Rakastatko historiaa ja matkailua? Tässä sisäpiirin vinkit linnamatkalle Suomeen.

Suomen kansallismuseon intendentti Jouni Marjamäki tuntee Suomen linnat. Pyydän häntä valitsemaan niistä kolme erityisen kiinnostavaa historiasta innostuneelle kotimaanmatkailijalle. Tässä ne ovat:

1. Olavinlinna

”Maailman pohjoisin keskiaikainen linna, jonka rakentaminen aloitettiin 1475. Tornien yli 500 vuotta vanhoja sekä epätasaisia portaita kavutessa voi tuntea menneisyyden aidosti. Moni suomalaisista tuntee linnan kesäisenä Savonlinnan Oopperajuhlien estradina, mutta karu puolustuslinna on käymisen arvoinen paikka myös talvella. Lumessa ja viimassa kävijän mieleen hiipii helposti ihmetys siitä, miten ihmeessä linnanväki on aikoinaan pärjännyt Suomen kovassa ilmastossa.”

"Miten ihmeessä linnanväki on aikoinaan selvinnyt talvesta?"

2. Raaseporin rauniot

”Suomesta ei löydy toista vastaavanlaista hieman vaatimattomampaa keskiaikaista linnaa, jonka rakentaminen aloitettiin 1300-luvun lopulla.

Vehreän metsän ja vihreiden nurmialueiden ympäröimällä kalliolla sijaitseva Raaseporin rauniolinna on vaikuttava näky ja tunnelmallinen käyntikohde. Linnan sisäosia on helppoa tutkia kulkemalla puisia portaita ja kulkusiltoja pitkin. Hämärät muurien kolot ja kolkat herättävät kävijän mielenkuvituksen eloon.”

"Suomesta ei löydy toista vastaavaa."

3. Suomenlinna

”Vanhin osa Helsinkiä löytyy 1700-luvulla rakennetusta Suomenlinnasta. Monelle on yllätys, että Helsingistäkin löytyy ”linnanpiha”, nimittäin Suuri linnanpiha Susisaaressa. Pihan ympäristö oli aikoinaan linnoituksen keskus, jonka rakennuksista osa tuhoutui myöhemmin Krimin sodassa 1853–1856.

Osittain tuhoutuneenakin Helsingin vanhimpiin kuuluva aukio on vaikuttava kokemus. Kustaanmiekansalmen linnoitusvalleille kannattaa eksyä silloin, kun laivat ohittavat linnoituksen hämmästyttävän läheltä.”

"Laivat ohittavat linnoituksen hämmästyttävän läheltä."

Historia kiinnostaa

  • Turun, Hämeen ja Viipurin linna sekä Olavinlinna liittyivät Ruotsin kuninkaan haluun vahvistaa valtaansa Suomessa.
  • Suomessa on noin 20 linnaa, joista osa on raunioitunut tai hävinnyt kokonaan.
  • Moni matkanjärjestäjä tunnistaa jo matkailijoiden halun lähteä historiallisille teemamatkoille.
  • Esimerkiksi Temamatkat järjestää matkoja Irlannin ja Loiren linnoihin.
  • Lomalinja järjestää elokuussa matkan Viron ritari- ja piispanlinnoihin.
  • Matka-Prima tarjoaa ryhmille kiertomatkaa viiteen keskiaikaiseen linnaan.
  • Omatoimimatkailija löytää linnoja myös Saksasta ja Espanjasta.

 

Sarmuusa1
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Maailman pohjoisin keskiaikainen linna - arvaatko mikä?

"Vuolaan virran luodolla on linna Olavin ja mietteissään se katsoo virtaan mustaan ..." Olen käynyt ihailemassa Olavilinnaa monta kertaa sisäpuoleltakin. Melko lähellä asuvana näen sen ajaessani ostoksille toiseen lähikaupunkiimme. Saimme opiskelukaverieni kanssa kymmeniä vuosia sitten perinpohjaisen opastuksen linnan lähes legendaariselta oppaalta, jo edesmenneeltä Osmo Sikiolta, joten sain vastauksia moniin kysymyksiin linnassa asuneiden selviytymiskeinoihin jokapäiväisessä elämässä...
Lue kommentti