Kuljimme Japanissa bussilla, joka oli upeasti maalattu, kertoo Kerttu Miettinen.
Kuljimme Japanissa bussilla, joka oli upeasti maalattu, kertoo Kerttu Miettinen.

Kuopiolainen Kerttu Miettinen, 75, lomaili huhtikuussa Japanissa.
Mitkä olivat matkan huippukohdat? Entä mikä oli vähemmän miellyttävää? Näistä kertoo nyt lähes 40 maassa matkustellut Kerttu.

”Olen vieläkin pyörryksissä kaikesta näkemästäni. Pitkän lennon jälkeen saavuimme aamulla Tokioon, ja väsymys haihtui heti, kun oli niin paljon katsottavaa.

Tokiossa ällistytti pilvenpiirtäjien paljous ja valtavat ihmismäärät. He kulkevat niin nopeasti eteenpäin ja tönimättä - melkein kuin armeijan joukot.

Ihmiset ovat kohteliaita ja ystävällisiä, vaikka jatkuva kumartelu ehkä vähän vaivaannutti minua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He ovat niin kurinlaistakin kansaa: Kaikkialla on uskomattoman siistiä eikä roskan roskaa missään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihailen japanilaisia, sillä he ovat kuin muurahaisia ahertamassa isossa pesässään.

Lue myös: Kerttu Miettinen tekee joka vuosi "tupakkamatkan – vaikka velaksi"

Nijo-linnan puutarha, Kioto.
Nijo-linnan puutarha, Kioto.

Todaiji-temppeli on yksi maailman suurimmista puurakennuksista.
Todaiji-temppeli on yksi maailman suurimmista puurakennuksista.

”Fuji-toiveeni toteutui”

Matkaseurueemme oli täynnä mukavia ihmisiä. Leena-oppaamme on todella kokenut matkanvetäjä sekä koko ajan tehtäviensä tasalla. Hänen matkaansa lähtisin uudelleenkin.

ET-tilaajamatka oli tiivistä rientämistä paikasta toiseen. Upeat historialliset paikat, kuten buddhalaiset temppelit ja shintolaiset pyhäköt, seurasivat toisiaan pökerryttävässä tahdissa.

Kiotossa erittäin mielenkiintoinen kohde oli Nijo-linna, hallintorakennus visertävine lattioineen ja upea puutarha lampineen.

Hiroshiman museossa oli todella järkyttävää nähdä se, mitä ihminen pahimmillaan voi keksinnöillään tehdä. Vastaavasti koko kaupunki on esimerkki siitä, miten ihmisten yhteistyö saa aikaa kaunista tuhotun tilalle.

Toiveeni täyttyi, kun näin Fujin, japanilaisten pyhän vuoren. Se on kuin lapsuuteni väriliitupakkauksen kuvasta. Olimme oikeaan aikaan liikkeellä: kirsikat kukkivat joka puolella vaaleanpunaisena ja valkoisena vaahtona.

Näkymä Kertun Osakan-hotellin ikkunasta.
Näkymä Kertun Osakan-hotellin ikkunasta.

Aterioilla oli tyypillisesti aina monta astiaa, Kerttu kuvailee.
Aterioilla oli tyypillisesti aina monta astiaa, Kerttu kuvailee.

”Ihmeellinen kimonoyllätys”

Matkamme hotellit olivat turhankin hienoja. Niissä olisi mielellään ollut hieman pidempään ja tutustunut paikkoihin. Sääli pitää sellaisia pelkkinä nukkumapaikkoina.  

Kun kuuden aikoihin saavuimme kierrokselta hotellille, en enää jaksanut lähteä ympäristöä tutkimaan, vaikka mieli olisi tehnytkin. Tiivis ohjelma selvästi vaati veronsa.

Aamiaiset olivat monipuolisia ja ne tarjoiltiin upeissa ruokasaleissa, joista monet olivat ylimmissä kerroksissa pilvenpiirtäjissä.

Lounaat olivat aina hauskoja yllätyksiä paikallisissa ravintoloissa. Ruokaa oli paljon, sekä se oli hyvää ja japanilaista. Neljän hengen ryhmissä valmistimme mieleisemme annoksen joko pöydän keskellä olevassa keittoastiassa tai paistolevyllä.

Teeseremonian jälkeen tuli huippuyllätys. Olimme aivan täpinöissämme, kun meidät kaikki naiset puettiin kimonoihin ja miehet perinnepukuihin.

Minulla oli suruaika läheisen kuoleman vuoksi. Ihmeekseni minulle tuotiin ainoa mustapohjainen, upea kimono. Sattumaa vai mitä? Kukaan ei tiennyt asiasta.

Kertun matkaseuralainen, tyttärentytär, kimonoasussaan.
Kertun matkaseuralainen, tyttärentytär, kimonoasussaan.

”Luotijunan kyyti oli mahtavaa”

Kaiken kaikkiaan matkamme oli onnistunut ja kaikki meni hyvin.

Voin suositella Japania matkakohteeksi. Se on niin erilainen maa. Matkani jälkeen seuraan Japanin tapahtumia ihan eri tavalla.

Kaikki toimii siellä hienosti. Esimerkiksi luotijunassa on mahtava kyyti. Jokaisessa kaupungissa on oikein hyvät ja värikkäät bussit kohteliaine kuljettajineen.

Jos olisin nuorempi, lähtisin ajan kanssa matkustelemaan pitkin ja poikin Japania. Nyt pitää olla kiitollinen, kun sain kokea tämän ensimmäisen Japanin-matkani.”

Missä he kävivät?

Kertun matkaohjelma 27.3.–5.4.

 • 1. päivä
  Lento Tokioon.
 • 2. päivä Tokio.
  Vierailu Sensojin -temppelissä, Nakamise-ostoskadulla ja metropolin hallintopilvenpiirtäjässä.
 • 3. päivä
  Meiji Jingun upea temppelialue, keisariperheen palatsin alue ja Ginzan ostos-kadut. Lounas ja teeseremonia.
 • 4. päivä
  Retki Fuji-vuorelle, missä muun muassa käynti Owakudanin vulkaanisessa laaksossa ja risteily Ashinoko-kraaterijärven silmiä hivelevissä maisemissa. Lounas.
 • 5. päivä
  Luotijuna Kiotoon. Lounas. Kiertoajelulla muinaisen Kioton mahtavuutta henkivä Nijon linna ja puutarha.
 • 6. päivä
  Kiertoajelulla Kioton kuuluisia temppeleitä ja ihastuttavan Sannenzaka Ninenzaka -alueen puutalokorttelit. Lounas.
 • 7. päivä
  Luotijuna Hiroshimaan. Japanin päänähtävyyksiin  kuuluva Itsukushiman temppeli ja Miyajiman saari vedestä nousevine portteineen. Lounas. Vierailu Rauhanmuseossa.
 • 8. päivä
  Luotijuna Osakaan. Vierailu Umeda-pilvenpiirtäjään. Lounas ja kiertoajelu.
 • 9. päivä
  Käynti Japanin ensimmäisessä pääkaupungissa Narassa ja sen vaikuttavissa temppeleissä. Lounas. Naran mahtava puistoalue.
 • 10. päivä
  Lento Osaka-Hki.
Sisältö jatkuu mainoksen alla