Boqueria tarjoaa aitoa Espanjaa suupala kerrallaan.
Boqueria tarjoaa aitoa Espanjaa suupala kerrallaan.

Tapakset ovat villinneet tukholmalaiset. Katso Matkaopas-lehden suositukset viikonlopun herkkuputkeen.

Perjantai

 • Kello 12: Farang ruotsiksi

  Helsingin huippusuosittu Farang laajeni vuoden 2013 alussa Tukholmaan, missä paikkaa isännöi Fat Duckissa, Per Sessa ja muutamassa muussakin maailman huippuravintolassa pätevöitynyt suomalaiskokki Kim Öhman. Tilaa entisen sähkölaitetehtaan salissa on ruhtinaallisesti. Sisustus on tyylikkään
  pelkistetty ja valaistus mystisen hämärä.
  Listalla on kolme pitkää maistelumenyytä, mutta päädyn kevyempään lounaslajitelmaan. Farang modernisoi taidolla kaakkoisaasialaisia ruokia. Chiliä, korianteria ja palmusokeria ei säästellä. Upea osteri mädillä, rapsakka papayasalaatti ja karamellisoitu possu huipentavat lounaan, 33 €.
  Farang Stockholm, Tulegatan 7, puh. +46 8 673 7400.  
  http://farang.se

  Tukholman Farang tekee osterista taidetta.

 • Kello 15: Pala Espanjaa

  Barcelonan kauppahallin mukaan nimetty Boqueria on ahdas ja hälisevä, kuten hyvän tapasravintolan kuuluukin. Lounaalla meno on vallan infernaalinen, mutta iltapäivällä tunnelmointi öljyssä marinoitujen sardiinien, paahdettujen paprikoiden ja turskakrokettien parissa onnistuu vaivatta. Kyytipojaksi kuplivaa cavaa, vaihto-ehtoja on 18 erilaista. Boquerin edessä sijaitseva pintxo-baari Torget kuuluu samaan pakettiin. Kolmen euron suupalat pärjäävät hyvin baskilaisille esikuvilleen. Alkuillasta pintxoista jo taistellaan tiskillä.
  Boqueria, Jakobsberggatan 17 (Mood Galleria), puh. +46 8 307 400.  www.boqueria.se

 • Kello 18: Hyytävää menoa

  Tornionjoen kristallinkirkkaasta jäästä rakentaa vaikka baarin. Näin ajatellaan ruotsalaisen viinajätti Absolutin pääkonttorissa. Alun perin Ruotsin Lapin Jukkasjärveltä lähtenyt Ice Bar -konsepti on etsiytynyt myös Tukholmaan. Hyytävän viileä baari löytyy aseman nurkalta Nordic Sea Hotelista. Paikka luodaan vuosittain uudelleen, kun Tornionjoesta sahataan pari kontillista jäätä ja tuodaan Tukholmaan. Juomalista koostuu Absolut-vodkasta loihdituista drinkeistä. Aulasta saa lämpöviitan ja ryyppyrukkaset. Ne ovat tarpeen, sillä
  Ice Barissa drinkkilasitkin ovat jäätä.
  Ice Bar Stockholm, Vasaplan 4, puh. +46 8 5056 3520.  www.icebarstockholm.se

 • Kello 20: Voltin voimalla

  Ravintoloitsija Johan Bengtsson ja kolme Tukholman kovimmissa keittiöissä kouliintunutta kokkikaverusta iskivät kolme vuotta sitten hynttyyt yhteen luodakseen jotain omaa ja erilaista. Aivomyrsky poiki Östermalmille makujen temmellyskentän nimeltä Volt, jonka ruokaa moni pitää kaupungin kiinnostavimpana. Pieni sali on intiimi ja hämärä, lääketieteelliset opetustaulut luovat outoa tunnelmaa. Voltissa on viisasta heittäytyä neljän, kuuden tai yhdeksän lajin menyyn kimppuun. Ravintolassa luotetaan lähiruokaan, ja juomat ovat mahdollisimman luomua. Annoksissa on herkullisia yllätyksiä. Nautacarpaccion alta löytyy kaprista, paahdettua sipulia ja leipää. Grillatun turskan yrttikastike kiemurtaa lautasella hienosti kuin siveltimenvedot Míron taulussa.
  Volt, Kommendörsgatan 16, puh. +46 8 662 3400.  www.restaurangvolt.se

Lauantai

 • Kello 13: Tyyli ennen muuta

  Nosh and Chow’n ilmaantuminen Stureplanin nurkille oli viime vuonna tapaus. Kolmeen kerrokseen ja sisäpihalle levittäytyvä kokonaisuus rakennettiin kruunuja säästämättä. Sisustus on silmiähivelevä yhdistelmä mennen maailman loistoa ja nykypäivää.
  Ruokapuolta on sekä ihailtu että haukuttu. Maailman makuja esitellään vaihtuvin teemoin, joten yllätysmomentti on aina olemassa. Nappaan lounaalla lautasellisen mainioita venäläisiä pelmenejä. Sen sijaan kiinalainen ankkanuudeli paljastuu tylsäksi. Naapuripöydässä herkutellaan onnellisina ruotsalaisilla hummereilla. Päivän lounas 16 €.
  Nosh and Chow, Norrlandsgatan 24, puh. +46 8 5033 8960.  www.noshandchow.se


  Nosh and Chow on tyrmäävän tyylikäs.

 • Kello 17: 800 kahviaromia

  Iltapäivä Tukholman hauskimmalla shoppausalueella, Södermalmin SoFossa, vie mehut. Jalkaparkojani lepuutan kahvinrakastajien pyhiinvaelluskohteessa Drop Cafessa Mariatorgetin metroaseman luona.
  Paahtimon, kaupan ja kahvilan risteytys pitää huolen monen Tukholman huippuravintolan kahvitarjonnasta. Drop Cafen paahtajat Joanna Alm ja Erik Rosendahl ovat voittaneet läjän pokaaleja baristojen kansainvälisissä kisoissa.
  – Paahdamme kahvit pienissä erissä ja hitaasti, jotta juoman 800 eri aromia tulevat mahdollisimman hyvin esiin, peräsalin paahtimossa puuhaava Rosendal kertoo.
  Kuppi yönmustaa kenialaista Ndimaini-espressoa todistaa puheet tosiksi. Kotiin viemisiksi lähtee pussi juuri paahdettua etiopialaista Debelloa, 13 €.
  Drop Caffee, Wollmar Yxkullsgatan 10, puh. +46 8 4102 3363.  www.dropcoffee.com

 • Kello 20: Lankea lihaan

  Olenko eksynyt? Kapoisella Kronebergsgatanilla Kungsholmenilla on hiljaista. Yhtäkkiä karun tiilitalon porttikongista astuu iloinen seurue. Perillä! Kapuan portaat ja saavun pihvinrakastajan taivaaseen, ravintola AG:n hälisevään saliin. Kolme vuotta toimineella AG:lla on yksinkertainen idea: tarjota Ruotsin parasta lihaa. Tupa on lähes joka ilta täynnä.
  Odottelen pöytäni vapautumista meluisan tapasbaarin puolella. Testaan rapeita possunposkia ja paahdettuja pimientokseja. Parhaita tapaksia vuosikausiin. AG:n kaakeliseinäisissä saleissa on äijämäistä charmia. Ilta huipentuu hiilipintaiseen, 30 päivää raakakypsytettyyn Porterhouse-pihviin. Syntisen täydellistä ja kallista, annos kahdelle 102 €.
  AG, Kronobergsgatan 37, puh. +46 8 4106 8100.  
  www.restaurangag.se

  Rento AG tarjoaa parasta lihaa, mitä Ruotsista löytyy.

Sunnuntai

 • Kello 12: Pyhäpäivän klassikko, 50 euroa

  Yli satavuotias Sturehof sijaitsee Tukholman kuumimman ja kalleimman ostosalueen, Stureplanin laidalla. Sunnuntaina markkinahulina hellittää hetkeksi, ja silloin klassikkoravintolassa on tunnelmallisinta. Sturehof on nykyisen omistajansa Jonas Bohlinin komennossa nostanut merelliset antimet kunniaan. Upea osteritarjotin ja rakkaudella keitetty talon bouillabaisse ovat ranskaa makuhermoille. Kolmen lajin sunnuntailounas maksaa noin 50 euroa ja revittelee ruotsalaisilla mauilla: toast skagenia ja keitettyä häränkieltä puikulaperunamuusilla. Lopuksi suu makeaksi sitruunapiiraalla. Perheen pikkuväki hurmataan mormorin lihapullilla. Varaa pöytä ajoissa, pyhäpäivän herkkuhetkelle
  on aina tunkua.
  Sturehof, Stureplan 2, puh. +46 8 440 5730.  
  www.sturehof.com

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla