
Serbiaan matkustavat nyt edelläkävijät: Siellä on kelluvia yökerhoja, tuhteja liharuokia, kuhertelua katakombeilla.
Tyylikäs ja edullinen Belgrad on singahtanut suosikkilistojen kärkeen. Siellä on sopivasti Balkanin rujoutta, mutta myös eurooppalaista trendikkyyttä. Hinnat ovat vielä edulliset ja nähtävää on paljon kaupunkilomaksi.
Moni kutsuu Belgradia berliinimäiseksi kaupungiksi. Kokosimme viisi tärkeintä vinkkiä tähän Euroopan uuteen berliiniin.
-
Paras bulevardi
Belgradiin tutustuminen kannattaa aloittaa Knez Mihailovalta, kaupungin keskustassa sijaitsevalta noin kilometrin pituiselta kauppa-kadulta. Mihailovalla ja sen sivukaduilla saa hyvän kuvan Belgradin katumuodista ja uusimmista
villityksistä.
Kadulla on paljon kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Menoa säestävät katumuusikot. 1870-luvun kivitalojen arkkitehtuuri on kaunista, ja monet rakennuksista on restauroitu tyylikkäästi. Ei ihme, että Knez Mihailovan varrella ovat Serbian kalleimmat asunnot.
Kadun loppupäässä, lähellä Kalemegdanin puistoa, kutsuu kahvitauko. Ulkoilmakahvila Kafe Platonan pöydästä kelpaa seurata tyylikkäästi pukeutuneita ohikulkijoita.
Tarjolla on laaja valikoima drinkkejä ja eri kahvilaatuja. Hintataso on, kuten Belgradissa yleensä, Suomeen verrattuna maltillinen.
Mikä parasta, Belgradissa voi ottaa varaslähdön Suomen kesään: aurinko paistaa jo varhain keväällä niin vahvasti, että lattekahvi pitää nauttia aurinkolasit päässä.
Kafe Platona, Akademski Plato 1. -
Kätketyt katakombit
Kaupungin historian tärkein näyttämö, Belgradin linnoitus, sijaitsee Kalemegdanin puiston vieressä kivenheiton päässä Knez Mihailovan loppupäästä.
Linnoitus tunnetaan kilometrien pituisista maanalaisista käytävistään ja katakombeistaan, joista suurinta osaa ei ole kuulemma vielä löydetty.
Linnoituksen rakennutti Bysantin keisari Justinianus, ja se valmistui 535. Historian saatossa sitä ovat hallinneet bulgaarit, unkarilaiset, itävaltalaiset, serbit ja osmanit, jotka pitivät kaupunkia vallassaan vuoteen 1867.
Linnoituksessa ja sitä ympäröivässä vehreässä puistossa on muureja, torneja, hautoja, muistomerkkejä sekä lahjatavarakauppa ja galleria. Kalemegdanin kukkulalta avautuu upea näköala Tonava- ja Sava-jokien yhtymäkohtaan.
Kaupunkiin voi kiikaroida kaukoputkella. Kalemegdanissa voisi hyvinkin viettää puoli päivää.Vinkki! Matkusta Montenegroon – maisemat kuin postikortista
-
Karppaajan paratiisi
Serbialaiset karppasivat varmasti jo satoja vuosia sitten. Tähän johtopäätökseen päädymme myöhäisellä lounaalla Skadarlijan kaupunginosassa, serbialaisessa tavernassa eli kafanassa.
Haluamme herkutella paikalliseen tapaan. Pöytään kannetaan mehevä shopska-salaatti, jonka päälle on ripoteltu fetajuustoa. Seuraavaksi saapuu lihakeitto. Ruoka on herkullista ja varsin kevyen oloista, kunnes tajuamme, että kysehän oli vasta alkuruoista.
Pääruoan saapuessa tulee hiljaista: miten me tästä selviämme? Lautasella on valtava annos lihapullia, kyljyksiä ja pikkupihvejä – miltei kilo lihaa ruokailijaa kohden. Liha on laadukasta ja hyvin maustettua ja grillattua.
Perunat saapuvat pöytään vasta erillisen pyynnön jälkeen. Jälkiruoaksi tilaamme vahvat turkkilaiset kahvit.
Laskun perusteella olemme karppaajan paratiisissa, mutta annoksen sulattelu onkin sitten oma haasteensa. Skadarlijassa on onneksi paljon kauniita kujia ja puoteja, joissa kuljeskelu auttaa asiaa. -
Kolmen prinssin päät
Historiallinen Bajraklin moskeija sijaitsee Dorćolin kaupunginosassa kävelymatkan päässä Knez Mihailovalta. Päätämme ehtiä sinne vielä ennen pimeää.
Osmanivallan aikaan Belgradissa oli 273 moskeijaa. Vuonna 1575 valmistunut Bajrakli on ainoa jäljelle jäänyt. Itävaltalaisten otettua kaupungin haltuunsa 1700-luvulla suurin osa moskeijoista tuhottiin. Bajrakli säilyi, koska se muutettiin katoliseksi kirkoksi.
Turkkilaisten palattua valtaan Bajrakli palautettiin moskeijaksi. Viime vuosinakin se on ollut Serbian sisä- ja ulkopoliittisten jännitteiden näyttämönä. Esimerkiksi 2004 äärinationalistit kostivat hyökkäykset Kosovon ortodoksikirkkoihin yrittämällä polttaa Bajraklin.
Toinen vähintään yhtä syvien hengellisten tuntemusten tyyssija on Saborna Crkva, Belgradin katedraali ja tunnetuin ortodoksikirkko. Sen kerrassaan upea ikonostaasi kylpee kullassa. Kirkossa säilytettävät pyhäinjäännökset ovat ainutlaatuisia; niihin lukeutuvat kolmen Serbian prinssin päät.
Bajraklin moskeija, Gospodar Jevremova 11.
Saborna Crkva, Kneza Sime Markovića 3. -
Kelluva yökerho
Skadarlijasta suuntaamme Zemunin kylään Tonavan rannalle. Joella kelluu tyylikkäitä lautoille rakennettuja yökerhoja, serbiaksi splavovi.
Ilta on nuori, joten testaamme useita yökerhoja. Musiikki vaihtelee paikasta toiseen, kuten myös asiakaskunta ja hieman hinnatkin. Tämä konseptin serbialaiset voisivat lanseerata Suomeenkin. Živeli, kippis!
Lue myös: Adrianmeren todellinen helmi – Istrian niemimaa
Miten ja missä?
- Helpoiten Belgradiin pääsee Keski-Euroopan kautta. Esimerkiksi turistiluokan meno-paluulento Saksan kautta maksaa talviaikaan noin 300 €, sesonkiaikana hieman enemmän.
- Belgradiin on suora junayhteys Budapestistä, Wienistä, Skopjesta, Podgoricasta, Barista, Bukarestista, Sarajevosta ja Ljubljanasta. Liput ovat edullisia. Aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät osoitteesta www.serbianrailways.com
- Majoittuminen Belgradissa on edullista. Ydinkeskustassa on kymmeniä eri tasoisia hotelleja. Yöpyminen kahden hengen huoneessa maksaa tähtiluokituksesta riippuen 50–100 €. Helpoiten varaus onnistuu internetin kautta.
www.beograd.rs