Matkaopas-lehden herkkuopas
Boqueria tarjoaa aitoa Espanjaa suupala kerrallaan.
Boqueria tarjoaa aitoa Espanjaa suupala kerrallaan.

Tapakset ovat villinneet tukholmalaiset. Katso Matkaopas-lehden suositukset viikonlopun herkkuputkeen.

Perjantai

 • Kello 12: Farang ruotsiksi

  Helsingin huippusuosittu Farang laajeni vuoden 2013 alussa Tukholmaan, missä paikkaa isännöi Fat Duckissa, Per Sessa ja muutamassa muussakin maailman huippuravintolassa pätevöitynyt suomalaiskokki Kim Öhman. Tilaa entisen sähkölaitetehtaan salissa on ruhtinaallisesti. Sisustus on tyylikkään
  pelkistetty ja valaistus mystisen hämärä.
  Listalla on kolme pitkää maistelumenyytä, mutta päädyn kevyempään lounaslajitelmaan. Farang modernisoi taidolla kaakkoisaasialaisia ruokia. Chiliä, korianteria ja palmusokeria ei säästellä. Upea osteri mädillä, rapsakka papayasalaatti ja karamellisoitu possu huipentavat lounaan, 33 €.
  Farang Stockholm, Tulegatan 7, puh. +46 8 673 7400.  
  http://farang.se

  Tukholman Farang tekee osterista taidetta.

 • Kello 15: Pala Espanjaa

  Barcelonan kauppahallin mukaan nimetty Boqueria on ahdas ja hälisevä, kuten hyvän tapasravintolan kuuluukin. Lounaalla meno on vallan infernaalinen, mutta iltapäivällä tunnelmointi öljyssä marinoitujen sardiinien, paahdettujen paprikoiden ja turskakrokettien parissa onnistuu vaivatta. Kyytipojaksi kuplivaa cavaa, vaihto-ehtoja on 18 erilaista. Boquerin edessä sijaitseva pintxo-baari Torget kuuluu samaan pakettiin. Kolmen euron suupalat pärjäävät hyvin baskilaisille esikuvilleen. Alkuillasta pintxoista jo taistellaan tiskillä.
  Boqueria, Jakobsberggatan 17 (Mood Galleria), puh. +46 8 307 400.  www.boqueria.se

 • Kello 18: Hyytävää menoa

  Tornionjoen kristallinkirkkaasta jäästä rakentaa vaikka baarin. Näin ajatellaan ruotsalaisen viinajätti Absolutin pääkonttorissa. Alun perin Ruotsin Lapin Jukkasjärveltä lähtenyt Ice Bar -konsepti on etsiytynyt myös Tukholmaan. Hyytävän viileä baari löytyy aseman nurkalta Nordic Sea Hotelista. Paikka luodaan vuosittain uudelleen, kun Tornionjoesta sahataan pari kontillista jäätä ja tuodaan Tukholmaan. Juomalista koostuu Absolut-vodkasta loihdituista drinkeistä. Aulasta saa lämpöviitan ja ryyppyrukkaset. Ne ovat tarpeen, sillä
  Ice Barissa drinkkilasitkin ovat jäätä.
  Ice Bar Stockholm, Vasaplan 4, puh. +46 8 5056 3520.  www.icebarstockholm.se

 • Kello 20: Voltin voimalla

  Ravintoloitsija Johan Bengtsson ja kolme Tukholman kovimmissa keittiöissä kouliintunutta kokkikaverusta iskivät kolme vuotta sitten hynttyyt yhteen luodakseen jotain omaa ja erilaista. Aivomyrsky poiki Östermalmille makujen temmellyskentän nimeltä Volt, jonka ruokaa moni pitää kaupungin kiinnostavimpana. Pieni sali on intiimi ja hämärä, lääketieteelliset opetustaulut luovat outoa tunnelmaa. Voltissa on viisasta heittäytyä neljän, kuuden tai yhdeksän lajin menyyn kimppuun. Ravintolassa luotetaan lähiruokaan, ja juomat ovat mahdollisimman luomua. Annoksissa on herkullisia yllätyksiä. Nautacarpaccion alta löytyy kaprista, paahdettua sipulia ja leipää. Grillatun turskan yrttikastike kiemurtaa lautasella hienosti kuin siveltimenvedot Míron taulussa.
  Volt, Kommendörsgatan 16, puh. +46 8 662 3400.  www.restaurangvolt.se

Lauantai

 • Kello 13: Tyyli ennen muuta

  Nosh and Chow’n ilmaantuminen Stureplanin nurkille oli viime vuonna tapaus. Kolmeen kerrokseen ja sisäpihalle levittäytyvä kokonaisuus rakennettiin kruunuja säästämättä. Sisustus on silmiähivelevä yhdistelmä mennen maailman loistoa ja nykypäivää.
  Ruokapuolta on sekä ihailtu että haukuttu. Maailman makuja esitellään vaihtuvin teemoin, joten yllätysmomentti on aina olemassa. Nappaan lounaalla lautasellisen mainioita venäläisiä pelmenejä. Sen sijaan kiinalainen ankkanuudeli paljastuu tylsäksi. Naapuripöydässä herkutellaan onnellisina ruotsalaisilla hummereilla. Päivän lounas 16 €.
  Nosh and Chow, Norrlandsgatan 24, puh. +46 8 5033 8960.  www.noshandchow.se

  Nosh and Chow on tyrmäävän tyylikäs.

 • Kello 17: 800 kahviaromia

  Iltapäivä Tukholman hauskimmalla shoppausalueella, Södermalmin SoFossa, vie mehut. Jalkaparkojani lepuutan kahvinrakastajien pyhiinvaelluskohteessa Drop Cafessa Mariatorgetin metroaseman luona.
  Paahtimon, kaupan ja kahvilan risteytys pitää huolen monen Tukholman huippuravintolan kahvitarjonnasta. Drop Cafen paahtajat Joanna Alm ja Erik Rosendahl ovat voittaneet läjän pokaaleja baristojen kansainvälisissä kisoissa.
  – Paahdamme kahvit pienissä erissä ja hitaasti, jotta juoman 800 eri aromia tulevat mahdollisimman hyvin esiin, peräsalin paahtimossa puuhaava Rosendal kertoo.
  Kuppi yönmustaa kenialaista Ndimaini-espressoa todistaa puheet tosiksi. Kotiin viemisiksi lähtee pussi juuri paahdettua etiopialaista Debelloa, 13 €.
  Drop Caffee, Wollmar Yxkullsgatan 10, puh. +46 8 4102 3363.  www.dropcoffee.com

 • Kello 20: Lankea lihaan

  Olenko eksynyt? Kapoisella Kronebergsgatanilla Kungsholmenilla on hiljaista. Yhtäkkiä karun tiilitalon porttikongista astuu iloinen seurue. Perillä! Kapuan portaat ja saavun pihvinrakastajan taivaaseen, ravintola AG:n hälisevään saliin. Kolme vuotta toimineella AG:lla on yksinkertainen idea: tarjota Ruotsin parasta lihaa. Tupa on lähes joka ilta täynnä.
  Odottelen pöytäni vapautumista meluisan tapasbaarin puolella. Testaan rapeita possunposkia ja paahdettuja pimientokseja. Parhaita tapaksia vuosikausiin. AG:n kaakeliseinäisissä saleissa on äijämäistä charmia. Ilta huipentuu hiilipintaiseen, 30 päivää raakakypsytettyyn Porterhouse-pihviin. Syntisen täydellistä ja kallista, annos kahdelle 102 €.
  AG, Kronobergsgatan 37, puh. +46 8 4106 8100.  
  www.restaurangag.se

  Rento AG tarjoaa parasta lihaa, mitä Ruotsista löytyy.

Sunnuntai

 • Kello 12: Pyhäpäivän klassikko, 50 euroa

  Yli satavuotias Sturehof sijaitsee Tukholman kuumimman ja kalleimman ostosalueen, Stureplanin laidalla. Sunnuntaina markkinahulina hellittää hetkeksi, ja silloin klassikkoravintolassa on tunnelmallisinta. Sturehof on nykyisen omistajansa Jonas Bohlinin komennossa nostanut merelliset antimet kunniaan. Upea osteritarjotin ja rakkaudella keitetty talon bouillabaisse ovat ranskaa makuhermoille. Kolmen lajin sunnuntailounas maksaa noin 50 euroa ja revittelee ruotsalaisilla mauilla: toast skagenia ja keitettyä häränkieltä puikulaperunamuusilla. Lopuksi suu makeaksi sitruunapiiraalla. Perheen pikkuväki hurmataan mormorin lihapullilla. Varaa pöytä ajoissa, pyhäpäivän herkkuhetkelle
  on aina tunkua.
  Sturehof, Stureplan 2, puh. +46 8 440 5730.  
  www.sturehof.com

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2014.

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.