Helppous ja turvallisuus ovat tärkeimmät valmismatkan puolesta puhuvat seikat. Uuden EU-direktiivin myötä kuluttajansuoja on parantunut entisestään.

1. Mikä on valmismatka?

Lain mukaan valmismatkaan eli pakettimatkaan tulee sisältyä kuljetus ja jokin muu palvelu, yleensä majoitus. Yhdistelmä voi olla myös majoitus ja vaikkapa autonvuokraus. Valmismatkoista on säädetty valmismatkalaissa ja yleisissä valmismatkaehdoissa. Lain taustalla on EU:n pakettimatkadirektiivi. Lakia tarkentavista yleisistä valmismatkaehdoista ovat sopineet kuluttaja-asiamies ja Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL.

2. Miten valmismatka eroaa omatoimimatkasta?

Valmismatkalla on parempi kuluttajansuoja. Reissun voi joutua perumaan, ja siinä saattaa ilmetä virheitä. Valmismatkalaisella on oikeus saada matkanjärjestäjältä apua. Konkurssitilanteessa rahansa saa takaisin ja kotiinkuljetus järjestyy matkanjärjestäjän asettaman vakuussumman turvin. Ylivoimaisissakin tilanteissa, esimerkiksi luonnonmullistuksissa, matkanjärjestäjän on pyrittävä pitämään matkustajan vahinko mahdollisimman pienenä.

Kuluttajansuoja ei ole näin laaja, jos lennot ja majoituksen hankkii itse internetistä. Usein, mutta ei välttämättä aina, valmismatka on edullisempi kuin vastaavat palvelut erikseen ostettuina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Nämä ovat vuoden 2018 matkatrendit

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Miksi valita valmismatka?

Lain mukaan valmismatkan järjestäjä vastaa koko paketista: lennoista, majoituksesta, kuljetuksista. Reissua voi räätälöidä joustavasti liittämällä siihen esimerkiksi retkiä tai aktiviteetteja ja kaiken voi ostaa yhdestä luukusta.

Ammattilaisten tekemät valinnat takaavat tietyn laatutason. Suurimmilla matkanjärjestäjillä on nettivaraamista tukemassa pikaviestin-, puhelin-, tai sähköpostipalvelu. Ongelmatilanteiden varalta on ympärivuorokautinen päivystys joko puhelimitse tai sovelluksen kautta. Valmismatkan hinta selviää varaustilanteessa, joten lomabudjettiin ei tule yllätyksiä.

Lue myös: Mitä tehdä, jos passi katoaa matkalla? Asiantuntija kertoo

4. Ketkä valmismatkoja suosivat?

Sekä omatoimi- että valmismatkoja tekevät nykyisin kaikenikäiset. Valintaan vaikuttavat kohde, elämäntilanne ja ajankohta.

Viikon rantalomalle pääsee nopeasti pakettimatkalla, reissun räätälöiminen netissä vie aikaa. Valmismatkan ja all inclusive -vaihtoehdon helppous kiinnostavat etenkin lasten kanssa matkustavia sekä niitä, jotka haluavat välttää lomallaan ylimääräistä stressiä.

Kohteen kaukaisuus ja eksoottisuus puhuvat valmismatkan puolesta. Oudolla kielialueella pääsee nopeammin lomatunnelmaan, kun majoitus ja retket on järjestetty etukäteen. Valmismatka antaa myös erilaisista harrastuksista ja aktiviteeteista kiinnostuneille mahdollisuuden keskittyä lajiinsa.

5. Miten varmistan, että valmismatkan myyjä on luotettava?

Valmismatka maksetaan yleensä joko osin tai kokonaan etukäteen. Myyjän luotettavuuden voi varmistaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston matkatoimistorekisteristä. Siellä ovat tiedot matkajärjestäjien vakavaraisuudesta ja vakuuksista. Mukana on myös ebookersin ja Travellinkin kaltaisia toimijoita. 

Lue myös: Sydänkohtaus Meksikossa voi tulla kalliiksi – nämä asiat jokaisen on hyvä tietää matkavakuutuksista

6. Entä jos myyjä toimii ulkomailta käsin?

Jos hankkii matkan toisesta EU-maasta, sovelletaan kyseisen maan lainsäädäntöä, joka on vähintään EU-direktiivin tasoinen. Jos reissun varaa Euroopan ulkopuoliselta matkatoimistolta, kuluttajansuoja ei välttämättä ole yhtä kattavaa ja riitatilanteita on hankala hoitaa.

Vaikka matkoja myyvällä yrityksellä olisi suomenkieliset verkkosivut, se saattaa toimia yli rajojen. Kannattaa tarkistaa yhteystiedot ja se, millä kielellä saa asiakaspalvelua. Suomessa valmismatkoja myyvän on asetettava vakuus maksukyvyttömyyden varalta. Siitä pitää löytyä maininta myyjän nettisivuilla. Kannattaa myös lukea muiden kokemuksia keskustelupalstoilta.

7. Milloin valmismatka on edullisimmillaan?

Nyrkkisääntö on, että hinnat ovat halvimmillaan koulujen loma-aikojen ulkopuolella - tammikuussa sekä huhti-toukokuussa ja elokuun puolivälin jälkeen. Valmismatkojen hinnat vaihtelevat kysynnän mukaan. Äkkilähdöllä voi matkaan päästä hyvinkin edullisesti. Tammikuisten matkamessujen aikaan matkanjärjestäjillä on hyviä kampanjoita. Tarjouksia kannattaa seurata netissä, sosiaalisessa mediassa ja tilaamalla uutiskirjeet.

Lue myös: Edullisesti matkalle – katso yhdeksän vinkkiä, joilla selviät reissusta halvemmalla

8. Valmismatkalaki muuttuu. Miten?

EU:n pakettimatkadirektiiviä on säädetty nettiajan tarpeisiin. Valmismatkasta on kyse myös silloin, kun matka kootaan verkossa usealta eri yritykseltä ja matkustajan henkilö- ja maksutiedot siirtyvät yritykseltä toiselle.

Uusi käsite on 'yhdistetty matkajärjestely'. Se syntyy, jos henkilö esimerkiksi ostaa lentoyhtiön nettisivulta lennon ja saa sen seurauksena mainospostia tai linkin hotellisivustolle. Tällöin lentoyhtiön pitää selkeästi mainita, etteivät erilliset matkapalvelut muodosta matkapakettia eikä yhtiö ole vastuussa hotellista. Lentoyhtiöllä pitää kuitenkin olla vakuus siltä varalta, ettei matkustaja saa etukäteen maksamaansa matkapalvelua yhtiön maksukyvyttömyyden vuoksi.

Jatkossa myös virheellisestä matkapalvelusta aiheutunut mielihyvän menetys saattaa oikeuttaa korvauksiin.

Uutta lakia aletaan soveltaa heinäkuussa 2018.

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Yle Kuningaskuluttaja, Suomen matkanjärjestäjien liitto SMAL:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, oikeusministeriön erityisasiantuntija Riitta Haapasaari, Aurinkomatkojen viestinnän asiantuntija Annina Metsola.

Top 6 valmismatkakohteet

Vuonna 2015 suomalaiset tekivät yhteensä 755 000 valmismatkaa. Kohdemaiden kärki on pysynyt samana vuodesta toiseen. Suluissa edellisvuoden sijoitus.

  1. Espanja/Kanaria/Baleaarit 225 942
  2. Kreikka (2.) 156 270
  3. Turkki (3.) 105 611
  4. Thaimaa (4.) 50 640
  5. Italia (6.) 22 891
  6. Portugali/Madeira/Azorit (5.) 19 217

Katso täältä valmismatkojen vuoden 2014 Top 10 -kaupunkikohteet ja aurinkolomakohteet.

Lähde SMAL: Lentäen tehdyt vapaa-ajan valmismatkat 2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla