Matkaopas-lehden herkkuopas
Boqueria tarjoaa aitoa Espanjaa suupala kerrallaan.
Boqueria tarjoaa aitoa Espanjaa suupala kerrallaan.

Tapakset ovat villinneet tukholmalaiset. Katso Matkaopas-lehden suositukset viikonlopun herkkuputkeen.

Perjantai

 • Kello 12: Farang ruotsiksi

  Helsingin huippusuosittu Farang laajeni vuoden 2013 alussa Tukholmaan, missä paikkaa isännöi Fat Duckissa, Per Sessa ja muutamassa muussakin maailman huippuravintolassa pätevöitynyt suomalaiskokki Kim Öhman. Tilaa entisen sähkölaitetehtaan salissa on ruhtinaallisesti. Sisustus on tyylikkään
  pelkistetty ja valaistus mystisen hämärä.
  Listalla on kolme pitkää maistelumenyytä, mutta päädyn kevyempään lounaslajitelmaan. Farang modernisoi taidolla kaakkoisaasialaisia ruokia. Chiliä, korianteria ja palmusokeria ei säästellä. Upea osteri mädillä, rapsakka papayasalaatti ja karamellisoitu possu huipentavat lounaan, 33 €.
  Farang Stockholm, Tulegatan 7, puh. +46 8 673 7400.  
  http://farang.se

  Tukholman Farang tekee osterista taidetta.

 • Kello 15: Pala Espanjaa

  Barcelonan kauppahallin mukaan nimetty Boqueria on ahdas ja hälisevä, kuten hyvän tapasravintolan kuuluukin. Lounaalla meno on vallan infernaalinen, mutta iltapäivällä tunnelmointi öljyssä marinoitujen sardiinien, paahdettujen paprikoiden ja turskakrokettien parissa onnistuu vaivatta. Kyytipojaksi kuplivaa cavaa, vaihto-ehtoja on 18 erilaista. Boquerin edessä sijaitseva pintxo-baari Torget kuuluu samaan pakettiin. Kolmen euron suupalat pärjäävät hyvin baskilaisille esikuvilleen. Alkuillasta pintxoista jo taistellaan tiskillä.
  Boqueria, Jakobsberggatan 17 (Mood Galleria), puh. +46 8 307 400.  www.boqueria.se

 • Kello 18: Hyytävää menoa

  Tornionjoen kristallinkirkkaasta jäästä rakentaa vaikka baarin. Näin ajatellaan ruotsalaisen viinajätti Absolutin pääkonttorissa. Alun perin Ruotsin Lapin Jukkasjärveltä lähtenyt Ice Bar -konsepti on etsiytynyt myös Tukholmaan. Hyytävän viileä baari löytyy aseman nurkalta Nordic Sea Hotelista. Paikka luodaan vuosittain uudelleen, kun Tornionjoesta sahataan pari kontillista jäätä ja tuodaan Tukholmaan. Juomalista koostuu Absolut-vodkasta loihdituista drinkeistä. Aulasta saa lämpöviitan ja ryyppyrukkaset. Ne ovat tarpeen, sillä
  Ice Barissa drinkkilasitkin ovat jäätä.
  Ice Bar Stockholm, Vasaplan 4, puh. +46 8 5056 3520.  www.icebarstockholm.se

 • Kello 20: Voltin voimalla

  Ravintoloitsija Johan Bengtsson ja kolme Tukholman kovimmissa keittiöissä kouliintunutta kokkikaverusta iskivät kolme vuotta sitten hynttyyt yhteen luodakseen jotain omaa ja erilaista. Aivomyrsky poiki Östermalmille makujen temmellyskentän nimeltä Volt, jonka ruokaa moni pitää kaupungin kiinnostavimpana. Pieni sali on intiimi ja hämärä, lääketieteelliset opetustaulut luovat outoa tunnelmaa. Voltissa on viisasta heittäytyä neljän, kuuden tai yhdeksän lajin menyyn kimppuun. Ravintolassa luotetaan lähiruokaan, ja juomat ovat mahdollisimman luomua. Annoksissa on herkullisia yllätyksiä. Nautacarpaccion alta löytyy kaprista, paahdettua sipulia ja leipää. Grillatun turskan yrttikastike kiemurtaa lautasella hienosti kuin siveltimenvedot Míron taulussa.
  Volt, Kommendörsgatan 16, puh. +46 8 662 3400.  www.restaurangvolt.se

Lauantai

 • Kello 13: Tyyli ennen muuta

  Nosh and Chow’n ilmaantuminen Stureplanin nurkille oli viime vuonna tapaus. Kolmeen kerrokseen ja sisäpihalle levittäytyvä kokonaisuus rakennettiin kruunuja säästämättä. Sisustus on silmiähivelevä yhdistelmä mennen maailman loistoa ja nykypäivää.
  Ruokapuolta on sekä ihailtu että haukuttu. Maailman makuja esitellään vaihtuvin teemoin, joten yllätysmomentti on aina olemassa. Nappaan lounaalla lautasellisen mainioita venäläisiä pelmenejä. Sen sijaan kiinalainen ankkanuudeli paljastuu tylsäksi. Naapuripöydässä herkutellaan onnellisina ruotsalaisilla hummereilla. Päivän lounas 16 €.
  Nosh and Chow, Norrlandsgatan 24, puh. +46 8 5033 8960.  www.noshandchow.se

  Nosh and Chow on tyrmäävän tyylikäs.

 • Kello 17: 800 kahviaromia

  Iltapäivä Tukholman hauskimmalla shoppausalueella, Södermalmin SoFossa, vie mehut. Jalkaparkojani lepuutan kahvinrakastajien pyhiinvaelluskohteessa Drop Cafessa Mariatorgetin metroaseman luona.
  Paahtimon, kaupan ja kahvilan risteytys pitää huolen monen Tukholman huippuravintolan kahvitarjonnasta. Drop Cafen paahtajat Joanna Alm ja Erik Rosendahl ovat voittaneet läjän pokaaleja baristojen kansainvälisissä kisoissa.
  – Paahdamme kahvit pienissä erissä ja hitaasti, jotta juoman 800 eri aromia tulevat mahdollisimman hyvin esiin, peräsalin paahtimossa puuhaava Rosendal kertoo.
  Kuppi yönmustaa kenialaista Ndimaini-espressoa todistaa puheet tosiksi. Kotiin viemisiksi lähtee pussi juuri paahdettua etiopialaista Debelloa, 13 €.
  Drop Caffee, Wollmar Yxkullsgatan 10, puh. +46 8 4102 3363.  www.dropcoffee.com

 • Kello 20: Lankea lihaan

  Olenko eksynyt? Kapoisella Kronebergsgatanilla Kungsholmenilla on hiljaista. Yhtäkkiä karun tiilitalon porttikongista astuu iloinen seurue. Perillä! Kapuan portaat ja saavun pihvinrakastajan taivaaseen, ravintola AG:n hälisevään saliin. Kolme vuotta toimineella AG:lla on yksinkertainen idea: tarjota Ruotsin parasta lihaa. Tupa on lähes joka ilta täynnä.
  Odottelen pöytäni vapautumista meluisan tapasbaarin puolella. Testaan rapeita possunposkia ja paahdettuja pimientokseja. Parhaita tapaksia vuosikausiin. AG:n kaakeliseinäisissä saleissa on äijämäistä charmia. Ilta huipentuu hiilipintaiseen, 30 päivää raakakypsytettyyn Porterhouse-pihviin. Syntisen täydellistä ja kallista, annos kahdelle 102 €.
  AG, Kronobergsgatan 37, puh. +46 8 4106 8100.  
  www.restaurangag.se

  Rento AG tarjoaa parasta lihaa, mitä Ruotsista löytyy.

Sunnuntai

 • Kello 12: Pyhäpäivän klassikko, 50 euroa

  Yli satavuotias Sturehof sijaitsee Tukholman kuumimman ja kalleimman ostosalueen, Stureplanin laidalla. Sunnuntaina markkinahulina hellittää hetkeksi, ja silloin klassikkoravintolassa on tunnelmallisinta. Sturehof on nykyisen omistajansa Jonas Bohlinin komennossa nostanut merelliset antimet kunniaan. Upea osteritarjotin ja rakkaudella keitetty talon bouillabaisse ovat ranskaa makuhermoille. Kolmen lajin sunnuntailounas maksaa noin 50 euroa ja revittelee ruotsalaisilla mauilla: toast skagenia ja keitettyä häränkieltä puikulaperunamuusilla. Lopuksi suu makeaksi sitruunapiiraalla. Perheen pikkuväki hurmataan mormorin lihapullilla. Varaa pöytä ajoissa, pyhäpäivän herkkuhetkelle
  on aina tunkua.
  Sturehof, Stureplan 2, puh. +46 8 440 5730.  
  www.sturehof.com

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2014.

Kolilla voi ihailla kansallismaisemaa korkeuksista, kallioluolien syvyyksistä, tuopin äärellä tai hevosen selästä.

1. Paljussa maan ja taivaan välissä

Saunan kiviset lauteet näyttävät pelottavan kuumilta, mutta varovainen kokeilu sormenpäällä paljastaa ne yllättävän viileiksi. Löylykaveri osaa kertoa, että vuolukiven sisällä kiertää vesijäähdytys.

Lasiseinän takana aukeaa komea maisema. Avaraa ikkunapintaa riittää, sillä Kolin laelle rakennettu kylpylä ottaa kaiken irti upeasta sijainnistaan.

Juhlava maisema antaa paljukylvylle lisähohtoa.
Juhlava maisema antaa paljukylvylle lisähohtoa.

Parhaimmillaan maisema on ulkoterassille rakennetusta paljusta katsottuna. Tynnyrin 34-asteisessa vedessä tarkenee talvellakin.

Koli Relax Spa on pieni ja rauhallinen –ja sellaisena se halutaan pitää. Lapset ovat tervetulleita päiväsaikaan, mutta kello 16:n jälkeen ikäraja on 18 vuotta. Toisaalta kylpylän palvelut jaaltaatkin on suunniteltu aikuiseen makuun. Vesiliukumäkien sijaan tarjolla on jalkakylpyjä ja tunnelma-allas, jossa veden alla soi Jean Sibeliuksen Finlandia.

Pääsymaksu sisältää pyyhkeen, kylpytakin ja Lumenen kosmetiikkaa. Kuohuviinistä peritään lisämaksu.

2. Siedätyshoitoa ahtaan paikan kammoon

Kolilla rytisi jääkauden aikaan, kun vaara madaltui jäämassojen voimasta satoja metrejä.

Vetäytyvä jää jätti jälkeensä valtavia kivenlohkareita, joiden välissä kulkee eri kokoisia luolastoja. Niistä tunnetuin on Pirunkirkko, yli 30 metriä pitkä ja korkeimmillaan seitsenmetrinen luola, jossa rohkea matkaaja voi poiketa omalla vastuullaan.

Z-kirjaimen mallinen luola on vaikuttava kokemus - niin vaikuttava, että taidemaalari Eero Järnefelt kirjoitti sen seinään haltioituneena runon sata vuotta sitten.

Pirunkirkkoon pääsee vain ohjatulla retkellä.
Pirunkirkkoon pääsee vain ohjatulla retkellä.

Kolin hurjimmalle luolaseikkailulle pääsee vain ohjaajan kanssa. 127 metriä pitkä luolasto on matala, sokkeloinen ja eksyttävä. Jalkavaivoja potevalle retki ei sovi, sillä matkaa taitetaan kontaten ja ryömien. Polvisuojista huolimatta eteneminen panee myös vaatteet koville.

Paikoittain reitti on sen verran tiukka, että eteenpäin pääsee vain tikkusuorana hivuttautumalla, mutta oppaiden mukaan kukaan ei ole juuttunut tunneleihin. Ei ainakaan pysyvästi.

 • Pirunkirkolle on lyhyt matka Rantatieltä.
 • Luolavaellus 30 e, talvisin 40 e. Minimiryhmä 6 henkeä.
 • koliactiv.fi

3. Nelistäen ikimetsiin

Jäyhäntöpäkkä islanninhevonen on kuin tehty Suomen karuihin oloihin. Kolin juurella sijaitsevan Paimentuvan ratsastustilan issikat Snörp, Skjanni ja Fagri näyttävät olevan maisemassa kuin kotonaan. Pellon takana aukeava jylhä näkymä vie ajatukset ennemmin Amerikan Kalliovuorille kuin kotoisiin tunnelmiin.

Paimentuvan tilalla on yhdeksän islanninhevosta, joiden selässä retkeily onnistuu ympäri vuoden. Vain paukkupakkasilla reissu jää tekemättä.

Issikkavaellus sopii kaikille.
Issikkavaellus sopii kaikille.

Vaelluksella tahti on niin rauhallinen, että myös ensikertalainen pysyy hevosen selässä. Alkumatkan jännitys muuttuu hiljalleen ratsastuksen riemuksi. Kolmen tunnin matkalla ehtii nähdä niin kaunista peltomaisemaa kuin kaskenpolton jälkeen rauhassa kasvanutta yli satavuotiasta ikimetsää.

Seuraavan päivän ohjelmaa miettiessä kannattaa muistaa, että ratsastus rasittaa lihaksia, joita harva tulee muuten käyttäneeksi. Retken jälkeen olo on pari päivää hiukan jäykkä.

 • Matkailutila Paimentupa, Kotaniementie 1.
 • Kolmen tunnin ratsastus eväineen 70 e.
 • paimentupa.fi

4. Pikku Ranska keskellä kylää

Punamultainen pihapiiri keskellä Kolin pikkuruista keskustaa on kuin satukirjasta.

Kuin sadusta on myös Kolin Ryynäsen kahvilaa pyörittävien Jean-Francois ja Darja Flognyn tarina. Ranskalainen Jean-Francois, suomeksi Fransu, tuli Suomeen töihin, rakastui maahamme ja päätti perustaa ravintolan yhdessä Murmanskissa syntyneen vaimonsa kanssa. Sopivaa tilaa he etsivät pitkään, kunnes heitä onnisti.

1930-luvulla rakennettu punamullalla maalattu perinnetalo sai huoneisiinsa Kolin Ryynänen -nimisen ravintolan. Gastropubin tunnelma on yhtä aikaa hyvällä tavalla perisuomalainen ja kansainvälinen.

Ravintola toimii liki satavuotiaassa talossa.
Ravintola toimii liki satavuotiaassa talossa.

Isäntäväki luottaa paikallisuuteen ravintolan ruuassa: kala tulee Pielisestä ja pihviliha paikalliselta tuottajalta. Ilahduttavan laaja olut- ja viskivalikoima taas kurkottaa rohkeasti Eurooppaan. Kahvin kanssa maistuvat korvapuustit.

Ravintolakäynnin jälkeen vierailija voi yöpyä Ryynäsen pihapiirissä idyllisessä aitassa. Päärakennuksen yläkerrassa on taiteilijaresidenssi, jota suomalaiset ja ulkomaiset ammattitaiteilijat voivat vuokrata edullisesti. Taiteilijaresidenssistä ja sen toiminnasta vastaa Kolin kulttuuriseura.

...sekä tietysti:

5. Ukko, akka ja kansallismaisema

Säveltäjä Jean Sibelius, taidemaalarit Pekka Halonen ja Eero Järnefelt sekä moni muu taiteen kultakauden mestari on iskostanut teoksillaan Pohjois-Karjalan korkeimman vaaran suomalaiseen sielunmaisemaan.

Kun seisoo Kolin korkeimmalla huipulla Ukko-Kolilla, on helppo ymmärtää kansallisromantikkojen intoilua. Alla aukeaa metsien vihreyttä ja järven sinisyyttä. Vieressä on Akka-Koli.

250 metriä alempana kimaltelee Suomen viidenneksi suurin järvi Pielinen, jonka vastaranta on kaukana katseen tavoittamattomissa. Täällä ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.

Kolilla ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.
Kolilla ihmisen on helppo tuntea itsensä pieneksi.

Vaaran huippu on osa Kolin kansallispuistoa, jossa vierailee vuosittain yli 150 000 ihmistä. Heidän seassaan laiduntavat suomenlampaat ja kyyttölehmät.

Vaikka Kolin maasto on hyvin vaihtelevaa, osa poluista sopii myös liikuntarajoitteisille. Pisimmät merkityt reitit ovat yli 60 kilometriä pitkiä.

Jos patikointiin ei ole aikaa, luontokeskus Ukko kertoo alueen luonnosta ja historiasta.

Mäkisen metsämaaston lisäksi Kolin kansallispuistoon voi tutustua myös Pielisen rannalla tai ainutlaatuisilla Hiekkasaarilla, jonne järjestetään kesäisin venekyytejä.

Suomenlampaat kuuluvat Kolin maisemiin.
Suomenlampaat kuuluvat Kolin maisemiin.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 14/2017.

Ligurian rannalla Luoteis-Italiassa sijaitsee Cinque Terren viehättävä kylärypäs. Pakkaa mukaan hyvät kengät ja housut, joiden vyötärö venyy.

Cinque Terren kylät eivät sovi löhölomailijalle. Sen huomaa, kun raahaa matkalaukkua Riomaggioren pääkadulla Via Colombolla.

Kylä on täydellisen viehättävä. Kadulla on kauppoja, jokunen ravintola ja leipomo. Pikkuisesta satamasta pääsee veneretkille, majapaikkojakin löytyy.

Majoitumme Appartamento Giannassa osoitteessa Vico della Valle 15. Majapaikan 40 neliömetrin kokoiselta terassilta on mukava näköala merelle, ja huoneistomme on moderni ja erittäin siisti.

Gelato on vähärasvaista jäätelöä.
Gelato on vähärasvaista jäätelöä.

Matkalaukut tosin pitää kuljettaa perille juna-asemalta, ja kävelymatkaa kertyy kilometrin verran. Jälkiviisaana on helppo todeta, että asemalta olisi kannattanut kysellä laukkujen kuljetuspalvelua. Jyrkillä kaduilla voi kunto pettää.

Vaikka lomapäivät kuluvat tutustuen kyliin, on kiva, että majoituspaikka on viihtyisä ja varustettu vähintään parvekkeella. Näkymä merelle on ehdoton. Mitä lähempänä rantaa petipaikka sijaitsee, sitä suuremmalla syyllä kannattaa varmistaa, että huoneesta todella on merinäköala.

Cinque Terre nousi suosioon, kun Travel+Leisure -lehti kertoi siitä 1990.

Näissä kylissä kävellään. Jos tyytyy pelkkään junamatkailuun, jää paitsi huikeista näkymistä. Seudun kaikki viisi kylää ovat kuulemma käveltävissä yhteensä viidessä tunnissa, mutta en silti suosittele moista urakkaa kenellekään.

Patikointi palkitsee. Vernazzasta näkyy Castello Doria.
Patikointi palkitsee. Vernazzasta näkyy Castello Doria.

Patikointiin tarvitaan vain hyvät kengät ja noin kahdeksan euron hintainen patikointipassi. Jokin reitti on aina suljettu maanvyörymien takia.

Loistopaikka maisemien ihasteluun on Castello Doria. Lähes raunioiksi sortunut linnoitus on Cinque Terren vanhin ja sijaitsee Vernazzan kylän satamassa. Linnan historia alkoi jo1400-luvulla, jolloin tornista yritettiin huomata merirosvot ennen kuin kylä oli ryöstetty.

Seutua katsellessa kannattaa kiinnittää huomiota viinitarhoihin, jotka on rakennettu rinteisiin. Jokainen penger on muurattu käsin ilman laastia.

Lain mukaan asukkaan pitää pengertää tonttinsa rinteet. Talot ovat runollisesti ränsistyneitä, siinä niiden viehätys.

Vernazzan kadut ovat kapeita.
Vernazzan kadut ovat kapeita.

Kaiken kävelyn jälkeen on mukava vielä vähän, no, kävellä. Sitten tulee nälkä.

Osoitteessa Via Colombo 208 toimii Mamma Mia -noutoravintola. Ravintola myy jättipizzaa, mutta myös kikhernejauhosta tehty rieskamainen farinata maistuu taivaallisen hyvältä ja sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon.

Kaadamme valkoviiniä muovimukeihin ja syömme lounaan Riomaggioren rantakallioilla.

Ruoka on hyvää kaikissa kylissä. Merenelävät ovat tuoreita ja erityisesti anjovikset kuuluisia. Seudulta ovat kotoisin focaccia-leipä ja pesto. Sciacchetra-jälkiruokaviini sopii jopa tuliaiseksi.

Vasta mereltä näkee, miten valtavan kaunis viiden kylän rypäs on.

Monterosso järjestää sitruunafestivaalin toukokuussa.
Monterosso järjestää sitruunafestivaalin toukokuussa.

Riomaggioren satamassa toimii Diving Center 5 Terre, joka järjestää romanttisia veneretkiä ja vuokraa snorklausvälineitä sekä kanootteja.

Manarolan satamasta pääsee venereissulle Enjoy Cinque Terre Boat Toursin kyydissä. Juomat kuuluvat matkan hintaan, joka on 65 euroa.

Vasta mereltä näkee, miten valtavan kaunis viiden kylän rypäs on.

Riomaggioressa on vain 1 500 asukasta.
Riomaggioressa on vain 1 500 asukasta.

Iltamyöhäisellä kipuamme vielä vuorenjyrkänteelle, joka sijaitsee Riomaggioren juna-aseman vieressä. Osoitteessa Via dell' Amore 55 on sympaattinen Bar e Vini a Piè de Mà.

Tarjoilija on jo sulkemassa baaria, mutta palvelee meitä silti mielellään. Istumme iltaa viinipullon ja juustojen kanssa tuulisella terassilla. Meri velloo alapuolellamme.

Aurinko on kadonnut horisonttiin, ympärillä on vain pimeys ja muutama valo siellä täällä.

Riomaggioren kallioravintolasta näkee kauas.
Riomaggioren kallioravintolasta näkee kauas.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 15/2017.

 

1. Cinque Terre koostuu viidestä vanhasta kalastajakylästä. Ne ovat Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia ja Monterosso al Mare.

Kylästä kylään voi kulkea edullisesti junalla tai patikoiden vuorenrinteillä ja viinilehtojen läpi. Vain asukkaat saavat autoilla kyliin. Unesco valitsi seudun maailmanperintökohteeksi 1997.

2. Perille pääsee Milanosta junalla 3,5 tunnissa, alkaen 12 euroa. Meno-paluulennot Helsinki-Milano alkaen 160 euroa.

3. Hotelleja on vain Monterossossa, muissa kylissä on bed & breakfast -majapaikkoja ja hostelleja. Matkailija voi yöpyä myös läheisessä La Spezian kaupungissa, jossa on tarjolla paljon hyviä hotelleja. La Spezia on samannimisen maakunnan pääkaupunki, jossa on noin satatuhatta asukasta.

4. Cinque Terre Card -kortilla voi matkustaa rajattomasti kylien välillä ja lisäksi La Spezian ja Levanton kaupunkeihin.

Kortti oikeuttaa myös patikoimaan rannikkoreittejä ja käyttämään busseja. Jos perillä viipyy viikon, kannattaa ostaa juna-asemalta maanantaista sunnuntaihin voimassaoleva junapassi. Se maksaa noin kympin ja on voimassa aina sunnuntaihin asti, vaikka ostaisit sen vasta perjantaina. Kun ostat lipun, kerro aseman lipunmyyjälle haluavasi "abbonamento settimanale" Riomaggioren ja Monterosson välille.

5. Paras aika matkustaa on syksyllä ja keväällä. Kesällä junat ja kylät ovat täynnä matkailijoita. Syys-lokakuussa on vielä lämmintä ja maaliskuun lopulla aurinko lämmittää taas, mutta kaduilla sopii kulkemaan ja ravintoloihin mahtuu syömään ilman jonottamista.

Lisätietoja: cinqueterre.com