keskustan kuninkaanlinnalle asti.

Ruter-systeemin matkalippua voi käyttää bussissa, raitiovaunussa, metrossa, paikallisjunassa ja laivoissa. Niitä myydään automaateissa sekä Narvesen- ja 7-Eleven-kioskeissa. Liikennevälineistäkin voi lipun ostaa, mutta se on kalliimpi. Etukäteen ostettu kertalippu maksaa 3 e.    Aikuisten 24 tunnin ruter-lippu maksaa 9,40 e. Yli 67-vuotiaat maksavat 4,70 e. Seitsemän päivän ruter-lippu on 25 euroa.

Oslo Pass pitää sisällään ruterin lisäksi ilmaisen sisäänpääsyn yli 30 museoon ja runsaasti alennuksia  konserttilipuista  pyöränvuokraamiseen.
Rautatieaseman tiikeripatsaalta lähtee kello 10 joka perjantai, lauantai ja sunnuntai ilmainen 1,5 tunnin opastettu kävely. Myös 20 euroa maksaville parin tunnin teemakävelyille kannattaa osallistua.  Niillä kierretään esimerkiksi Oslon trendiosia, Aker Bryggea ja Tjuvholmenia. Tai liikutaan kirjailija Jo Nesbø's luoman hahmon Harry Holen jalanjäljissä Grønlandin ja Grünerløkkan kaupunginosissa.
citywalks.no

Hauska ja terveellinen tapa tutustua Osloon on juoste! City Tour juostaan päänähtävyyksien kautta keskustassa. Juoksuvauhti on kuusi minuuttia ja kilometri. Kahdeksan kilometrin lenkki kestää tunnin, 10 pysähdystä. Business Tour juostaan aamuisin ja oppaan kanssa puhutaan norjalaisesta liike-elämästä ja politiikasta. Hinta 20 e. oslorunningtours.com


Oslo on upea pyöräilykaupunki! Kaupunkipyöriä on tarjolla monessa paikassa ja opastettuja pyöräretkiä tehdään kesäkuusta syyskuuhun joka päivä. Niillä ajetaan nähtävyyksien ohi mutta myös myös alueille, joissa oslolaiset asuvat.  Tutustu norjalaiseen elämään pyöränsatulasta! Opastus, pyörä, kypärä ja poncho maksavat 37 euroa. alternativoslo.com


Merete Bye isontaa äitinsä 50 vuotta vanha Nord Østerdalin kansallispuvun liiviä Heimen Husflid -kaupassa. Se on ihana liike käsityön ystäville! Villapaitoja, lankoja, puuesineitä ja norjalaista käsityötä. Kansallispuku, bunad, on Norjassa paljon yleisemmin käytössä kuin Suomessa. Kansallispäivänä 17.5. monet norjalaiset pukevat ylleen perinteisen kansallispuvun. He ovat hyvin isänmaallisia.
Esillä on uskomattoman kauniita pukuja, myös pikkulapsille. Norjan kansallispuvut ovat suomalaisia koristeellisempia ja värikkäämpiä. Puku voi maksaa jopa yli 10 000 euroa. Rosenkrantz gate 8. heimen.net, husfliden.no


Kotoisessa  Kaffistovassa tarjotaan mutkatonta norjalaista kotiruokaa poropullista makkaraan kohtuuhinnalla. Sisustus on valoisa ja moderni, mutta lautaselle saa ison annoksen tuhtia tavaraa. Iloiset kokit annostelevat tiskin takaa ruokia. Maittava kalapulla-annokseni maksoi 16 euroa. Keitto ja tuore leipä maksaa 8 euroa. Raspeballer eli perunanyytit ovat paikallinen erikoisuus.
Rosenkrantz' gate 8, kaffistova.com


Akerhus slott eli Akerhusin linna ja linnoitus ovat suojelleet Osloa mereltä tulevilta hyökkääjiltä yli 700 vuoden ajan  Linna on upealla paikalla kalliokukkulalla Oslonvuonon perällä.

Kansallisgallerian päävetonaula on Edvard Munchin Huuto. Pienehköön museoon kannattaa houkutella vastahakoinenkin kaveri mukaan. Hienoja töitä Picassosta Goyaan. Kiva kahvila.


Holmenkollenin uusi mäkihyppypaikka rakennettiin vuonna 2011. Sinne pääsee keskustasta metrolla 30 minuutissa ihailemaan upeita näkymiä. Tornissa on mäki- ja pujottelusimulaattori ja hiihtomuseo.


Frognerseteren-ravintola Holmenkollenilla on hieno paikka 469 metrin korkeudessa. Perinteisen hirsitalon parvekkeelta aukeaa silmiähivelevät maisemat Osloon, vuonolle ja lähiseuduille. Siellä on tarjolla norjalaista kotiruokaa. Kannattaa maistaa rømmegrøt-puuroa, joka keitetään hapankermasta, vehnäjauhoista, mannasuurimoista ja maidosta. Täyteläinen puuro tarjoillaan voin, sokerin ja kanelin kanssa.


Uskomattoman makeeta arkkitehtuuria: opiskelija-asuntola on tehty vanhaan viljasiiloon!


Mathallen eli kauppahalli on mielenkiitoinen kohde. Siellä on yli 30 liikettä, ravintolaa ja kahvilaa. Voit syödä aasialaista katuruokaa, norjalaisia makkaroita, espanjalaisia tapaksia, erilaisia piirakoita tai vaikkapa paikan päällä tehtyjä kalahampurilaisia. Se oli todella herkullinen ja hintakin oli vain 8 euroa. Hallissa voi käydä myös yhden illan sushi- tai pastakurssin.
Maridalsveien 17, mathallenoslo.no

Sisältö jatkuu mainoksen alla