Espanjan pääkaupunki tarjoaa valtavat kulttuuri- ja shoppailumahdollisuudet. Nämä kaksi viihdykettä voi hyvin yhdistää, kun kiertää kaupungin musiikkikaupat.

 • 1. Pieni liike, mahtavat soundit

  Union musicalin ulko-ovella tervehtii Kissin kitaristi Tommy Thayer. Tosin ikävä kyllä pahvisena. Thayer toivottaa sisään liikkeeseen, jossa aika pieneen tilaan on saatu hyvä valikoima erilaisia soittimia. Soittimia saa testailla vapaasti, mutta koska liike on pieni, on sieltä vaikea löytää kivaa nurkkausta soittamiseen. Ja kun ei ole tuoliakaan saatavilla, esimerkiksi painavan mandoliinin testaamiseen väsyy aika nopeasti. Mutta soundit ovat todella mahtavat!
  Union musical espanola. Carrera de San Jerónimo, 26

 • 2. Iso liike, isot harput

  Mundimusica on iso musiikkiliike pienen sivukadun varrella. Isoon näyteikkunaan on koottu hauska ja iso valikoima erilaisia soittimia.
  Kun liikkeeseen astuu sisään, voi ensimmäisenä hämmästellä pitkää isokokoisten harppujen riviä. En ole koskaan nähnyt näitä isoja kielisoittimia myytävänä Suomen musakaupoissa. Tästä liikkeestä löytyykin kaikki mahdolliset soittimet, ja ne on aseteltuna kivasti ja väljästi.
  Soittimia saa testailla vapaasti ja penkkejä on laitettu ympäri liikettä juuri tätä tarkoitusta varten. Henkilökunta tekee omia juttujaan eikä tuppaudu tarjoamaan apuansa, mutta jos apua menee pyytämään, saa heiltä loistavaa palvelua.
  Sekin yksi myyjä, joka ei osannut hyvin englantia, käytti viestittelyyn piirtämistä – ja hyvin tulimme juttuun. Tässä liikkeessä voisin helposti viettää tuntikausia. Mundimusica. Calle del Espejo, 4

 • 3. Si, sanoo iloinen kitaranrakentaja

  Kitaranrakentaja Mariano Condella on oma paja ja liike Madridin sivukadulla, lähellä Opera-metroasemaa. Mariano Conde rakentaa erilaisia akustisia kitaroita aina klassisista kitaroista flamencokitaroihin.
  Kysyin Marianolta, saanko seurata hänen työskentelyään ja ottaa pari kuvaa. Mariano vastasi espanjalaisten iloiseen tapaan ”si s si” ennen kuin sain edes lausetta lopetettua.
  Rakennan itsekin parhaillaan sähkökitaraa, joten Marianon työkalut olivat tuttuja. Oli todella upeaa seurata taitavan kitaranrakentajan työtä ja lopputulosta, sitä miten jokaisesta kitarasta tulee ainutlaatuinen.  
  Mariano Conde. Calle Amnistía, 1

 • 4. Flamencoa sinnikkäälle koputtajalle

  El Flamenco Vive on flamencoon erikoistunut liike. Siellä on kitaroita, asuja ja kenkiä ja valtava cd-valikoima espanjalaista klassista kitaramusiikkia. Liikkeeseen on kerätty kaikkea muutakin museokamaa.
  Liike on tosi pieni ja ovikin oli lukossa, joten kannattaa vaan koputella oveen, niin omistaja avaa sen. Kysyin myyjältä, mikä olisi aloittelevalle flamencokitaristille sopivaa kuunneltavaa ja hän ehdotti kitaristi Paco de Lucían biisejä.
  Paco de Lucía yhdistelee perinteiseen flamencoon jazzjuttuja.
  Kauppa on vähän hankalassa paikassa monen mutkan takana, joten etsimiseen kannattaa varata aikaa. Mutta sivukaduilla on paljon mukavaa nähtävää, joten kannattaa kävellä. 
  El Flamenco Vive, Calle Conde de Lemos 7

 • 5. Nälkäisen rokkarin valinta

  Hard Rock Café on teemaravintolaketju, jonka ensimmäinen liike avattiin Lontoossa 1971. Suomeen ensimmäinen Hard Rock Cafe avattiin lokakuussa 2012.  Hard Rock Cafen yhteydessä on aina myös liike, jossa myydään Hard Rock Cafe -teemaan sopivia vaatteita ja asusteita. Liikkeitä on yli 50 maassa.
  Madridin Hard Rock Cafesta löytyy paljon kiinnostavia muistoesineitä. Seiniä koristaa tunnettujen kitaristien kitaroita. Itseäni ilahdutti eniten Kissin kitaristin Paul Stanleyn kitarat!
  Alakerrassa on paljon näyttelytilaa ja siellä on näytillä esimerkiksi Black Sabbathin kitaristin Tony Iommin ja Beatlesin John Lennonin takit. Hard Rock Cafen ravintolapuolella on saatavilla muun muassa todella herkullisia hampurilaisia, salaatteja, kanankoipia ja leipiä. Hard Rock Cafen hampurilaiset ovat jo käsite. Ne ovat siis jo herkullisuutensa ja kokonsa puolesta ihan jotain muuta kuin pikaruokapaikkojen vastaavat.
  Hard Rock Cafe.  Paseo de la Castellana, 2

Jutun kirjoittajasta

Moi, olen Tuure Äikäs ja olen Kaitaan koulun 8. luokalla.

Nyt olen täällä Sanomassa tutustumassa työelämään eli TETissä.

Aloitin kitaran soiton 6-vuotiaan, kun olin ensin soittanut vuoden kanteletta. Käyn kitaratunneilla ja soittelen kavereiden kanssa. Tykkään valokuvaamisesta ja kirjoittamisesta. Lisäksi pidän matkustamisesta, joten ET-lehden ja Matkaoppaan tekemiseen on erittäin kiinnostavaa tutustua. Kiva, kun pääsin tänne!

Pikkuruinen Vormsi sijaitsee Länsi-Virossa Haapsalun ja Hiidenmaan välissä. Lautta vie sinne päiväretkeilijän kolmessa vartissa. Parhaiten saareen tutustuu polkupyörällä.

Suomalaisille tuntemattomaksi jäänyt Vormsi on kiinnostava sekoitus puhdasta luontoa ja vaiherikasta historiaa.

Saaren kosteikoissa kiikaroivat varsinkin keväisin ja syksyisin lintubongarit. Rauhaa kaipaavat mittailevat sen metsämaita ja hiljaisia kyläteitä.

Monet paikannimet ovat edelleen ruotsiksi.

Hyväkuntoiset tiet suosivat pyöräilijää

Vormsi oli 1200-luvulta lähtien ruotsalaista aluetta. 1940-luvulla alkaneen neuvostomiehityksen aikana se oli suljettua aluetta, jonne pääsy oli luvanvaraista ja josta ei saanut lähteä merelle.

Silti ruotslaisten perintö jatkuu edelleen. Vormsi on ruotsiksi Ormsö, ”Käärmesaari”, ja tarinan mukaan nimi on peräisin Orm-nimiseltä viikingiltä. Monet paikannimet ovat edelleen ruotsiksi. Esimerkiksi satama on saanut nimensä Svibyn kylän mukaan.

Hullon kylä on saaren keskus.

Saarta kiertävät tiet yhdistyvät Hullon kylässä, joka on saaren keskus. Siellä on kauppa, posti ja majoitusta.

Polkupyörä on paras tapa tutustua Vormsiin. Tiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne hiljaista. Pyörän voi vuokrata jo Haapsalusta tai sitten perillä Vormsilla.

Retken kruunaa ateria ravintola Krog No14:ssä, joka sijaitsee Hullon ja sataman välisen tien varrella.

Näin pääset Vormsiin

 • Rattad-Vapaaeg vuokraa 1.5.−30.9. polkupyöriä Haapsalussa, Karja tänav 22. Puh. +372 521 2796. tiinakoplik@hotmail.com
 • Vormsin satamassa vuokrataan myös polkupyöriä. Puh. +372 51 78 722. rent@vormsi.ee
 • Lautta Vormsin saarelle liikennöi Rohukülan satamasta noin kuusi kilometriä Haapsalusta.
 • Edestakainen matka 6,40 e. Polkupyörä 2 e.
 • Katso aikataulut tästä.
 • Hullon kylässä sijaitseva vierastalo Elle-Malle tarjoaa majoitusta ympäri vuoden. Myös polkupyöriä vuokrataan. Puh. +372 564 72854. ellemalle@gmail.com
 • Ruokaravintola Krog No14, Hullo. Puh. +372 514 1418. krog@krog.ee

Kykladien saaristo hehkuu lämpöä pitkälle syksyyn. Santorini on saarista suosituin. Seikkailijalle sopivat Tinos, Syros, Mykonos, Delos ja Andros.

1. SANTORINI

Maailman valokuvatuin auringonlasku

Seitsemältä on jo myöhäistä. Jos haluaa istua mukavasti auringon painuessa mereen, sopiva paikka pitää varata hyvissä ajoin. Oian kylään pakkautuu illallisaikaan tuhansia turisteja, kännykkäkamerat napsuvat.

Pinta-alaan nähden Santorinilla on enemmän matkailijoita kuin millään muulla Kreikan saarella, 1,5 miljoonaa vuodessa. Asukkaita on vain 12 000.

Saaren suosio perustuu jylhiin maisemiin mereen romahtaneen tulivuoren reunalla. Jyrkät, kapeat tiet vievät söpöihin pikkukyliin,
kuten Pyrgosiin, vaaleahiekkaiselle Monolithos-rannalle ja Faroksen majakalle. Saaren ajaa autolla päästä päähän noin tunnissa.

Huono puoli on korkea hintataso. Kolmen ruokalajin illallinen keskitason ravintolassa maksaa noin 50 euroa. Parhaat ateriat nautin Exo Gonian kylän Metaxy Mas -tavernassa ja Perivolos-rannan Sea Sidessa. Edullisinta on ostaa ruokaisia piirakoita leipomoista.

Ota mukaan hyvät kengät. Jos kunto kestää, kävele Skaroksen lohkareelle ja sieltä rantaan.

 • Viikko alkaen noin 600 e. Syys–lokakuu on miellyttävää matkustusaikaa.
 • santorini.gr

2. TINOS

Kappale aitoa kreikkalaista arkea

Kalastajat lasteineen saapumassa Tinoksen kaupungin keskustaan.
Kalastajat lasteineen saapumassa Tinoksen kaupungin keskustaan.

Tinoksen pääkaupungin satamakadulta nousee kukkulaa kohti leveä Leoforos Megalocharis -katu. Kadulla on pehmustettu kaista pyhiinvaeltajille, jotka konttaavat Panagia Evangelistran kirkkoon suutelemaan ihmeitä tekevää ikonia.

15. elokuuta kaistalla on ruuhkaa, kun kymmenettuhannet uskovat juhlivat Neitsyt Mariaa.

Muulloin Tinos on aito rauhallinen kreikkalaiskaupunki, jonka kivikujien liha- ja kalakauppojen, leipomoiden, souvlakikioskien ja kahviloiden luona on kivaa kuhinaa. Kalakaupan Markos-pelikaani kulkee vapaana.

Saarella on enimmäkseen kreikkalaisia matkailijoita, lentokenttä puuttuu.

Konttaava pyhiinvaeltaja rukoilemassa apua lapsettomuuteensa.
Konttaava pyhiinvaeltaja rukoilemassa apua lapsettomuuteensa.

Malamatenia-tavernassa saa Tinoksen yrttimakkaraa ja meizanosalataa, viereisen kirkon pihassa pidetään ristiäisjuhlia.

Kyliin pääsee bussilla. Panormos mon rauhallinen kalastajakylä, Volaxissa on korinpunojia. Dio Horian keskiaikaisesta kylästä on upeat maisemat merelle.

Saarella on 15 kilometriä hiekkarantaa. Moni ranta on autio suurimman osan vuodesta.

 • Lennä Ateenaan, ota bussi Rafinan satamaan, josta lautta vie perille kahdessa tunnissa.
 • tinos.gr

3. DELOS

Saaren kokoinen ulkoilmamuseo

Jotkut Deloksen patsaat ovat alkuperäisten kopioita.
Jotkut Deloksen patsaat ovat alkuperäisten kopioita.

Kun kävelee tuhansia vuosia vanhoissa kortteleissa, tulee epätodellinen tunne. Yleensä antiikin patsaat ja esineet ovat vitriineissä, mutta täällä ihailemme niitä raunioituneiden talojen ja temppelien sisäpihoilla. Monissa rakennuksissa on hienot mosaiikkilattiat.

Delos on Unescon maailmanperintökohde ja Kreikan merkittävimpiä arkeologisia alueita. Mytologiassa se tunnetaan jumalsisarusten Apollonin ja Artemiin synnyinsaarena.

Saarella ei ole mitään suojaa auringonpaisteelta, joten varaa peittävä vaatetus, aurinkovoidetta ja tarpeeksi juotavaa. Monilla on sateenvarjot päivänvarjona. Onneksi museon yhteydessä on pieni kahvio, josta saa kylmää juotavaa.

Hellenistisellä ajalla noin 100 eaa. Deloksella oli 30 000 asukasta, ja satama oli Välimeren vilkkaimpia. Nyt saarella asuu vain muutama kesätyöntekijä.

Kreikan valtio antoi paikan työmaaksi ranskalaisille arkeologeille vuonna 1872, ja siitä alkaen tutkittavaa on riittänyt. Kuuluisimmat jäännökset ovat leijonat, jotka sijoitettiin museoon. Esillä on kopioita.

Delokselle kannattaa ottaa uimapuku mukaan, sillä saari on täynnä rauhallisia kivirantoja.

 • Delokselle pääsee kesäisin laivalla Naxokselta ja Mykonokselta, josta laivalippu maksaa 20 e. Museolippu 6 e.
 • odysseus.culture.gr

4. MYKONOS

Bilettäjän paratiisi

Mykonoksen rantabaareissa näyttäydytään päivin öin.
Mykonoksen rantabaareissa näyttäydytään päivin öin.

Mereltä katsottuna Mykonos on kaunis, puhdas ja täydellisyydessään jopa hieman epätodellinen. nLaiva jää parin kilometrin päähän kaupungista, mutta satamasta tulee vesibussi vastaan.

Kaupunki on syötävän söpö, sinivalkoisia taloja, valkoisiksi kalkittuja kujia, laatuputiikkeja ja trendikkäitä kahviloita.

Sokkeloiset kujat ovat täynnä yllätyksiä. Kulman takana voi olla pramea kenkäliike tai pittoreski taidegalleria. Ylihinnoiteltu drinkki kannattaa juoda pikku-Venetsiassa tuulimyllyjen kupeessa. Ravintolapöydät ovat valaistun merenpohjan vieressä.

Mykonos on Santorinin ohella Kreikan kalleimpia paikkoja. Se on kreikkalaisen ja kansainvälisen suihkuseurapiirin suosikki.

Vapaa ilmapiiri viehättää seksuaalivähemmistöjä, ja sateenkaarilipuilla merkityissä baareissa bileet jatkuvat aamuun. Tunnelma on suvaitsevainen, ja heterot ja homot bailaavat sulassa sovussa.

Paradisen ja Super Paradisen rannoilla tanssitaan pöydillä ja muhinoidaan aurinkotuoleilla, mutta rauhaakin saarella riittää.

 • Tinokselta pääsee Mykonokselle monta kertaa päivässä. Matka kestää 20 minuuttia.
 • mykonos.gr

5. ANDROS

Vaatii vaivannäköä

Saaren pääkaupunkiin Androkseen tulemista ei haluta tehdä liian helpoksi. Satama on Gavriossa saaren länsirannikolla tunnin
bussimatkan päässä kaupungista.

Bussi keskustaan kiemurtelee kaunista reittiä rannikkoa pitkin. Matkalla näkyy hiekkaisia uimapoukamia. Reitti kulkee läpi Batsin kylän, jossa on eniten rantaturismia.

Andros on elegantti, rauhallinen ja vehrein kaikista Kykladeista. Vaikuttaa siltä, että saarella olisi vain paikallisia. Monilla varakkailla kreikkalaisilla on siellä asuntoja.

Kaupunkia halkoo pitkä pääkatu, jonka varrella on vaaleanpunaisia ja keltaisia taloja, erikoisliikkeitä ja kahviloita. Kaupungin sievä vanha osa on rakennettu kapealle kannakselle.

Kato Kastro on vanha linnake piskuisella saarella. Sinne voi kävellä tai kontata ikivanhaa kaiteetonta jyrkkää kaarisiltaa pitkin. Moni ui kaarisillan alla. Toinen uimapaikka on pienen keskusaukion kiviportaiden alapäästä mavautuva pitkä hiekkaranta.

Taksimatka satamasta kaupunkiin maksaa 45 euroa, bussimatka 5 euroa.

 • Laivalla Rafinasta Androkselle kahdessa tunnissa.

6. SYROS

Hieman kuin Italiassa

Laiva lipuu lahdenpoukamaan, Kykladien saariryhmän hallinnollisen pääkaupungin keskustaan. On pakko nielaista ihastuksesta, sillä Ermoupoulin kaupunki nousee amfiteatterimaisesti kahden kukkulan välistä.

Kaupungissa on vähän italialaistyylinen tunnelma. Sitä sanotaankin Pikku-Milanoksi. Keskustoria ympäröivät isot uusklassiset hallintorakennukset, joiden kivijaloissa on varjoisia kahviloita ja baareja.

Illalla aukiolla on leppoisa tunnelma. Lapset juoksevat kauniiksi hioutuneilla marmorilaatoilla ja vanhemmat seurailevat heitä nauttien samalla ouzoa ja mezealkupaloja. Lähistön kapeilla basaarikujilla on pieniä putiikkeja.

Kannattaa kiivetä marmoriportaita ylös kukkulalle, jossa on viehättävä keskiaikainen Ano Syros -kaupunginosa. Agios Giorgiosin kirkolta näkee 1200-luvulla rakennettuja taloja ja meren yli Tinokselle ja Delokselle.

Ermoupoli ei ole rantakohde, mutta Galissan ja Poseidonian kylissä on kauniit rannat. Taksi Galissaan maksaa 20 euroa.

 • Syrokselle pääsee Pireuksen satamasta mAteenasta ja Tinokselta tunnissa.
 • siros.gr

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 16/2017.

Maijuliisa
Seuraa 
Liittynyt23.8.2018

Täältä löydät Kreikan helmet – lue vinkit kuuteen ihanaan matkakohteeseen

Me kävimme muutma vuosi sitten Santorinillä, ja olihan ne maisemat mahtavat. En kuitenkaan kyllä suosittele niille joilla on yhtään jalkavaivoja, sillä siellä pääsee kyllä sitten kiipeemään ihan tarpeeksi. Tai kait se riippuu mistä on ottanut hotellin, mutta varmasti on "jalkaystävällisempiäkin" (onko tuo suomenkielen sana :) ) paikkoja Kreikassa.
Lue kommentti

Miu mau!