Prahassa saa tuopin eurolla ja kuuden lajin huippuillallisen satasella. Tuliaiseksi käynee ämpärillinen eilisiä munkkeja, 50 euroa.

Perjantai

 • Klo 11: Kinkku on kunkku

  Vanhankaupunginaukio tulvii turisteja. Sekaan vain. Ensin tilataan terassilla ylihintaiset fiilistely­lasilliset korunkauniita taloja ihaillen.
  Kojuissa grillataan tirisevää kansallisherkkua, possua. Grillimestari veistää lautaselle ­muhevat kinkku­siivut. Viereen pusertuu hyvä ­sinappikeko. Olut on ainoa oikea juoma sikamaisen hyvälle huiko­palalle. Koko lystin saa muutamalla eurolla.
  Staromestské námesti.

 • Klo 13: Italiaa pönöttämättä

  Four Seasons -hotelli tunnetaan tyylin tyyssijana. Hotellin italialainen ravintola Allegro hankki taka­vuosina maan ensimmäisen Michelin-tähden.
  Viime vuonna ravintola muutettiin astetta rennommaksi Cotto Crudoksi. Maut ovat yhä ehtaa ­Italiaa, mutta pönötys puuttuu. Pelkkä ­mozzarella-lautanen nostaa tipan silmäkulmaan. Kahden lajin lounaan, 14 €, voi nauttia terassilla Vltavajoen maisemaa ihaillen.
  Cotto Crudo, Four Seasons, Vales­lavinova 2a, puh. +420 221 427 000.

  Cotto Crudo tarjoaa itkettävän ihanan mozzarella-lautasen.

 • Klo 17: Kahvi ja munkkiämpäri

  Café Imperial on Euroopan komeimpia grand caféita. ­
  Se suorastaan loksauttaa leuat auki.
  Art deco -sali on koristeltu lattiasta kattoon keraamisin laatoin, jotka voisivat olla peräisin ottomaani­hallitsijan palatsista. Jyhkeät pylväät korostavat salin majesteettisuutta, mutta sisään ei astuta seiniä tuijottamaan. Julkkiskokki Zdenek Pohlreichin otettua köökin suojelukseensa Imperial on takuuvarma ruokapaikka.
  Hetken mietin talon tarjousta: ämpärillinen eilisiä munkkeja, 50 €. Niitä saisi kuulemma paiskoa koko rahalla henkilökunnan ja muiden munkinhaltijoiden niskaan. Tšekkiläistä mustaa huumoria? Tilaan espresson, 2 €.
  Cafe Imperial, Na Porící 15, puh. +420 246 011 440.
  www.cafeimperial.cz

  Cafe Imperial loistaa kuin sulttaanin hovi.

 • Klo 20: Taivaan mannaa

  Tšekinmaan kiinnostavimman illallisen saa Josefovin juutalais­kaupunginosasta. Samaa mieltä on myös kaikkitietävä Michelin, joka lätkäisi La Dégustation Bohême Bourgeoise -ravintolalle tähden vuonna 2012.
  Parkkeeraan keittiön eteen pikkupöytään seuraamaan luomis­työtä. Keittiömestari Oldrich Sahajdak kehittää tšekkiläisistä ­raaka-aineista kiehtovia ja yllättäviä makuyhdistelmiä.
  Yhdentoista lajin illallisella suuni ottaa tuntumaa parsan ja ­raparperin, karamellisoidun kanan ja mannasuurimoiden sekä ­paistetun kotijuuston ja appelsiinin ­liitosta.
  Hämärässä, pelkistetyssä salissa ei jäykistellä. Maku­seikkailu ­etenee rennoin rantein. Lysti on prahalaisittain hinta­va – viineineen liki 200 euroa nupilta – mutta sitäkin palkitsevampi.
  La Dégustation Bohême Bourgeoise, Hastalská 18, puh. +420 222 311 234. www.ladegustation.cz


  Strahovin luostari­panimon suosikki on kruunattu vaahdolla.

Lauantai

 • Klo 10: Kafkaa kakistelematta

  Prahan tunnetuin kynäniekka Franz Kafka ( 1883–1924 ) oli kahviloiden suurkuluttaja. Hänen kantapaikkansa oli vuonna 1902 avattu Cafe Louvre.
  Kauniista ikkunoista tulvii valo. Ehkä se kirkasti sopivasti Kafkan synkkiä mietteitä, tai sitten mies vain halusi pyöriä Prahan vilkkaissa kirjailijaseurapiireissä. Henkevä tunnelma on tallella, kahvi makoisaa ja sacher sulaa suussa, lasku 4 €.
  Kafkan mukaan on nimetty kuppila jos toinenkin. Paras kafkattomista Kafka-kuppiloista on moderni ja velmusti sisustettu Cafe Franz Kafka. Henkevää lukemista kupposen ­kaveriksi voi hakea seinänaapurin Kafka-kaupasta.
  Cafe Louvre, Národni 22. www.cafelouvre.cz
  Cafe Franz Kafka, Široká 12.

  Lue myös: Nämä ovat Euroopan joulukaupungit top 6

 • Klo 13: Pullo ja punamullo

  Prahan vanhakaupunki on holvikellareiden ihmemaa. Se ­tiedetään myös vuosikymmenen toimineessa Le ­Terroirissa, jonka 1300-luvun upeat tiiliholvit on kunnostettu ­korunoita ­säästämättä.
  Pääosassa ovat Jan Puncocharin herkut Ranskan ja Tšekin keittiöiden parhaine puolineen, viinikellaria unohtamatta.
  Punamullo mustekalan musteessa on ilo suulle ja silmälle. Puncochar onnistuu myös tšekkien rakastamassa ankassa, jota useimmat paikat tarjoavat kuivana käkkyränä. Kolmen lajin lounaassa, 44 €, hinta-laatusuhde on kohdallaan.
  Le Terroir, Vejdova 1, puh. +420 602 889 118.
  www.leterroir.cz

 • Klo 17: Hakkapeliitta suosittelee

  Ylämäki Mala Stranan kukkuloille jatkuu ja jatkuu. ­Patikointi palkitaan: perillä odottavat Strahovin luostaripanimon mallas­herkut, joita munkit ovat valmistaneet 1300-luvulta lähtien. Prahassa 1600-luvulla mellastaneet ruotsalais-­suomalaiset hakkapeliitat majoittuivat – aivan yllättäen – luostarin tiloihin, missä nestehuolto pelasi.
  Nykyinen panimopubi avattiin vuonna 2000. Pyhä Norbert on luostarin tunnetuin olut, täyteläinen, mukavasti maltainen amber. Tuopillinen maksaa noin euron.
  Mala Stranan kukkuloilla sijaitsee myös olutväen rakastama U Černého Vola, jonka valkeaksi kalkittujen holvikaarien alla kello raksuttaa pikavauhtia vuosisatoja taaksepäin.
  Klasterni Pivovar Strahov, Strahovske nádvori 301. www.klasterni-pivovar.cz
  U Černého Vola, Loretánske náměsti 107/1.

 • Klo 20: Teurastaja tyrmää

  Paul Day huhki vielä kymmenen vuotta sitten Englannin Stratfordissa teurastaja-lihakauppiaana. Rakkaus toi Prahaan, jossa mies huomasi puutteen: ei ollut lähiruokaa ­tarjoavaa boheemia kulmakuppilaa. Syntyi Sansho.
  Pikkuravintola tarjoaa modernia aasialaista ruokaa, ­hieman kuin Helsingin Farang. Kaikki perustuu siihen, mitä ­keittiö tuoreena saa. Laatuun voi luottaa, luomua ja lähiruokaa on.
  Kuuden lajin illallinen noin 100 €, lounas alle 30 €. Isäntä pitää huolen, ettei kukaan unohdu nurkkaan mököttämään.
  Sansho, Petrská 25, puh. +420 222 317 425.
  www.sansho.cz

Sunnuntai

 • Klo 12: Lihan nimeen

  Vuonna 2012 aloittaneen liharuokiin erikoistuneen Čestrin väki on tehnyt hyvät oppimatkat Lontoon St Johnin ja Hixin kaltaisiin lihatemppeleihin.
  Esikuviensa mukaisesti Čestrin ­keittiössä pannaan koko ruho paloiksi ja kaikesta kokataan ruokaa. Nauta on alkuperäisrotua edustavaa ­piebaldin karjaa, possu musta-valkoista přesticea. Pihvilihaa raakakypsytetään 40–60 vuorokautta.
  Ruokalista kiihdyttää kuolan ­eritystä. Perinteinen talián-­makkara ­tarjotaan siivuina lihaliemen ja pipar­juuri­vaahdon kera. Paprikainen naudan­niskapata on ehtaa mummolaa.
  Lopulta pääsen asiaan, kun ­marmoroitunut entrecôte nostetaan grillin hehkusta tryffelisen périgord-kastikkeen ja rapeiden ranskalaisten seuraan. 700 gramman pihvi, 50 €. Čestr löytyy hieman piilosta Kansallismuseon modernin osan takapuolelta.
  Čestr, Legerova 75, puh. +420 222 727 851. cestr.ambi.cz

  Čestrissa osataan nauttia liharuoasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla