Yyterin ranta on pohjoismaiden pisimpiä. Virkistysalueita on yhteensä 39 hehtaaria.

Kolmen sukupolven kesälomareissulla viihtyvät niin teinit kuin isovanhemmat, kun kohde on valittu oikein. Poimi vinkit.

 

 

1. Yyterin uimaranta

Suomen kuuluisin uimaranta, Yyteri, tunnetaan etenkin upeista hiekkadyyneistään ja matalasta rantavedestään. Lapsille se onkin aivan täydellinen pulikointipaikka. Rannan tuntumassa on kylpylähotelli, jossa vesileikit onnistuvat silloinkin, kun huono sää yllättää. Yyterissä on myös leirintäalue, joten yöpyminen on helppoa.

Jos uimapuku kiristää, sen voi nakata pois yleisen uimarannan eteläpuolella sijaitsevalla naturistirannalla. Sitä pidetään yhtenä Suomen parhaista nakurannoista.

  • Uintikausi kesäkuun alusta elokuun loppuun. Uimavalvoja paikalla 15.6.–15.8. päivittäin klo 12-18. Pukeutumis- ja wc-tilat ovat avoinna uintikaudella päivittäin klo 10-21. visityyteri.fi
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Hiekkalinna Lappeenrannassa

Hiekkalinna voi äkkiseltään kuulostaa ankealta paikallisnähtävyydeltä, mutta Lappeenrantaan jo 14. kerran nousevaa rakennelmaa kannattaa ajaa katsomaan kauempaakin.

Veistoksiin käytetään kolme miljoonaa kiloa hiekkaa, joka osaavissa käsissä taipuu käsittämättömiksi yksityiskohdiksi.

Alueelle on vapaa pääsy. Perheen pienimmät voivat tehdä omia veistoksiaan jättimäisellä hiekkalaatikolla ja ajaa muutamalla huvipuistohärvelillä. Hiljentymistä kaipaavalle hiekkalinnassa on kappeli, jossa järjestetään hartaus kerran päivässä.

Tänä vuonna teemana on Suomen suurin hiekkalinna, joka pitää sisällään kaikki Suomen linnat sekä Viipurin linnan. Mukaan veistetään Saimaan alueelta ja Pietarista tuttuja matkailukohteita sekä Ateenan ja Milanon kohteita. Paikalta voi löytää myös aiemmilta vuosilta tuttuja veistoshahmoja sekä jalkapallon MM-kisojen henkeä. 

3. Hurjastelua lakeudella

Huvipuisto keskellä peltoa! Linnanmäkeen tottunut kaupunkilainen ihmettelee ensin, mutta hyrisee pian tyytyväisenä. Alahärmän Powerparkissa on siistiä, hymyilevä henkilökunta on avuliasta ja mikä parasta: laitejonot ovat siedettäviä. Rämäpää-seuralainen tykästyy useisiin hurjiin laitteisiin, mutta oma suosikkini on tunnelmallinen puuvuoristorata.

Myös vatkausta välttäville on tekemistä: kartingrata, Hevosmaailma, 5-D elokuvateatteri ja ostoskeskus. Perheen pienimmät viihtyvät rauhallisessa Röllikylässä.

Tämän kesän uutuuksia ovat minigolfrata ja Joyride-vuoristorata, jota katsellaan virtuaalilasien läpi. Alueella voi myös yöpyä – valitsetko hotellin, mökin vai villin lännen vankkurin?

  • Pelkkä sisäänpääsy aikuisilta 7 e, eläkeläisiltä ja alle 15-vuotiailta 5 e. Alle 2-vuotiaat pääsevät sisälle ilmaiseksi.
  • Päiväranneke 26-37 e. powerpark.fi

4. Karhudraamaa korvessa

Kun karhu heräilee talviuniltaan, Arolan tilalla Suomussalmella alkaa vuoden kiireisin sesonki. Huhtikuusta elokuulle riittää katsojia lähes joka illalle ja yölle.

– Ei niihin koskaan kyllästy! huokaa tilan emäntä Helena Seppänen, jonka ei tarvitse kauan miettiä pysäyttävää karhukokemusta.

– Poikasten itsenäistymisen seuraaminen on joskus sydäntä särkevää. Plup, plup, vain kuuluu, kun jo iso nallukka ynkeää poikasensa aika päiviä sitten hylkäämän emon nisälle.

Helena on miehensä kanssa pyörittänyt karhusafareita lähes kaksikymmentä vuotta maatilamatkailuyrityksensä ohessa.

– Sesonki alkaa seksillä, sitten eletään perhe-elämää ja pentujen itsenäistymistä, Seppänen nauraa.

Seppäset tuntevat hyvin kymmenet haaskoillaan vierailevat karhut. Ne ovat tuttuja myös monille asiakkaille, jotka yhä uudelleen palaavat karhuja katsomaan. 

  • Karhuja tarkkaillaan hirsiseinäisestä majasta 17.8. asti. Hinnat alkaen 80 e / 6 tunnin retki. Hinta sisältää eväät. Yön yli kestävä retki aamupalan kera 130 e / hlö. arolabear.fi

5. Seikkailu Tarzanin tapaan

Sydän hyppää kurkkuun sen sijaan, että minä hyppäisin Hämeenlinnan puiston yli 200-metriselle Skyline-liukuradalle. Lapset kiljuvat onnesta. Vaijerin varassa ihminen liitää kuin nuolihaukka 25 metrin korkeudessa.

Suomalainen kuuden puiston Flowpark-ketju nostaa kävijät lähelle taivasta. Suurimmat adrenaliinisykäykset tarjoavat nämä neljä: Hämeenlinnan Ahveniston puisto, Turun liukumaraton, Tampereen via ferrata -tyyppinen kallion sivua kulkeva rata ja Ähtärin Mega-Tarzan-loikka.

Radat vaihtelevat puistoittain. Aikaisempaa kiipeilykokemusta ei tarvita, eikä puistoon ole pääsymaksua, joten kannustusjoukot pääsevät sisään ilmaiseksi. Kävijän pituusraja on 120 senttiä, vaikeille radoille 150 senttiä. Puistoon voi tuoda omat eväät. 

  • Päivälippu 23-26 e. Turku, Lappeenranta, Vierumäki, Ähtäri, Tampere, Hämeenlinna. flowpark.fi

6. Koiramäellä pikkuväen kanssa

Kammottavan Kreivi Drakkulan linnan edessä hönkii lohikäärme. Onneksi sisältä ei löydy mitään kammottavaa, vaan hauska kiipeilypaikka. Särkänniemen alueelle rakennetun Koiramäen eläinpuiston pihalla tepastelevat esimerkiksi possut, aasi, alpakka ja muuli.

Mauri Kunnaksen kirjoista tuttujen paikkojen ja hahmojen ympärille rakennettu teemapuisto on sopivan pieni ja kiitettävän huolellisesti toteutettu kokonaisuus. Tämän vuoden teema on Kuikoistava Koiramäki, ja luvassa on kukkaloistoa.

Alle kouluikäiset viihtyvät alueella hyvin. Isompia kiinnostanee enemmän Särkänniemen huvipuisto, joka on avoinna myös jouluna, talvilomakautena ja Halloweenin aikaan. 

  • Koiramäen eläinpuiston pääsylippu 15,90 e, avoinna 10.5.–26.8. Lisää tietoa täällä.
  • Huvilaiteranneke 30-39 e, netistä edullisemmin. sarkanniemi.fi
  • Särkänniemi-ranneke 30-46 e sisältää pääsyn huvipuiston laitteisiin sekä Koiramäen eläinpuistoon, Akvaarioon, Planetaarioon ja Näsinneulan näkötorniin yhden päivän ajan. 

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2017.

Kuvat
"Kuvat vastavalo, lehtikuva, shutterstock, flowpark, powerpark"