Kuninkaanlinnan tanssiaissali on nimeltään Vita Havet.
Kuninkaanlinnan tanssiaissali on nimeltään Vita Havet.

Yksi naapurimaan ykkösnähtävyyksistä on Kuninkaanlinna. Harva tietää, että sitä kiertelevät kummitukset.

Jos Kaarle XVI Kustaa kutsuu sinut vieraaksi, päädyt Kuninkaanlinnaan. Jos kutsua ei kuulu, linnaan pääsee myös opastetulle kierrokselle. Opastuskieleksi voi valita ruotsin, englannin, kiinan, venäjän tai saksan.

Varo Harmaata ukkoa

Linnassa työskentelee 200 ihmistä ja pari kummitusta. Tarinan mukaan niin sanottu Harmaa ukko päivystää vanhassa kellarissa. Hänen arvellaan omalla tavallaan suojelevan linnaa.

Toinen kummitus, jonka linnassa voi kuulla tai nähdä on Valkea rouva. Puvun kahisevasta silkistä tunnistettavan rouvan näkeminen ennustaa yleensä jonkun kuninkaallisen kuolemaa. Viimeisin havainto rouvasta on tiettävästi vuodelta 1920, jolloin kruununprinsessa Margareta kuoli kaksi tuntia siitä, kun vahti oli nähnyt Valkean rouvan linnan katolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valkean rouvan arvellaan olevan aatelisneito Agnes av Meránin haamu. Agnes murhasi omat lapsensa päästäkseen uusiin naimisiin, kun aviomies oli kuollut. Toivottu uusi puoliso kuitenkin hylkäsi hänet, ja siitä alkaen Agnes on kummitellut Euroopan linnoissa. Haamun alkuperästä on muitakin tarinoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmen päivän visiitit

Kuninkaanlinnan vierashuoneissa on majoitettu valtion päämiehiä 150 vuotta. Vierailut kestävät kolme päivää, ja niitä varten huoneet sisustetaan vaihtuvin silkkiverhoin ja kukka-asetelmin.

Museoita on neljä. Kruunut, miekat ja kuninkaallinen kastemalja esitellään Aarrekammiossa linnan eteläisen osan kellariholveissa.

  • Vihje: Jos et pääse Tukholmaan, poikkea Helsinkiin. Ruotsin suurlähetystön julkisivu muistuttaa Kuninkaanlinnaa Lejonbackenin suunnalta katsottuna. Pohjoisesplanadi 7, Helsinki.
  • Lippu 150 kruunua, noin 17 euroa. Slottsbacken 1. kungahuset.se
Sisältö jatkuu mainoksen alla