Tokion nuudeli- ravintolat ovat  rentoja ja edullisia kansanpaikkoja.
Tokion nuudeli- ravintolat ovat rentoja ja edullisia kansanpaikkoja.

Tokion kokit tunnetaan pikkutarkkuudesta ja pyrkimyksestä huippusuoritukseen. Sen maistaa sekä katukeittiössä että gourmet-paikassa. Kokosimme ohjeet viikonlopun herkkuputkeen Tokiossa.

Perjantai

  • Kello 11: Annos 1–3 €

Haluan heti keskeisen ostos- ja huvittelualue Shibuyan ytimessä sijaitsevaan Uobein sushiravintolaan. Naputtelen tilauksen nenäni eteen asemoidulle näyttöruudulle. Mittava valikoima esitellään kuvin, ja sushit ovat häkellyttävän edullisia, eurosta kolmeen annos.
Siis makrillia ja tonnikalaa. Valehtelematta noin 45 sekunnin kuluttua tarjotin singahtaa eteeni liukurataa pitkin. Poimin annokset ja lähetän tyhjän tarjottimen nappia painamalla takaisin keittiöön.
Sushit nigireistä makeihin ovat tuoreita ja hintaansa nähden hykerryttävän herkullisia.
Uobei, 2-29-1 Dogenzaka, Shibuya-ku.

Uobei tykittää kalaherkut asiakkaalle vauhdikkaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • Kello 13: Tuliaiset talteen

Tokion hotellit ovat yleensä maltillisen konservatiivisia ja yksilölliset putiikkihotellit harvinaisia. Shibuya Granbell Hotel sijaitsee kätevästi muutaman korttelin päässä Shibuyan metroasemasta. Huoneet ovat tyylikkäitä, aina-kin jos arvostaa mangaa ja pop-kulttuuria, ja varustelutaso huippuluokkaa.
Sitten tuliaiset tenaville: pelit, robotit, lelut, gizmot. Kiddylandista löytyvät kaikki. Ei ole tavatonta, että iskä ja äiskä antavat vallan sisäiselle kymmenvuotiaalleen ja hankkivat omiin tarpeisiinsa jotakin täydellisen turhaa.
Granbell, 15–17 Sakuragaoka-cho, Shibuya-ku. www.granbellhotel.jp/en
Kiddyland, 6-1-9 Jingu-mae, Shibuya-ku.  www.kiddyland.co.jp/en

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • Kello 17: Uppopaistettua rossua

Shibuya on värikästä, räikeää ja äänekästä ilotulitustaaisteille. Shibuyan ja sen kyljessä sijaitsevan Harajukun alueet määrittelevät katumuodin – sen jonka tapaa vuoden parin päästä eurooppalaisissa suurkaupungeissa.
Shoppailun jälkeen tekee mieli susheja tukevampaa apetta. Onneksi on Maisen, tonkatsun mestari. Tonkatsu-ravintolat tarjoavat leivitettyjä ja uppopaistettuja porsaanleikkeitä. Lihaksi rasvaista kylkeä, rossu, tai fileetä, hire.
Leikkeet tarjotaan valmiiksi viipaloituina suikaloidun kaalin ja worcestershire-kastiketta muistuttavan tonkatsu-soosin kera. Ateriaan kuuluvat myös riisi, miso-keitto ja
etikkavihanneksia.
Tyylikäs, entisen kylpylän tiloissa toimiva Maisen on niin suosittu, että jonossa voi vierähtää varttikin, mutta kärsivällisyys palkitaan.
Maisen, 4-8-5 Jingumae, Shibuya-ku. Puh. +81 3 3470 0071.

  • Kello 19: Kaikki kanasta

Ennen illan kultuuririentoja annan periksi kiusaukselle ja pistäydyn muutamalle yakitori-vartaalle Morimotoon. Puoliympyrän muotoisen baaritiskin takana seisoo muhkean kokoinen hiili-grilli, jota valvoo herra Morimoto yli 40 vuoden kokemuksella.
Yakitorit-kuppilat ovat erikoistuneet vartaissa grillattuun kanaan, mutta myös muuta lihaa ja kasviksiakin saa. Kanasta käytetään kaikki mahdollinen sisäelimistä nahkaan, jopa rustot.
Tilaan tupla-annoksen broilerinjauhelihapullia, tsukune, ja rapeaksi paahtunutta nahkaa, tori-kawa. Lasku huolellisenkaan syömisen jälkeen on harvoin pariakymppiä enempää.
Morimoto, Hamanoue Bldg, 1F, 2-7-4 Dogenzaka, Shibuya-ku.

Morimoto Yakitorin  kanavartaat tulevat suoraan hiiligrillistä.

  • Kello 20: Rokkaavat robotit

Robot Restaurant Shinjukun on ainoa ravintola Japanissa, jossa olen syönyt kurjan aterian. Silti suosittelen sitä riemumielin. Viisainta on täyttää vatsa ennen visiittiä ja keskittyä juomiin sekä ravintolan älyvapaaseen show’hun, joka pitää sisällään strobovaloja, dinosauruksia, panssarivaunuja, robotteja ja muita outoja otuksia, seassa vähäpukeisia naissotureita.
Yömyssyn otan Park Hyattin New York Baarissa. Bill Murrayn ja Scarlett Johanssonin flirttailu Lost in Translation -elokuvassa teki loistohotellin 52. kerroksen baarista nähtävyyden. Täydellisen drinkin hinnalla saat pysäyttävän näköalan öisen Tokion ylle.
Robot Restaurant, 1-7-1 Kabukicho Shinjuku, Shinjuku-ku.  www.robot-restaurant.com
Park Hyatt, 3-7-1-2 Nishishinjuku, Shinjuku-ku.  www.park.hyatt.com/en

Robot-ravintolan baarissa voi särpiä drinkkejä trendikkäästi.

Lauantai

  • Kello 04: Jäähyväiset kalatorille

Maailman suurin kalatori Tsukiji on palvellut Tokion 20 miljoonaa asukasta yli puolen vuosisadan ajan, mutta nyt sen päivät ovat luetut. Ensi vuonna jättimäinen tori muuttaa ajanmukaisempiin tiloihin.
Monet matkailijat, minä mukaan lukien, harhailevat halleissa aamusella luvatta, kunnes koppalakkiset vartijat ohjaavat meidät määrätietoisesti väljemmille vesille. Valikoima vetää hiljaiseksi: tuhansia erilaisia kaloja ja äyriäisiä, juuri merestä nostettuina tai elävinä tankeissa.
Tsukijin visiitin päätteeksi istahdan sushi-aamiaiselle. Hallien ympärillä palvelee aamullakin kymmeniä ravintoloita. Tuoreempia mereneläviä ei saa mistään.
5-2 Tsukiji, Chuo-ku.

  • Kello 13: Omatoimi-okonomiyaki

Japanilaiseksi pizzaksi kutsuttu okonomiyaki on pyttipannun, räiskäleen ja munakkaan risteytys.
Taikina sisältää jauhoja, merileväpohjaista dashilientä, munia ja kaalisuikaleita. Sekaan sujautetaan melkein mitä vain possusta kimchihin.
Shinjukun aseman kyljessä sijaitsevassa tavaratalo Mylordissa toimii ravintola, jossa okonomiyakit tehdään itse. Asiakaskunta on nuorta, mutta sen ei pidä antaa häiritä.
Eteeni kannetaan taikinakulho, josta löytyvät kananmunat, kaalisuikaleet, taikina ja liha. Sekoitan ainekset ja muotoilen taikinan kiekoksi edessäni olevalle paistolevylle. Kun lätty on kypsä, ripottelen päälle merilevää, tonnikalalastuja, majoneesia ja okonomiyaki-soosia.
Herkullista ja edullista. Lisähupia tuo se, että kanssaruokailijoita tuntuu kiinnostavan, miten länsimaalainen koitoksesta suoriutuu.
Pasutakan, Mylord, 1-1 Nishi Shinjuku, Shinjuku-ku.

Okonomyakin kaali–täytteinen lätty on maistuva pikaruoka.

  • Kello 19: Herraskainen Izakaya

Izakaya-ravintoloissa, japanilaisissa pubeissa, illanviettoa juomineen siivittää aina konstailematon ruoka. Se voi olla melkein mitä vain: sashimia, tempuraa, tofua, joskus hampurilaisia ja pizzaakin.
Izakaya-paikkoja on monenlaisia, mutta yhteistä on jäykistelevän etiketin puuttuminen ja maltilliset hinnat. Keiji Morin Maru, tyylikäs kellari-ravintola Aoyaman luksusputiikkien keskittymässä, on monen tokiolaisen mielestä liian herraskainen ollakseen aito izakaya, mutta eipä haittaa.
Marun maistelumenyy on häikäisevä best of -kavalkadi japanilaisen keittiön herkkuja. Sashimi on kirkuvan tuoretta. Sitten merisiiliä, ankkaa, tofua ja täydellisesti marmoroitunutta wagyu-lihaa. Neljänkymmenen euron pintaan asettuva hinta on tämän tason ruoasta vähän.
Maru, Aoyama KT Bldg, 5-50-8 Jingumae, Shibuya-ku.
Puh. +81 3 6418 5572.

  • Kello 23: Albatrossi ei nuku

Shinjukun aseman lähistöltä löytyvä Piss Alley -kuja, Shonben Yokocho, tunnetaan baareistaan, joista pienimmät täyttyvät kolmesta asiakkaasta.
Nimensä kuja sai 1940-luvulla vessojen vähäisyyden vuoksi, mutta nykyisin klosetti kuuluu joka kuppilan palveluihin. Meno kujalla on
railakasta, mutta seassa on seesteisiäkin paikkoja.
Yksi parhaista on Albatross, hämärän dekadentti ja kristallikruunuin koristettu baari, jossa ihastelen paikallista tunnelmaa aamunkoittoon asti.
Albatross Bar, 1-2-11 Nishishinjuku, Shinjuku-ku.

Kalatorin liepeiltä löytyy kymmeniä erinomaisia sushibaareja.

Sunnuntai

  • Kello 11: Krapulaisen ramen

Sushi tunnetaan lännessä hyvin, mutta Japanin kansallisruokaa on nuudelikeitto ramen. Yleensä nuu-delipaikat ovat piskuisia, ja istumapaikkoja on vain parikymmentä. Nuudelien kylkeen voi tilata liha–täytteisiä gyoza-taikinanyyttejä, mutta ramenkulhollinen on jo sellaisenaan täyttävä ateria. Se karkottaa karmeimmankin kankkusen.
Jos haluaa hifistellä kunnolla, kannattaa hakeutua Yoshiro Hagan Aobaan, joka yltää vuodesta toiseen Japanin parhaiden nuudeliravintoloiden listalle. Siellä jutun juju on
tuplasoppametodi.
Nuudeleita varten keitetään erikseen sekä kana- että possuliemi, ja ne yhdistetään vasta ennen tarjoilua. Aoban lippulaiva-annosta, tokuseita, höystetään kananmunalla ja siivuilla mehevää possunkylkeä.
Nauti, mutta muista, että takanasi jonottaa 50 nälkäistä.
Aoba, Nakano 5-58-1, Nakano.

Sisältö jatkuu mainoksen alla