Suomalaisten muutto Espanjaan on lähes kaksinkertaistunut 10 vuodessa.
Espanjassa suomalaisia muuttajia houkuttelevat leuto ilmasto, hyvä terveydenhuolto, kulttuuritarjonta ja edullinen verotus. Tämä selvisi kasvatustieteen tohtori, YTM Paula Könnilän Siirtolaisinstituutille tekemästä tutkimuksesta.
– Usein muuton taustalla on elämänmuutos. On jääty eläkkeelle tai on tullut avioero. Myös läheisen kuolema tai työttömäksi joutuminen voi antaa sysäyksen lähteä Espanjaan, Paula Könnilä sanoo.
Espanja koetaan turvalliseksi
Miksi sitten juuri Espanjaan? Lentomatka on kohtuullinen, ja perillä saattaa olla jo ennestään joko perhettä tai tuttavia. Nuoremmat lähtevät työn tai opiskelujen perässä. Joka toinen työssä olevista on perustanut yrityksen.
– Maailmassa on paljon levottomia paikkoja, ja Espanja koetaan edelleen turvalliseksi.
Osa suomalaisista muuttaa Espanjaan pysyvästi, osa asuu siellä talvikaudet. Moni asuu alkuvaiheessa lyhyempiä jaksoja, mutta tavoitteena on vaiheittainen maahanmuutto.
Suomalainen viihtyy suomalaisen kanssa
Asunnon suomalaiset valitsevat sellaisesta paikasta, että ovat muun suomalaisyhteisön tuntumassa. Lisäksi kulkuyhteydet ovat tärkeitä. Puolet asuu vuokralla, lähes puolet omassa asunnossa.
Valtaosa vastaajista eli 85 prosenttia kokee, että on sopeutunut Espanjaan. Sopeutumista helpottavat suomalainen sisu, espanjalaisen manana-mentaliteetin ymmärtäminen, oma aktiivisuus ja kielitaito. Kuitenkin suurin osa suomalaisista pysyttelee omien joukossa: suomalaisia ystäviä on enemmän kuin espanjalaisia. Tuttuja tavataa Sofia-opistolla, jossa toimii erilaisia harrastuskerhoja. Eniten osallistutaan Suomi-Seuran toimintaan.
Varsinkin eläkeikäiset viihtyvät Aurinkorannikolla, ja yli 65-vuotiaista 75 prosenttia ei suunnittelekaan Suomeen paluuta. Moni eläkeikäinen on kokenut taloudellisen tilanteensa parantuneen Espanjaan muuton jälkeen. Ikäihmisistä kolmannes ja suurten ikäluokkien edustajista viidennes haluaisi elää vielä palvelutaloakin tarvitessaan Espanjassa.
Viiniä ruuan kanssa
Toki Espanjassa asumisessakin on haittapuolia.
– Vaikka suurin osa muuttajista haluaa nimenomaan toisten suomalaisten lähelle, niin aikaa myöten suomalaisyhteisön tietynlainen sisäänlämpiävyys voi kyllästyttää. Myös viikkoturistien huoleton elämä saatetaan kokea ärsyttävänä, Paula Könnilä sanoo.
Sen sijaan kuva Aurinkorannikon humalaisista suomalaisista alkaa olla vanhanaikainen. Itsekin kahdeksan talvea Aurinkorannikolla asunut Paula Könnilä sanoo, että yletöntä alkoholin käyttöä näkee huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin.
– Suomalaisetkin ovat omaksuneet uuden tavan nauttia alkoholia: viiniä ruuan kanssa.