Turun linna sopii matkakohteeksi milloin vain, mutta ruuhkaa on vähiten kevättalvella ja syksyllä.

Kidutusta, kuolemaa ja kummituksia. Se on Turun linnan erään opastuskierroksen nimi. Kierroksella esitellään päälinnan länsipäädyssä oleva 8,5 metrin syvyinen kuiluvankila, jonne vangit ja heidän niukka ruokansa laskettiin pienestä luukusta.

Keskiajalla rikoksesta epäilty vangittiin odottamaan tuomiota, ja pyöveli haki tuomitut mestattaviksi Turun suurtorille.  Viatonkin saattoi tuomiota odotellessaan kuolla synkkään linnavankilaan esimerkiksi syöpäläisten hyökkäykseen.

Vanki saattoi kuolla syöpäläisten iskussa.

Linnan rakentaminen oli aloitettu jo vuonna 1280. Kivinen linna nousi Aurajoen suulle saarelle, jotta se olisi vaikea piirittää. Sotilaat nukkuivat muurien sisällä taivasalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiitos haarukasta, prinsessa!

1500-luku oli linnan merkittävintä aikaa. Kustaa Vaasa nimitti poikansa Juhanan Suomen herttuaksi, joka toi Turkuun puolalaisen vaimonsa, prinsessa Katariina Jagellonican. Katariinan ansiosta Suomeen saatiin haarukka. Herttua ja herttuatar viettivät loistokasta hovielämää renessanssipalatsiksi kunnostetussa Turun linnassa. Siellä juhlittiin ja juotiin runsaasti olutta ja viiniä. Linnassa työskenteli 600 henkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisiä haarukoita ei ole enää tallella. Ne oli tehty hopeasta ja sitten kullattu. Turun linnassa tuona aikana käytettyjä kokonaisia esineitä ei ole säilynyt Suomessa.

Ensimmäiset haarukat ovat kadonneet.

Carl menetti päänsä

1600-luvulta alkaen linnassa on ollut huone nimeltä Jordanin kamari. Siellä vietti kuusi viimeistä elinvuottaan ylioppilas Carl Jordan, joka oli syyllistynyt harvinaiseen kaksinnaimiseen. Hänellä oli Saksassa puoliso, kun hän meni Suomessa uudelleen naimisiin.

Vetoomus kuninkaalle ja selitykset petollisesta, häijystä naisesta eivät auttaneet. Mies mestattiin 30-vuotiaana Turussa 16. huhtikuuta 1662.

Synttäreitä juhlimaan

Kun linnan hallinnollinen tehtävä himmeni, rakennus jatkoi vankilana ja varastotilana. Toisessa maailmansodassa linnaa pommitettiin rajusti. Restaurointityö saatiin valmiiksi vasta 1961. Linnassa toimii nykyisin museo, jossa lapset voivat järjestää syntymäpäiväjuhlia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla