Kysyimme lukijoiden kokemuksia Suomen suosituimmasta vaellusreitista, Kuusamon Karhunkierroksesta. Saimme tarinoita, joissa haltioidutaan luonnosta mutta myös annetaan käytännön vinkkejä.

Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros sijaitsee Oulangan kansallispuistossa itäisessä Lapissa. Kuusamon ja Sallan tienoisiin vievä jotos tunnetaan upeista maisemistaan ja könkäistään, jotka kuohuvat riippusiltojen alla.

Moni nettikyselyymme vastannut on kierroksen kulkenut, joku on aikeissa lähteä. Yhden vaeltajan runosuonen Kuusamon maisemat saivat sykkimään, ja toinen intoutui jakamaan reseptin taukopaikan retkimuonaan.

Kiitos tarinoista!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jostain on aloitettava

"Oma vaellusharrastus alkoi juuri Karhunkierrokselta, reitiltä Hautajärvi–Ruka. Matkan alkupuolella rinkka aiheutti kipuja. Piti opetella laittamaan rinkka säätöihin, niin sen jälkeen tavaroita kantoi mielellään. Hyvät varusteet ovat kaiken a ja o.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mukana oli purkkihernekeittoa, säilykelihaa ja muuta turhaa lisäpainoa. Ruoan kantamisessa olen vuosien varrella tullut fiksummaksi: ei enää metallipurkkeja, vaan kuivaa muonaa. Meetvursti ja kirnuvoi säilyvät aika hyvin viileällä ilmalla."

– Anna

Anna voitti vastanneiden kesken suoritetussa arvonnassa ruotsalaisen jääkiekkolegenda Börje Salmingin kirjan Luonnon suuri ruoka-aitta – eränkävijän parhaat reseptit.

Pieni Karhunkierros

"Pieni Karhunkierros oli juuri sopivan pituinen eli 12 kilometriä. Sen jaksoivat myös lapset vallan mainiosti. En tiedä, kuinka paljon he osasivat arvostaa upeita maisemia. Ainakin heille on jäänyt mieleen levähdystauko Sillatuvan autiotuvalla, missä nautimme eränkävijöiden herkullisen aterian.

Muinaisen Rooman armeijan tiedetään marssineen speltin voimalla. Me marssimme Karhunkierroksen makkaravartaiden voimalla.

Makkaravartaat

400 g lenkkimakkaraa
2 paprikaa
1 kesäkurpitsa
200 g leipäjuustoa
Lisäksi: puisia varrastikkuja

VALMISTUSOHJE: Paloittele makkara ja kasvikset. Kuutioi leipäjuusto. Pujottele vartaisiin vuorotellen makkaraa, kasviksia ja leipäjuustoa. Grillaa vartaat molemmin puolin."

– Anneli

Lapsiperheen reissu

"Elokuussa 2001 koko meidän perhe – isä, äiti sekä vauva ja kolmivuotias – lähti Muhokselta Kuusamoon papan Saabilla, josta meni matkan aikana kahdesti rengas puhki. Ilma oli sateinen ja kostea, kun lähdimme pienelle Karhunkierrokselle. Kiutaköngäs ja Jyrävän putous Kitkajoessa olivat mieleenpainuvin kokemus.

Kukkiin ei saanut koskea, mutta riippusillalta saatiin ihailla Myllykoskea. Jyrkät kallioseinämät olivat vaikuttavat kahden rotkon ympärillä. Oli jo hämärää, kun palasimme autolle."

– Tellu 79

”Erämaan rauhaa on turha mennä etsimään, väkeä riittää.”

Kerran käyty

"Hieno reitti. Itse kuljin sen 15-vuotiaana kymmenisen vuotta sitten. Kyllä sen normaalikuntoinen nainen kävelee miten päin tahansa. Onhan polku paikoin aika mäkistä, mutta kannattaa edetä hitaasti. Kannattaa myös kiertää koko lenkki ja varata siihen himpun verran enemmän aikaa.

Oma teltta ehdottomasti mukaan, ettei tarvitse stressata, löytyykö kämpistä tilaa. Erämaan rauhaa on Karhunkierrokselle turha mennä etsimään, sillä väkeä piisaa."

 – Eva

Runoruokaa taukopaikalla

Purjo, lanttu, punajuuri
ja kilo perunoita,
muurikkaan vain paistumaan
ja alle hieman voita

makkaroita
voisi kanssa
mukaan vielä laittaa,
ettei niitä eriksensä tarvitsisi paistaa

näin syntyy Karhunkierros ruokaa
paistuvaa ja maistuvaa,
tuoksu tulvii, kokki huokaa,
ruokarauhaa kiitos suokaa.
sellerisinappia vielä pöytään tuokaa.

Sellerisinappi

400 g juuriselleriä
1 dl vettä
ripaus suolaa
2 rkl sinappijauhetta
2 rkl viinietikkaa
2 tl juoksevaa hunajaa

VALMISTUSOHJE: Kuori selleri. Leikkaa se luumun kokoisiksi lohkoiksi, laita kattilaan ja peitä kolmasosa vedellä. Keitä lohkot kannen alla pehmeiksi. Paina ne hienon siivilän läpi tahnamaiseksi soseeksi. Mausta sose sinappijauheella: 2 dl sosetta, 2 rkl sinappijauhetta. Maista välillä. Sekoita lopuksi mukaan viinietikkaa ja hunajaa makusi mukaan."

– Kokki

”Vaikka kävely oli haastavaa, luonto sai innostumaan.”

Karhunkierros pääsiäisenä

"Olen kävellyt pienen osan Karhunkierrosta viime pääsiäisen tuntumassa. Reitti oli todella jäinen ja hankalakulkuinen, mutta maisemat olivat mahtavia ja koski kuohusi sulapaikoissa. Vaikka kävely oli haastavaa sääolosuhteiden takia, luonto sai innostumaan Karhunkierroksesta. Reitille on palattava syksyllä tai kesällä."

– Larppis

Vielä edessä

"Olen aikeissa lähteä Karhunkierrokselle. Vielä ei ole kokemuksia." 

– Ulma

Juhlat Rukalla

"Lähdimme viettämään vaimon 50-vuotisjuhlia Kuusamoon. Olimme Rukalla mökissä viikon verran. Etelästä tulleiden vieraiden kanssa kävimme Valtavaaran palovartijan mökissä kohottamassa maljat yöttömälle yölle. Sitten kiersimme Pienen Karhunkierroksen ja osan pidemmän kierroksen reittiä."

– Kalle

Polulla peppuni keikkui

Olen kulkenut Karhunkierroksen ja saanut siitä upean fiiliksen,
selässä oli reppuni ja poluilla keikkui peppuni

aurinko paistoi joten matkantekokin maistui,
ei tullut väsymys, kun maisemat olivat upea ilmestys

otin kamerallani valokuvia ja se tuotti paljon huvia.
ihailin myös päivänkakkaroita ja paistelin nuotiolla makkaroita

mukanani olivat myös kaverini Kerttu ja hänen miehensä Perttu,
reissumme oli huikea kokemus ja ikimuistoinen elämys,
levähdyspaikalla saimme luontoa ihailla

teimme kierroksen ensimmäistä kertaa, eikä sille mikään vedä vertaa,
ehkä ensi vuonna uudestaan, kunnes saamme kunnon kohoamaan.

– Anne-Maarit

”Ranskalaiset sauvakävelijät ihmettelivät, mitä oikein teimme.”

Jäniksen papanoita

"En ole Karhunkierrosta kiertänyt, mutta samoilla seuduilla oli biologian kenttäkurssi, ja sieltä luonnosta on paljon hienoja muistoja. Yksi hauskimmista oli, kun me biologian opiskelijat laskimme jäniksen papanoita 10 x 10 metrin kokoisella alueella. Paikalle saapui ranskalaisia sauvakävelijöitä ihmettelemään, mitä oikein teimme." 

– Marianne

Komeissa maisemissa

"Pienen Karhunkierroksen olen kiertänyt pari kertaa ja käynyt katsomassa nähtävyyksiä, mutta koko kierros on vielä patikoimatta. Komeita maisemia Kuusamossa riittää." 

– Kalle

 

 ET Matkaoppaan numero 3/2017 keskittyy kotimaan kesään. Kerromme siinä, mitä pysyvää ja mitä uutta Karhunkierros tarjoaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla